Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 18.11.2024. 12:00
  • Pčinjski okrug, Nova Brezovica

Krompir sa 1.100 metara nadmorske visine: Stojkovići proizveli 40 tona od tri sorte

"Agria i belarosa su neprikosnoveni u našoj kuhinji. To, međutim, još uvek nije slučaj sa arizonom koja ume prilikom spremanja nekih jela da pusti vodu što nije po volji kuvarima, pa ga zbog toga mnogi izbegavaju", kaže proizvođač Slađan Stojković

Foto: Gordana Nastić
  • 1.661
  • 308
  • 0

Otkako je izvadio krompir sa skoro dva hektara Slađanu Stojkoviću iz sela Zlatokop kod Vranja stalno se javljaju kupci sa novim porudžbinama. Među njima je i nekoliko vlasnika restorana koje godinama snabdeva ovim povrćem. Njima uvek spremi najveće pakete u kojima se ponekad zajedno nađu agria, belarosa i arizona, tri sorte koje proizvodi na 1.100 metara nadmorske visine, na svom imanju u selu Nova Brezovica.

Najuspešniji bili u vreme organizovanog otkupa

Ovom proizvodnjom Stojkovići se bave godinama. Prisećaju se da su najuspešniji bili kada je postojao organizovan otkup na njihovoj teritoriji i kada su sa ostalim tamošnjim proizvođačima najveće količine prodavali nekadašnjim vranjskim poljoprivrednim firmama, "Malini", "Delišesu" i "Poljoproduktu".

Stojkovići kažu da je proizvodnja krompira najisplativija

Od zarađenog novca su unapred znali šta će da kupe. Tako su obnavljali poljoprivrednu mehanizaciju koja im je znatno olakšala rad na imanju. Kada su kupili i kamion onda su odahnuli, jer su bili u mogućnosti da direktno sa njive velike količine krompira odjednom isporuče kupcu. Ova porodica je ostala jedna od najvećih proizvođača krompira u ovom planinskom selu i kada su iz njega počeli da odlaze mladi ljudi trbuhom za kruhom.

Slađan, koji je i sam otišao iz rodnog sela i skućio se sa svojom porodicom u jednom od najbogatijih moravskih sela, nastavljao je da mu se redovno vraća kako porodično imanje ne bi zaraslo u korov. Nastavio je i sa proizvodnjom krompira jer je procenio da od nje nema isplativije.

Agria, belarosa, arizona

Tokom proteklih proizvodnih godina puno je radio i na izboru sortimenta krompira sa kojim će da postigne najviše prinose. Otkako je to učinio sa agriom, belarosom i arizonom, više nije želeo da ih menja.

"Agria je izuzetna za preradu i zbog toga je ova sorta veoma popularna kod mojih mušterija. Ne zahteva kvalitetno zemljište prilikom sadnje i ima visoku otpornost prema bakterijskom oboljenju, a otporna je i na plamenjaču", ističe naš sagovornik.

Naglašava da kupci od njega rado kupuju i visokoprinosni crveni krompir belarosa, koji je izuzetan za ljudsku ishranu, baš kao i krompir arizona koji je veoma adaptibilan na različite klimatske uslove i tipove zemljišta.

Najviše uvozimo krompir i paradajz, koja je vrednost uvezenog povrća?

"Agria i belarosa su neprikosnoveni u našoj kuhinji. To, međutim, još uvek nije slučaj sa arizonom koji ume prilikom spremanja nekih jela da pusti vodu što nije po volji kuvarima, pa ga zbog toga mnogi izbegavaju."

Uprkos ovoj mani, kaže da ovu vrstu krompira redovno uvršćuje u proizvodnju jer ne želi da izneveri kupce koji ga redovno kupuju od njega.

Uskladištio oko 40 tona 

Ove godine je u uskladištio oko 40 tona krompira. Da nije bilo suše, priča nam, imao bi sigurno 10 tona više, što bi bilo na prošlogodišnjem nivou. Prve krtole zasadio je oko 10. aprila i vegetacija je krenula odlično. Međutim, kada je kiša izostala u cvatu, znali su da će to znatno umanjiti prinose u berbi.

Iako je suša umanjila prinos ovaj povrtar ističe da su zasađene sorte još jednom potvrdile svoj kvalitet

Ovu njegovu bojazan potvrdila je suša u julu i avgustu. Pa ipak, kada je na jesen krenuo da vadi krompir nije bio nezadovoljan kvalitetom. Takav krompir godinama proizvodi na posnoj planinskoj zemlji koja se pokazala idealnom za ovu proizvodnju. Posebno u vreme kišnog perioda kada je prinuđen da prekine započeti posao u zasadu krompira.

"Dovoljno je samo da pauziram dva sata posle kiše pa da se ponovo vratim započetom poslu. To mnogo znači u jeku proizvodne sezone", priča Stojković.

Kvalitet uprkos suši

Iako je suša umanjila prinos ovaj vranjski povrtar ističe da su zasađene sorte još jednom potvrdile svoj kvalitet kada su biljne bolesti u pitanju, pa iz tog razloga nije imao potrebu da ih u većoj meri tretira zaštitnim sredstvima.

Strahovao je, međutim, od najezde divljih svinja koje su nekim njegovim komšijama praktično preorale njive sa krompirom.
Sav prinos smestio je u trap šest metara dužine i širine, a dva i po visine, koji nije presvukao betonom. Svojim kupcima na pijaci će zato do proleća nuditi svež krompir, kao da ga je tog momenta izvadio iz zemlje.


Tagovi

Uzgoj krompira Slađan Stojković Sorte krompira Prinos krompira Suša uticala na prinos


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.