Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 19.03.2024. 12:00

Kupusna muva sve brojnija, najveća šteta na ranim kupusnjačama

Preporučuje se postavljanje entomoloških mreža na ulaznim otvorima zaštićenog prostora.

Foto: Depositphotos/gorvik (ilustracija)
  • 105
  • 12
  • 0

Odrasle jedinke kupusne muve (Delia radicum) uočene su na području Futoga, kažu u Prognozno-izveštajnoj službi zaštite bilja (PIS). 

"Početak je registrovan tokom protekle nedelje i od tada se na lepljivim klopkama svakodnevno registruje povećanje brojnosti ove štetočine".

Brojnost imaga kupusne muve po danima (foto: PIS)

Kupusna muva ima od dve do tri generacije godišnje, a prezimljava kao lutka u zemljištu. Najveće štete pravi u proizvodnjii ranih kupusnjača.

"Odrasle jedinke se pojavljuju u rano proleće i hrane se na cvetovima korovskih biljaka. Nakon kopulacije ženke polažu jaja na korenov vrat tek rasađenih biljaka kupusa ili na zemljište oko biljaka. Kada se ispile, larve se ubušuju u koren i time ometaju protok materija. Usled jačeg napada dolazi do sušenja biljaka", navode u PIS. 

Trenutno se proizvođačima rasada preporučuje postavljane entomoloških mreža na ulaznim otvorima zaštićenog prostora u cilju sprečavanja ulaska kupusne muve i polaganja jaja.

Kupusna muva: Visok nivo rizika - kako je sprečiti?

Regionalni centar Novi Sad nastavlja sa praćenjem kupusne muve i blagovremeno će izvestiti proizvođače o sprovođenju hemijskih mera zaštite.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kupusna muva PIS Štetočine kupusa Zaštita kupusa Rane kupusnjače Imago kupusne muve


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!