Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 15.09.2018. 08:30

Martonoš: Vojvođanski čili nema ko da bere

U prestonici crvene začinske paprike sve je manje radnika, pa tako i zasada.

Foto: Pixabay / uroburos
  • 427
  • 18
  • 0

Selo Martonoš kod Kanjiže prestonica je crvene začinske paprike. Poznato je još od početka  XX veka, kada je naučnik grof Karas iz ove paprike prvi put "izvukao" vitamin C i za to dobio Nobelovu nagradu. Ova paprika je i danas prisutna na trpezama širom sveta, a Martonošani su među najvećim proizvođačima. Poznata kao "vojvođanski čili", nije rodila kao ranijih godina.  Zasada je manje, ali ne i entuzijazma da se očuva tradicija predaka.

"Tajna je u broju sunčanih sati i podneblju, tako da pored severa Bačke i Banata, odakle je na neki način potekla, ona najbolje uspeva i u okolini Stapara, Kulpina, Bačkog Petrovca", objašnjava za Novosti Dušan Hajdin, čija se porodica već gotovo 50 godina bavi proizvodnjom paprike.  "Ova godina je bila lošija. Rod je 40% slabiji nego lane. Nećemo je imati baš za sve što nam treba, kao ni za izvoz", dodaje.

Paprika
Prerada paprike u Martonošu (Foto: Novosti / J.Lemajič)

Papriku nema ko da bere

Specifičan kvalitet ovoj paprici daje ručno branje, jer mašinsko može da uništi plod. Međutim, problem je nedostatak berača, iako su nadnice znatno više nego u drugim kulturama, kaže Hajdin:

"Ugovarali smo proizvodnju po celoj Vojvodini i obrađujemo oko 500 jutara paprike. Sejali bismo još, da ima ko da je obere kako valja. U Mađarskoj su već prešli na mašinsko branje, ali to se odmah odrazilo na kvalitet, te oni sada uzimaju našu kako bi poboljšali ukus. Mi se ručnog branja ne odričemo, a dokle ćemo tako moći, videćemo".


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Martonoš Paprika Čili Dušan Hajdin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]