Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti zelene salate
  • 26.10.2019. 10:00

Najčešće bolesti zelene salate i kako se sa njima izboriti

Jedno od gljivičnih oboljenja koje može ugroziti proizvodnju je plamenjača, dok se siva trulež redovno javlja u zatvorenom prostoru, a bela trulež u vreme formiranja glavice.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.307
  • 36
  • 0

Zelena salata je povrtarska kultura kratke vegetacije. Povće koje se koristi u svežem stanju. Gaji se na otvorenom, a na našem području dominira platenička proizvodnja salate.

Lekovita salata potočarka: Sadite u septembru, berite do proleća

Plamenjača se može javiti u svim fazama razvoja salate

Jedno od gljivičnih oboljenja koje može ugroziti proizvodnju je plamenjača, koja se može javiti u svim fazama razvoja salate. Prouzrokovač oboljenja je gljiva Bremia lactuca. Patogen se održava u zaraženim biljkama i u biljnim ostacima. Kotiledoni listovi mladih biljaka mogu biti potpuno zahvaćeni i prekriveni konidioforama i konidijama gljive, usled čega napadnute biljke brzo propadaju. Na listovima starijih biljka uočavaju se svetlo zelene do žute uglaste pege, oivičene lisnim nervima. Pege vremenom poprimaju mrkocrvenu boju. Sa naličja listova, u okviru pega, u uslovima vlažnog vremena, nastaje beličasta prevlaka koja predstavlja predstavlja reproduktivne organe gljive. Uslovi povećane vlage pogoduju razvoju plamenjače. Zbog pojave bolesti smanjen je kvalitet i prinos biljaka.

Siva trulež se redovno javlja u proizvodnji salate u zatvorenom prostoru 

Botrytis cinerea prouzrokovač sive truleži izaziva značajne štete na velikom broju gajenih biljaka u voćarskoj, vinogradarskoj i povrtarskoj proizvodnji. Redovno se javlja u proizvodnji salate u zatvorenom prostoru u svim fazama razvoja biljaka, od rasada do krajnjeg proizvoda. Za razvoj bolesti odgovara visoka vlažnost vazduha, te je provetravanje plastenika od velikog značaja kako bi se smanjila vlažnost. Prvi simptomi manifestuju se u vidu vodenastih pega u osnovi lista. Pege postaju hlorotične i prekrivene sivom micelijom gljive. Infekcija se obično ostvaruje na mestima oštećenja lista. Jako zaražene biljke nastanjuju saprofitne bakterije te se unutrašnji listovi pretvaraju u sluzastu masu. Gljiva se održava u zemljištu i u zaraženim biljnim ostacima, pojašnjava diplomirani inženjer u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Srbije Bojana Karapandžić.

Koju salatu sejati u jesen?

Bela trulež najčešća u vreme formiranja glavice

Bela trulež (Sclerotinia sclerotiorum) najčešće se javlja u vreme formiranja glavice. U zoni korenovog vrata na mestu prodora patogena u biljku uočava se mrka trzulež. Kod zaraženih biljaka glavica se lako odvaja od korena koji ostaje u zemlji. Na delu glavice prema zemlji formira se gusta, bela micelija gljive. I ovaj patogen se održava u zemljištu i u zaraženim biljnim ostacima. Niske temperature i visoka vlažnost pogoduju razvoju patogena. U zaštiti salate od ovih patogena najveći značaj imaju preventivne mere. Za proizvodnju salate treba birati ocedno zemljište, osunčane terene. Bržim sušenjem lista smanjuje se mogućnost infekcije. Ishrana mora biti izbalansirana, pravilno đubrenje azotnim đubrivima.

Održavanjem higijene plastenika, uklanjanjem zaraženih biljaka, detaljnim čišćenjem plastenika od biljnih ostataka pri smeni useva smanjuje se infektivni potencijal patogena. U zaštićenom prostoru regulisati vlažnost i temperaturu, umereno navodnjavati, provetravati. Gajiti manje osetljive sorte, rasađivati salatu na malč foliji, primenjivati plodored. Hemijska zaštita podrazumeva primenu registovanih preparata uz poštovanje karence.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zelena salata Uzgoj salate Bolesti salate Plamenjača salate Siva trulež Bela trulež Bojana Karapandžić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nezara viridula-povrtna stenica Štete nanose larve i odrasli insekti tako što buše plodove i sisaju sokove. Primena hemijskih preparata nije moguća s obzirom da ova štetočina napada paradajz u fazi punog zrenja. Ono što se može primeniti su... Više [+]