Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske bašte
  • 26.03.2020. 18:00

Neiskorišćeni gradski prostori - bašte i voćnjaci za prehranu stanovništvo

Zaključeno je da ukoliko bi se na neiskorišćenim parcelama krenulo s uzgojem, u Šefildu bi se stvorio prostor od 98m2 po osobi za uzgoj hrane što je čak četiri puta više nego sada.

Foto: Flickr/ Christopher Porter (ilustracija)
  • 98
  • 5
  • 0

Uzgoj voća i povrća na neiskorišćenim zelenim površinama u britanskom gradu Šefildu, mogao bi se povećati te tako poboljšati sigurnost snabdevanja hranom za 90.000 ljudi, odnosno 15 odsto stanovništva toga grada, navodi se u novom istraživanju. 

Kako piše sciencedaily, samo 16 odsto voća i 53 odsto povrća koje se prodaje u toj zemlji, tamo je i uzgojeno dok se sve ostalo uvozi iz drugih zemalja.  

Besplatno voće uskoro dostupno svakom stanovniku

Zbog toga su naučnici sa Univerziteta Šefild sproveli istraživanja gde se sve u gradu može uzgajati voće i povrće te su došli do zaključka kako su brojni parkovi, obronci pored puteva i šuma potpuno neiskorišćeni, a imaju odličan potencijal za proizvodnju. 

Čak 10 odsto neiskorišćenih parcela prehranilo bi preko 87.000 ljudi

"Trenutno je Velika Britanija potpuno zavisna od složenog međunarodnog lanca snabdevanja, ali istraživanja sugerišu da postoji više nego dovoljno prostora za rast onoga što nam treba na kućnom pragu", kaže istraživač dr. Džil Edmondson te dodaje da bi čak kultivisanje malog postotka raspoloživog zemljišta moglo pozitivno uticati na zdravlje gradskog stanovništva, poboljšati njegovo okruženje i pomoći u izgradnji nezavisnijeg prehrambenog sistema.  

Uzgajajte povrće i začinsko bilje na balkonu

Tim je u istraživanju koristio podatke iz "Ordnance Survey" i "Google Earth" te zaključio da ukoliko bi se na neiskorišćenim parcelama krenulo s uzgojem, u Šefildu bi se stvorio prostor od 98m2 po osobi za uzgoj hrane što je čak četiri puta više nego sada.

“Kada bi se uzelo samo 10 odsto od tih prostora, moglo bi se osigurati dovoljno voća i povrća za 87.375 ljudi, a ako bi se 100 odsto ovoga prostora koristilo za uzgoj hrane moglo bi se prehraniti otprilike 709.000 ljudi”, zaključuje Edmondson.

Ravni krovovi kao idealni vrtovi

Studija je takođe istražila potencijal uzgoja na ravnim krovovima, bez zemlje, koristeći metode poput hidroponike na zgradama i kućama.  

Ove tehnike mogu omogućiti uzgoj tokom cele godine uz minimalne potrebe za osvetljenjem, a uz prikupljanje kišnice za navodnjavanje. Pronađeni su ravni krovovi koji predstavljaju ekvivalent 32 hektara zemlje u centru ovog britanskog grada. 

Cirkularna ekonomija - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

"Velika Britanija trenutno uvozi 86 odsto paradajza, a ako se samo 10 odsto proizvodnje na ravnim krovovima nameni tom povrću, moglo bi se zadovoljiti potrebe za više od osam odsto stanovništva. Ako se koristi ¾ površine moglo bi se prehraniti čak 60 odsto ljudi", kaže Dankan Kameron, profesor i direktor Instituta za održivu hranu na ševildskom Univerzitetu.

"Trebaće se dogoditi značajne kulturne i društvene promene da bi se iskoristio ogroman potencijal naših gradova. Vrlo je bitno i da vlasti usko sarađuju sa zajednicama i da nađu pravu ravnotežu između zelenog prostora i povrtarstva i voćarstva", zaključuje Kameron.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Sheffield Velika Britanija Neiskorišćeni prostori Gradska zemljišta Univerzitet Šefild Ravni krovovi Voćnjaci Povrtnjaci Urbana bašta


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.