• Akvaponija
  • 13.03.2020. 15:00
  • Bruxelles, Belgija

Cirkularna ekonomija - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Najveća urbana farma u Evropi smeštena je u Briselu. Uzgajaju ribu i povrće na krovovima najveće gradske tržnice. Odgovara strogim specifikacijama cirkulane ekonomije.

Foto: Facebook/BIGH
  • 105
  • 24
  • 0

Na briselskim krovovima smeštena je najveća evropska gradska farma. Tu se istovremeno uzgaja riba i povrće, uz ispunjavanje strogih kriterijuma cirkularne ekonomije. Osnivač BIGH-a, kompanije koja se bavi akvaponskim uzgojem, Stiven Bejkers, kaže da urbani uzgoj planira da proširi i preko granice.

Gradska farma na 4.000 m2 uzgaja ribu i povrće

Ribu proizvedenu u Briselu moguće je jesti otkad je belgijski arhitekta Stiven Bejkers, pionir urbane poljoprivrede, osnovao BIGH (Building Integrated Greenhouses) 2015. godine te izgradio farmu površine od 4.000 m2  koja je smeštena u srcu belgijskog glavnog grada, na krovu Fudmeta - velike tržnice poznate kao "trbuh Brisela", koja svakog vikenda privuče više od 100.000 posetioca.

"Oduvek sam imao viziju grada kao rešenje, a ne problem. Istražio sam načine kako da ga učinim produktivnim", rekao je za euractiv Bejkers. "Kao arhitekt takođe sam video potencijal u produktivnom stakleniku gde biljke regulišu klimu i istovremeno pročišćavaju vazduh od CO2", dodao je.

Ova farma usvaja model cirkularne ekonomije osiguravajući da se ništa ne izgubi i sve se ponovno iskoristi. Energija farme prvenstveno dolazi iz solarnih panela.

Pomoću izlučevina riba neguju biljke

BIGH-ova hrabrost leži u činjenici da uzgajaju ribu usred grada i pomoću njihovog izmeta neguju biljke. Prugasti grgeč, poreklom iz Južne Amerike, uzgaja se u velikim ribnjacima. U njima biofilteri pročišćuju njihove izlučevine kako bi ih pretvorili u nitrite, a zatim u nitrate, koji se  koriste kao hranjive materije za uzgoj paradajza, patlidžana i paprika u stakleniku.

U ribnjacima se uzgaja prugasti grgeč

"Odabir prugastog grgeča temelji se na činjenici da je reč o kvalitetnoj ribi, čiji metabolizam i način života dobro odgovaraju zatvorenom sistemuKuvari ga cene zbog izvrsnog mesa i svežine", pojašnjava Bejkers. 

Proizvedeno povrće se nalazi na policama marketa

Iznad akvaponskog uzgoja je automatizirani visokotehnološki staklenik, gde su navodnjavanje i svetlost dobro raspoređeni i kontrolisani. Na velikim grejanim kliznim površinama raste nekoliko biljnih vrsta koje se nakon berbe isporučuju lokalnim prodavnicama.

Otvoreni povrtnjak koristi se i kao poligon za urbanu poljoprivredu, s pokušajem društvene i profesionalne reintegracije osoba koji se putem Udruženja "Groot Eiland" brinu o voću i povrću, prevoze ih u restoran Udruženja i pripremaju.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

Ovakav uzgoj bez primene antibiotika, pesticida ili sintetičkih đubriva uskoro će preći granicu, a primjeniće se u Francuskoj, ali i u drugim evropskim gradovima. "Planiramo nekoliko projekata u Belgiji i Francuskoj. Prilike su brojne", zaključio je Bejkers.

Kako izgleda ova farma, pogledajte u videu:


Tagovi

Akvaponija Uzgoj riba Uzgoj povrća Proizvodnja na krovu Cirkularna ekonomija Brisel Stiven Bejkers Prugasti grgeč


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kavezni uzgoj paradajza i paprike te pokušaj uzgoja WC papira #ostanikodkuće