Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cirkularna ekonomija
  • 11.02.2020. 07:30
  • Rotterdam, Nizozemska

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

U Roterdamu se nalazi prva plutajuća farma u svetu. Tamo su trenutno 32 krave, a njihovo mleko kao i mlečni proizvodi mogu se kupiti u marketima u gradu, ali i na samoj farmi. 

Foto: Facebook/Floating Farm Rotterdam
  • 988
  • 154
  • 0

Luka u Roterdamu u Holandiji 2018. pripremala se za prvu svetsku plutajuću farmu – trospratni betonski splav. U planu je bilo kako će na njemu boraviti 40 krava, koje bi davale 1.000 litara mleka dnevno

Danas u lučkom području Mervehaven plutajuća farma, koju su osmislili i pokrenuli Peter i Minke van Vingerden iz Beladona, firme koja se specijalizovala za vodenu arhitekturu, a dizajnirao ju je arhitektonski studio Goldsmit, pokazuje kako proizvodnja hrane može biti manje zavisna od klimatskih promenama.

Tamo se trenutno nalaze 32 krave, a njihovo mleko kao i mlečni proizvodi mogu se kupiti u marketima u gradu, ali i na njihovoj farmi. 

Projekat budućnosti

Projekat je osmišljen za budućnost u kojoj porast nivoa mora dovodi do čestih poplava, ali i smanjenja proizvodnih površina. Takođe, cilj je pokazati inovativan način vraćanja poljoprivrede u grad, uz minimalan uticaj na okolinu.

"Očekuje se da će 2050. godine stanovništvo biti povećano za tri milijarde ljudi", rekao je tim projekta plutajuće farme za dezeen. Skladno tome raspoloživa poljoprivredna površina ne raste zajedno sa svetskim stanovništvom. "Zapravo, plodna zemlja postaje sve oskudnija, a klimatske promene dovode do sve više padavina i plavljenja poljoprivrednih površina. Zato moramo pronaći sistem prilagođen današnjoj klimi kako bismo nastavili da hranimo grad", rekli su.

Minimalan uticaj na okolinu

Svu električnu energiju za svoje potrebe farma proizvodi sa plutajućih solarnih panela, a vodu za stoku osiguravaju putem integrisanog sastava za prikupljanje kišnice.

Krave se osim uobičajenom hranom, hrane i travom s igrališta i golf terena, zajedno s ostacima prehrambenih proizvoda kao što je kora krompira lokalnog proizvođača, mekinja iz gradskih mlinova. U planu je koristiti i ostatke voća i povrća iz lokalnih restorana. Istovremeno, tim istim restoranima se distribuira sveže mleko, jogurt i drugi proizvodi. Izmet krava se, naravno, koristi za stvaranje prirodnog stajnjaka. Kako kažu idejni začetnici i vlasnici ove farme, ovo je cirkulana ekonomija u punom smislu reči.

Urbane farme na vodi - budućnost poljoprivrede?

Krave se danas često transportiraju vodom. Firma koja stoji iza projekta plutajućih farmi tvrdi da Australija često izvozi čak 800.000 krava godišnje, a životinje su smeštene na velikim brodovima nedeljama, tako da ne vide problem što se farma nalazi na vodi.

Tehnologija za poboljšanje poljoprivrede

Tim želi da pokaže kako se tehnologija može upotrebiti za poboljšanje celokupnog poljoprivrednog procesa. Tako se na farmi nalaze roboti za mužu i uklanjanje izmeta. Tu je i automatizovana distribucija hrane za krave.

Nadaju se da će ova farma podstaknuti veći broj ljudi na razmišljanje o mogućnostima koje pružaju plutajuće konstrukcije. Ako projekat pokaže uspeh, planiraju širenje poslovanja s plutajućim staklenikom, kako bi proizveli sveže voće i povrće za grad.

Kako izgleda prva plutajuća farma na svetu pogledajte u video prilogu:

Foto: Goldsmith Company/Ruben Daio Kleimeer


Tagovi

Plutajuća farma Farma krava Holandija Roterdam Cirkularna ekonomija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.