Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na balkonu
  • 05.03.2020. 15:00

Uzgajajte povrće i začinsko bilje na balkonu

Baštovanstvo na balkonu ima i prednosti u odnosu na pravi vrt jer manja površina znači i manje zalivanja, plevljenja, okopavanja i slično, a briga za njega omogući će zanimaciju i pravu antistres terapiju.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 652
  • 32
  • 0

Život u malom prostoru vas ne mora sprečiti da uživate u samostalno uzgojenom povrću i njegovim plodovima ili začinskom bilju. Sve što vam treba je balkon s dovoljno svetlosti, seme ili biljke iz rasada, baštensku zemlju te saksije. Uz malo volje sami možete napraviti svoj mali vrt koji će osim plodova za konzumaciju privlačiti i poglede.

Nemojte se dvoumiti između cveća i povrća koje ćete koristiti u kuhinji, jer i korisno bilje svojim bojama plodova, oblicima i mirisima može izgledati lepo i atraktivno. Baštovanstvo na balkonu ima i prednosti u odnosu na pravi vrt jer manja površina znači i manje zalivanja, plevljenja, okopavanja i slično, a briga za njega omogući će zanimaciju i pravu antistres terapiju.

Važan je položaj balkona i drenaža u posudi

Pre planiranja treba da utvrdite ima li vaš balkon osnovne uslove za rast povrća. Najbitnija je svetlost pa balkon treba biti izložen suncu najmanje šest sati tokom dana. Najbolji su južni i jugozapadni položaji. Tu treba naglasiti da na primer mahune i salate dobro uspevaju i na polusenkovitom mestu, dok je paprici i paradajzu potrebno direktno sunce tokom većeg dela dana.

Šta uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Osim na položaj balkona, treba pripaziti i na način sadnje. Biljkama treba osigurati dovoljno velike posude i ne treba ih pretrpavati. Birajte dublje posude ili saksije, a idealan materijal za uzgoj su tegle od gline ili terakote. Sve se češće za ovu vrstu uzgoja koriste čvrste PVC vreće. Većini biljaka potrebna je dubina zemlje 25 do 30 cm kako bi mogle dobro da razviju svoj koren te prikupljati dovoljno vode i hranjivih materija za razvoj i dozrevanje plodova. Na primer, salata ima nešto plići koren pa se ona može posejati i u manje saksije.

Treba osigurati dobru drenažu te se preporučuje na dno staviti sloj propusnog materijala poput šljunka, kamenčića ili komadića cigle kako bi osigurali bolje oticanje vode. Zemlja koja se koristi za sadnju je dostupna u centrima hortikulture.

Važan je dobar raspored biljaka

Šta i koliko uzgajati zavisi od tome koliko imate prostora na balkonu, a uzgajati možete gotovo sve, od salate i pasulja do šargarepe i mahuna, zavisno od toga šta volite da konzumirate. Najbolje povrće za uzgoj su paradajz, paprike, krastavci i tikvice jer stižu na rod tokom celog leta, pa sve do rane jeseni, a mogu se uzgajati iz rasada pri čemu je važno odabrati rane sorte s manjim plodovima koji brže dospevaju. Najbolje za uzgoj na balkonu su se pokazale začinske biljke poput ruzmarina, timijana, bosiljka, peršuna i slično, a mnoge od njih će svojim mirisom oterati štetočine sa susednih biljaka.

Proizvodnja hrane u urbanoj bašti i njene prednosti

Još jedan važan faktor kod uzgoja povrća na balkonu je dobar raspored. Biljke treba složiti po veličini tako da veće ne smetaju manjima i obrnuto. Važno je i da one biljke kojima treba više sunca budu na mestu gde će imati najbolji položaj, a one koje preferiraju zasenu staviti iza njih.

Čeri paradajz je izuzetno pogodan za ovakav uzgoj samo im je potrebno osigurati potporu kada naraste, a isto je i s paprikama i mahunama. Možete ih povezati uz ogradu ili uz običan kolac. Paradajz je potrebno prihraniti kada se razviju plodovi i kada krenu sazrevati, dok kod paprike nije važno obilno đubrenje. Tikvice tipa "zucchini" su zahvalne za uzgoj, a zahtevaju kao i paradajz duboku saksiju u kojoj ćete posaditi do tri presadnice.

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranjivosti

Pasulj se vrlo lako može uzgajati u saksiji, a treba ga pustiti da se penje uz ogradu ili da pada preko ruba balkona, a važno je odabrati niske i rane sorte. Šargarepa se uzgaja u dubljim saksijama, a treba odabrati okruglaste i kratke sorte jer one s dugim korenjem neće imati dovoljno prostora. Isto važi i za cveklu.

Bitno je redovno zalivanje

Kod uzgoja na balkonu zalivanje mora biti redovno jer kiša ne dospeva na natkriveni prostor balkona. Biljka u teglici za izvesno vreme stvori stotinu kapilarnih žilica u korenu koje sunce sprži kroz tanak zid, pogotovo ako se radi o plastičnoj posudi. Dok se biljka oporavi, treba vremena. Radi toga, bilo bi praktično na onu stranu koja je izložena suncu staviti stiropor kao izolator od prevelike vrućine.


Tagovi

Uzgoj na balkonu Povrće Balkon Uzgoj u saksijama Koje povrće Raspored Severni balkon Južni balkon


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer