Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlevena paprika
  • 28.09.2024. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bački Petrovac

Od njive do trpeze: Kako prave mlevenu papriku u Bačkom Petrovcu?

Za kilogram mlevene, potrebno je oko osam kilograma sveže paprike.

Foto: Dinka Bogunović
  • 280
  • 65
  • 0

Mladi proizvođač Jaroslav Ruman iz Bačkog Petrovca uveliko prodaje mlevenu papriku ovogodišnjeg roda. Bavi se kompletnom proizvodnjom: od setve do finalnog proizvoda. Za Agroklub priča kako kod njega izgleda proces proizvodnje ovog, mnogima omiljenog začina jarko crvene boje. 

”Svake godine sejem dva do tri jutra, u pitanju je direktna setva krajem marta i početkom aprila. Biljkama je potrebno oko mesec dana za nicanje", započinje naš sagovornik.

Proizvodnja začinske paprike počinje tokom proleća, a kao jednogodišnja vrsta gaji se u plodoredu. Na istu parcelu ne bi trebalo da se vrati najmanje četiri do pet godina. Najbolji predusevi su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze i žita, a mere nege su najpribližnije gajenju obične paprike.

"Uglavnom ručno plevimo, kopanje se ne preporučuje kako se ne bi oštetile trake za navodnjavanje. Tokom razvoja biljaka obavezna je zaštita bakrom, insekticidom, fungicidom, a naravno i prihrana preko sistema za navodnjavanje."

Berba poranila

Ove godine je berba počela ranije, kao i kod svih drugih kultura - krajem avgusta. Kako objašnjava Ruman, za proizvodnju mlevene paprike plodovi moraju biti ubrani u trenutku pune zrelosti, kada je dostignuta intezivna crvena boja.

Proizvodnja začinske paprike - sušenje najvažnije deo procesa

"Beremo je ručno u kante, sipamo u džakove i nosimo kući. Zatim je raširimo u šupi ili okačimo na promaju, bez direktnog izlaganja suncu, kako bi malo uvela. Tako se i pojačava intenzitet crvene boje", objašnjava nam on.

Za berbu se čeka faza pune zrelosti (foto: Jaroslav Ruman)

Da bi se povećao sadržaj bojenih materija, plodovi se posle branja skladište u adekvatnim uslovima od 15 do 20 dana. Nakon toga se paprika istresa iz džakova, radnici prebiraju i makazama za grožđe skidaju peteljku, ponovo se pakuje u džakove i nosi u sušaru.

Semenke daju masnoću 

Ova faza podrazumeva sušenje na temperaturi od 70°C. Dobijena suva paprika se najpre u mlinu grubo melje - drobi. Posle toga ide u drugu mašinu, mlin koji daje fin gotov proizvod visokog kvaliteta - mlevenu začinsku crvenu papriku.

Jaroslav nam je objasnio da neki proizvođači vade semenke pre sušenja kako bi ih prilikom mlevenja dodali, ali on to ne radi, papriku suši i melje sa semenkama.

Spremna je za sušenje 

"Semenke daju masnoću paprici, bez njih ona bi delovala kao obična prašina. Mlevena paprika se puni u najlonske džakove koji je čuvaju od vlage, a zatim i u papirne koji štite od svetlosti."

Osam kilograma sveže za jedan kilogram mlevene

Kako dalje priča, tako upakovanu, najbolje je čuvati je u prozračnom magacinu. On pravi slatku i ljutu. 

"Ove godine za kilogram mlevene paprike bilo je potrebno osam kilograma sveže. Taj odnos se menja od godine do godine, u zavisnosti od kvaliteta paprike, pre svega debljine mesa", kaže on i dodaje da je ovo bila teška godina za proizvođače.

Krajni proizvod - kvalitetna začinska mlevena paprika (foto: Dinka Bogunović)

"Bila je godina bez padavina, pa sam svakodnevno zalivao usev kako bih sačuvao lisnu masu koja je štitila plodove od sunca.

Uz mnogo truda, uspeo je da sačuva kvalitetan plod i dobar prinos, sve je uradio na vreme. Sada prodaje začinsku papriku po ceni od 2.200 dinara po kilogramu kupcima koji su odavno prepoznali dobar kvalitet njegovog proizvoda.


Tagovi

Mlevena paprika Začinska paprika Jaroslav Ruman Berba paprike Sušenje paprike Sušenje sa semenkama


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.