Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinska paprika
  • 21.10.2021. 12:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Sombor

Proizvodnja začinske paprike - sušenje najvažnije deo procesa

Put od malog struka paprike na njivi do fino mlevenog začina za mnoga jela je dug i težak i vodi od pravilnog izbora odgovarajuće sorte, setve, nege biljaka do branja, sušenja i na kraju mlevenja.

Proizvodnja začinske paprike - sušenje najvažnije deo procesa
Foto: Depositphotos/Galene
1.499
154
0

Godinama unazad začinska paprika je jedna od najznačajnijih povrtarskih kultura u Srbiji, a u zavisnosti od godine do godine proizvodi se na 2.400 do 2.600 hektara. Bilo da je mlevena slatka, ljuta ili tucana kao neizostavni dodatak mnogim jelima svakodnevno se koristi u kuhinjama naših domaćica kao i u prehrambenoj industriji.

Dobro je poznato da su Horgoš, Martonoš i Novi Kneževac centri paprikarstva na severu Vojvodine koji imaju velike preradne kapacitete ali postoji i veliki broj malih porodičnih manufaktura koja se uspešno bave ovom proizvodnjom.

Put od malog struka paprike na njivi do fino mlevenog začina za mnoga jela je dug i težak i vodi od pravilnog izbora odgovarajuće sorte, setve, nege biljaka, jer se samo od dobre sirovine može dobiti kvalitetan finalni proizvod, do branja, sušenja i na kraju mlevenja.

Sušarom i mlinom na kamen do unapređenja proizvodnje 

Ovako pričaju Damir i Goran Šimon iz Sombora čija se porodica godinama unazad bavi proizvodnjom mlevene začinske paprike, a kompletan proces od setve do finalnog proizvoda obavlja se u okviru njihovog domaćinstva. Papriku seju na dva katastarska jutra, ali i lagano povećavaju obim proizvodnje. Seju mašinski, ali još uvek nemaju svoju mehanizaciju te usluge plaćaju. Nekoliko puta ručno špartaju, jer tako širim nožem špartača mogu ukloniti više korova, a naravno praktikuju i plevljenje useva. Tokom rada na njivi angažuju četiri radnika, a kada je vreme berbe mnogo više.

Papriku seju na dva katastarska jutra (foto: G. Šimon)

"Imamo našu sušaru i mlin na kamen te smo ove godine značajno unapredili proces dobijanja najkvalitetnije začinske paprike",  kaže Damir, napominjujući da vreme berbe zavisi od godine, a plodovi moraju biti ubrani u trenutku pune zrelosti kada dostignu intenzivnu crvenu boju.

Ove godine prvu berbu obavili su krajem avgusta i početkom septembra. Papriku beru ručno stavljaju u prikolicu, a zatim pomoću levka u džakove, koji se zatim stavljaju na promaju, gde je uvek suvo i bez direktnog delovanja sunčeve svetlosti.

Prerade oko devet tona

U tu svrhu koristi im stari čardak koji su preuredili pa u njega može stati šest do sedam tona paprike. Naš sagovornik kaže da obavezno pre sušenja ručno, detaljno skidaju peteljke, a mašinski seku papriku tako da je proces sušenja znatno brži.

"Upravo tu dok paprika visi u džakovima gubi vlagu i do 40 odsto. Ovaj proces vremenski traje oko tri nedelje, a zatim ide u sušaru koju je tata napravio u vidu kontejnera, kapaciteta do 10 tona, ložište je napolju, a unutra su radijatori i ventilatori za mešanje vazduha i za izvlačenje vlage napolje", kaže naš sagovornik dodajući da je temperatura prilikom sušenja od 50 do 60 °C.

U elektručnoj sušari proces je kraći

Prošle godine kupili su i električnu sušaru gde je proces sušenja neuporedivo kraći. Osušen proizvod pakuje se u džakove i ide na mlevenje, prvo u kruparu gde se grubo melje - drobi, ovako usitnjen može da se drži upakovan u vreće ili da odmah ide u mlin na kamen gde se dobija fino mlevena začinska paprika izvanrednog ukusa, boje i arome, a to je poslednja faza u ovom procesu proizvodnje.

"U sezoni na ovaj način preradimo oko devet tona sveže paprike i na kraju dobijemo jednu tonu začinske slatke, ljute i tucane koju blagovremeno prodamo, a obzirom da nam uvek zafali znači da treba da povećavamo obim proizvodnje što i planiramo naredne godine, a dodaćemo i novitete kao što su suvi biljni začin i dimljena začinska paprika", kaže na kraju Šimon, dodajući da ima posla i odgovornosti u svakoj od etapa proizvodnje ali da je njegova porodica zadovoljna obzirom da imaju svoje stalne kupce i da tako mogu ostvariti solidnu zaradu.


Foto prilog


Tagovi

Začinska paprika Tucana paprika Ljuta mlevena paprika Damir Šimon Sušenje Električne sušare


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hyalopterus pruni na šljivi! Ukoliko primetite kolonije ovih lisnih vaši primenite neki od registrovanih preparata na bazi acetamiprida, cipermetrina, deltametrina ili flonikamida. Lisne vaši sisaju biljne sokove što uzrokuje hlorozu, kasni... Više [+]