Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pastrnak
  • 18.07.2022. 07:30

Oprez s paštrnakom: U kombinaciji sa suncem može izazvati opekotine

Listovi sadrže materije furokumarini i kada dospeju na površinu kože, dok ste izloženi delovanju sunca, dolazi do pojave blažih ili jačih opekotina.

Foto: Maja Celing Celić
  • 342
  • 15
  • 0

Među povrćem, Pastinaca sativa se može pohvaliti velikim brojem naziva. Paštrnak, pastrnak, pastrnjak, paškanat, paštrnjak, jelinjak, krstata trava, pastinak, paškrnat, slatka trava samo su neki od njih. To je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira zadebljali koren i lisnu rozetu, a u drugoj cveta i formira seme.

Od davnina se ceni kao gastronomska namirnica, začin, lekovita i medonosna vrsta. Međutim, on predstavlja i opasnost za osetljive ljude.

Lekovitost paštrnaka

Upotrebljavaju se koren, list i plod koji sadrže eterično ulje. Najviše ga ima u plodovima, do 3,5 odsto. Od ulja potiče karakterističan miris. Sveži listovi su bogati vitaminom C kog ima oko 50 miligrama. Koren ima manje vitamina od listova. Sadrži veći procenat ugljenih hidrata, od osam do 10 odsto.

Koristi se za poboljšanje apetita, protiv grčeva u crevima, za bolju probavu, prirodni je diuretik, jača zidove krvnih sudova, snižava krvni pritisak, deluje blago umirujuće.

Čaj od korena

Za pripremu čaja je potrebno uzeti 1,5 supene kašike narezanog ili narendanog korena i kuva se dva do tri minute u 200 mililitara vode. Uzima se po jedna kašika tri puta u toku dana pre jela.

Vrlo cenjen koren (Foto: Depositphotos/

Opasnost od fitofotodermatitisa

S paštrnakom je potreban oprez. On sadrži eterična ulja koja ga štite od štetočina i mogu biti toksična za neke grupe insekata. Zbog toga je cenjen u eko poljoprivredi za izradu prirodnih sredstava za zaštitu biljaka.

Neki ljudi imaju netoleranciju koja je posebno izražena kod beba i manje dece. Karakteristično je da oni koji imaju alergiju na brezu treba da ga konzumiraju pažljivo, jer izaziva reakciju na polen breze. Mali broj ima alergiju na paštrnak, a samim tim razviju alergije na celer i ostale srodne vrste.

Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na polen?

Veoma često se susrećemo s opekotinama na koži koje njegovo lišće izaziva u kombinaciji sa suncem. Reč je o fitofotodermatitisu poznatijem kao opekotine od paštrnaka.

Imate li ga u bašti? (Foto: M.C.Celić)

Listovi sadrže materije furokumarini i kada dospeju na površinu kože, dok ste izloženi delovanju sunca, dolazi do pojave blažih ili jačih opekotina. Blagi simptomi su crvenilo, a kod jačih reakcija razvijaju se plikovi i rane. Plikove nikada ne probijate i ne češite nadražene površine. Potražite pomoć lekara koji će vam prepisati mast, gel i slično. 

Do reakcije dolazi zbog združenog delovanja ultraljubičastog spektra sunca. Prvi znaci opekotina se jave posle dan ili dva. Zaštitite se nošenjem odeće s dugim nogavicama i rukavima, kao i rukavicama. Posle rada s paštrnakom dobro operite ruke.

Dakle, ovde se ne radi o alergijskoj rekciji i ljudi bez problema mogu jesti koren i listove u jelima.


Povezana biljna vrsta

Paštrnak

Paštrnak

Engleski naziv: Parsnip | Latinski naziv: Pastinaca sativa L.

Paštrnak je stara kulturna biljka, dobijena je od samoniklog paštrnjaka. Gaji se za preradu i to pretežno za sušenje. Dvogodišnja je biljka. U prvoj godini sazreva zadebljali... Više [+]

Tagovi

Pastinaca sativa Paškanat Opekotine Fitofotodermatitis Paštrnak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao