Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi beli luk
  • 28.10.2018. 13:00

Ozimi beli luk idealan za mesnu industriju

Gajenje ozimog belog luka je u porastu, jer proizvodnja nije previše zahtevna, a prinosi su veći neko kod jarog belog luka.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 534
  • 23
  • 0

Oktobar je idealno vreme za sadnju ozimog belog luka, pa ako to niste obavili u prvoj polovini meseca, požurite. Gajenje ove kulture je u porastu, jer proizvodnja nije previše zahtevna, a prinosi su veći neko kod jarog, odnosno prolećnog belog luka. Kako kaže diplomirani inženjer fitofarmacije Srđan Tanasić, ozimi beli luk nije toliko interesantan u svežem stanju, da se koristi odmah nakon branja, već za industriju, naročito mesnih prerađevina:

"Ima specifičnu, izraženu aromu, ljutinu i ukus, zbog čega se upotrebljava u spravljanju kobasica. Doduše, takve karakteristike, čak izraženije imaju i jari beli lukovi, ali ozimi daje veće prinose. Ako se uporede jari i ozimi beli luk, ozimi, ako se ispoštuje tehnologija i godina ne bude stresna, daje oko 30 do 40 odsto veće prinose".

Ozimi beli luk je zbog krupnoće glavica poželjan u industrijskoj proizvodnji. Sa gledišta povrtara, njegova krupnoća pogoduije mašinskoj obradi zemljišta, što je takođe povoljna okolnost, jer je moguće izvesti međurednu kultivaciju ukoliko je razmak između redova veći. Zbog svega toga, smanjuje se broj uposlenih u tehnološkom postupku, što pojeftinjuje proizvodnju. 

Sadnja ozimog belog luka

Ozimi beli luk voli laka, rastresita zemljišta

Naravno, početak proizvodnje ozimog belog luka je analiza zemljišta. Ova kultura ima velikih zahteva za kalijumom, što se mora uzeti u obzir. Treba voditi računa, ukoliko se eventualno pojavi lukova muva, agresivna štetočine koja može da uništi usev, kao i bolest plamenjača luka, te na vreme reagovati. Ove pošasti usko su vezene za porast temperature, te se njihova pojava ne može kalendarski predvideti.

Na proleće zemljište treba jednom ili dva puta prihraniti azotnim đubrivima, u količina koja zavisi od karakteristika zemljišta. Najviše mu odgovaraju laka, rastresita, blago peskovita zemljišta dobrog mehaničkog sastava. Folijarna prihrana je obavezna, kao i standardne tehnologije zaštite. Voda koja stoji na površini zemljišta je problematična za ovu kulturu, ali to ove godine nije slučaj. Prilikom sadnje, čenove obavezno treba okrenuti vrhom nagore. 

Ozimi i beli luk izloženi bolestima i insektima

Plodored obavezan

Ozimi beli luk ne treba direktno đubriti stajnjakom, jer se vegetacija produžava, a kvalitet smanjuje. Obavezno ga treba uzgajati u plodoredu, najbolje posle krompira ili kupusnjača, a na istu parcelu ga ne treba vraćati barem tri godine. Seme se polaže na dobinu od četiri centimetra, međuredni razmak treba da je 15-20 cm, a razmak između biljaka u redu 10 cm. Vadi se kada lišće požuti i bar polovina biljaka polegne. 


Tagovi

Ozimi beli luk Prerada mesa Plodored Srđan Tanasić Sadnja ozimog belog luka Prihrana ozimog belog luka Zaštita ozimog belog luka


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]