Štetočina razvija i do 12 generacija godišnje, što znači da je u plastenicima i na otvorenom prisutan tokom cele proizvodne sezone.
U zaštiti paradajza u zatvorenom prostoru treba obratiti pažnju na moljca koji u ovom periodu postaje sve brojniji i nanosi sve više štete, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). Preporuka je da se nastavi zaštita i od prouzrokovača bolesti.
"Na području delovanja PIS regionalnog centra Novi Pazar usevi paradajza u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od cvetanja do sazrevanja ploda. Vizuelnim pregledima biljaka je registrovano prisustvo jaja moljca paradajza (Tuta absoluta), kao i karakteristična oštećenja na listovima u vidu mina, koja nastaju kao posledica ishrane larvi", navode iz PIS-a.
Na feromonskim klopkama se beleže ulovi odraslih jedinki navedene štetočine. Od hemijskih mera zaštite proizvođačima se za suzbijanje navedene štetočine preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije:
Prirodan recept u borbi protiv moljca paradajza - doslovno ih "prži"
Kako smo pisali ranije, moljac napada i papriku, pasulj, krompir, duvan i druge useve. Štetočina razvija i do 12 generacija godišnje, što znači da je u plastenicima i na otvorenom prisutan tokom cele proizvodne sezone. Ženka polaže oko 300 jaja, a razvija se na temperaturama oko 10°C
Osim hemijskih mera zaštite, za uspešnu kontrolu moljca paradajza preporučuje se stalno sprovođenje nepesticidnih mera borbe kao što su: postavljanje klopki za masovno izlovljavanje odraslih jedinki, uklanjanje korovskih biljaka, postavljanje insekatskih mreža, uništavanje listova i plodova sa larvama.
Tokom pregleda registrovano je i prisustvo simptoma plamenjače (Phytophtora infestans) i simptoma crne pegavosti (Alternaria solani) na do pet odsto biljaka.
Povoljni mikroklimatski uslovi koji vladaju u plastenicima mogu doprineti daljem razvoju i širenju navedenih patogena. U cilju zaštite lisne mase, proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije:
Prilikom primene pesticida treba se strogo pridržavati karence primenjenih preparata, posebno u usevima paradajza koji se nalaze u fazama sazrevanja plodova.
Izvori
Tagovi
Autorka