Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 14.10.2023. 07:30

Pet najčešćih jesenjih bolesti biljaka

Topli dani, magla i obilna jutarnja rosa su idealni za pojavu brojnih biljnih bolesti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 126
  • 12
  • 0

Jesenji dani su topli i vlažni, a takvi uslovi pogoduju pojavi brojnih bolesti na našim biljakam. Njih najviše izazivaju gljivice koje se šire sporama, konidijama, ali i bakterije, virusi.

Pogoduju vlaga i toplota

Dovoljna je i najmanja kapljica vode koja se zadrži na listu da spora proklija i prodre u biljno tkivo.

Magla i obilna jutarnja rosa doprinose pojavi infekcija i širenju bolesti.

Pet najčešćih bolesti

U ovo doba godine našim baštama i voćnjacima hara jesenja plamenjača. Česta je na vinovoj lozi, ali i na povrtnim kulturama, poput kupusa, salate, lukovima, tikvama. Napreduje brzo, a prepoznaje se po uljastim mrljama na licu lista i brašnastoj prevlaci na donjoj strani. Brzo zahvata inficirane biljke koje izgledaju kao zalivene vrelom vodom. Preventivno tretiranje se obavlja sredstvima na bazi bakra.

Drugo oboljenje na koje treba da obratimo pažnju je pepelnica. Razne pepelnice se javljaju na širokom broju domaćina: žitaricama, ružama, lukovima, tikvicama, grašku, spanaću, velikom broju voćnih vrsta. Za zaštitu se koriste preparati na bazi sumpora, ali i razni sistemici. U organskoj poljoprivredi veoma dobrim su se pokazali preparati na bazi rastavića.

Poljski rastavić deluje kao fungicid i insekticid - kako ga koristiti?

Zbog velike vlažnosti listova širi se pegavost lišća. Preduslov za klijanje spora je upravo voda na listovima što je česta pojava u ovom periodu. Sada su najosetljivije ruže, ali i voćne vrste. Kako listovi opadaju ostaje mnogo infekcionog potencijala za sledeću godinu. U slučaju da ovo oboljenje predstavlja problem potrebno je opalo lišće sakupiti i spaliti.

Na lukovima, ali i ostalim povrtnim, voćnim, ratarskim i ukrasnim vrstama, možemo primetiti pojavu rđe. Ovu grupu oboljenja lako prepoznajemo po mrljama ili tačkicama koje podsećaju na rđu. Brzo se šire u povoljnim uslovima, zahvataju celu lisnu površinu i dovode do propadanja.

U uslovima velike vlažnosti javljaju se razne truleži na plodovima ili na korenu. Zbog toga je poželjno što pre ih ubrati ili pokupiti sa polja. U plastenicima sada nastaje problem kapanja kondenzovane vode, što je potrebno eliminisati na razne načine kako suvišna vlaga ne bi dovela do truljenja biljaka koje smo posejali ili posadili. Izbegavajte sadnju osetljivih biljaka na teškim, glinovitim zemljištima koja imaju slabu drenažu ili visok nivo podzemne vode.


Tagovi

Bolesti biljaka Jesenje bolesti biljaka Pepelnica Plamenjača Plastenik u jesen Trulež korena Rđa biljaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.