Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rastavić
  • 16.04.2023. 07:30

Poljski rastavić deluje kao fungicid i insekticid - kako ga koristiti?

Deluje protiv pepelnice, lisnih vaši i drugih oboljenja i štetočina. Možete pripremiti čaj od svežeg rastavića ili rastvor od izdanaka.

Foto: Depositphotos/leonardo1
  • 4.720
  • 298
  • 0

Poljski rastavić Equisetum arvense je na pojedinim lokalitetima veoma prisutan i smatra se korovom. Međutim, ova vrsta je izuzetno vredna. Koristi se u narodnoj medicini, ali i kao sredstvo za zaštitu uzgajanih biljaka. Sadrži do pet odsto silicijumske kiseline.

U narodu je poznat i pod nazivom konjski rep. Treba ga razlikovati od močvarnog rastavića Equisetum palustre koji na vrhu ima "saprofitski cvet".

Cenjen fungicid

Njegovo fungicidno delovanje poznato je od davnina, a pozitivno delovanje je dokazano u naučnim istraživnjima.

Koristi se za poboljšanje otpornosti biljaka, a svoju primenu je našao kod zaštite od kovrdžanja breskve, krastavosti jabuke, rđe, pepelnice i raznih štetočina.

Pripremite čaj ili rastvor

Raste na vlažnim staništima, pored puteva, pored šuma, na livadama, pašnjacima, oranicama, voćnjacima, pored železničkih pruga, na neobrađenom zemljištu - svuda gde je zemljište dovoljno vlažno tokom cele godine, ali uspešno osvaja i suva staništa.

Rastavić kao fungicid i insekticid

Protiv rđe, pepelnice, crvenog voćnog pauka i grinja koristi se čaj za čiju pripremu će nam trebati pola kilograma svežeg rastavića kojeg prelijemo sa pet litara vode i ostavimo 24 h. Nakon toga se prokuva, procedi i razredi vodom u odnosu 1:5. Da bi se delovi biljke bolje prijanjali, dodaje se malo piva ili mleka.

Rastvor od izdanaka

Uzme se 20 dkg osušenih izdanaka rastavića i potopi u 10 litara vode na pola sata, a zatim se kuva 45 minuta. Posle toga hladan odvar procedimo i razblažimo vodom u odnosu 1:10. Dobro se promeša i opet razblažimo dodavanjem vode u odnosu 1:10. Rastvor se primenjuje u roku od 24 sata, jer posle gubi efikasnost.

Primena rastavića jača biljke. Deluje pre otvaranja pupoljaka, ali i na listove koji postaju otporni na infekcije i štetne insekte, kao što su grinje i lisne vaši. Koriste se jednom do dva puta nedeljno, a primenjujemo ih u jutarnjim satima.


Tagovi

Rastavić Konjski rep Equisetum arvense Pepelnica Voćni pauk Recept za fungicid Recept za insekticid Poljski rastavić Rđa biljaka Linse vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.