Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 24.10.2018. 12:30

Petrović: Kad bih našao prerađivače, sejao bih više bundeve

Srđan Petrović iz Međulužja ističe da na količini od 10.000 kilograma bundeve, koju je proizveo ove godine, može da zaradi oko 1.000 evra.  

Foto: Pixabay / ugglemamma
  • 3.588
  • 72
  • 0

Srđan Petrović iz Međulužja kod Mladenovca,  još uvek nije zvanično penzioner. Čeka da ispuni uslov dovoljnih godina starosti, pa pokušava prozvodnjom bundeve na svom porodičnom imanju, da dopuni kućni budžet. On ističe da uz veliki trud i zalaganje, na količini od 10.000 kilograma, koju je proizveo ove godine, može da zaradi oko 1.000 evra.  

Prema njegovim rečima, trenutna cena na kvantašu je 30 ili 35 dinara, a kada bi danas neko došao da uzme sve što je proizveo, dao bi svoju bundevu za cenu nešto malo ispod toga: "Na pijacama čujem da je prodaju, ovi što seku na krišku, 50 dinara za jedan kilogram, a 40 dinara onako cela, na komad", kaže Srđan.

Za veću količinu potrebni prerađivači

Napominje da bi sadio više bundeve, kada bi znao da će njegovih 10.000 kilograma naći na trpezi potrošača kao džem ili neka druga zdrava poslastica. Za sada uspeva da proda svoju bundevu, putem FB stranice koju su mu otvorila deca, malih oglasa a i dolaze nakupci. Ipak, najviše bi mu odgovaralo da mu prozvode otkupi neka fabrika gotovih proizvoda. Međutim, organizovanog otkupa bundeve u Srbiji za sada nema, ili postoji, ali budzašto.

"Čuo sam da neka firma u Surčinu otkupljuje, ali malo plaćaju. Baš ako ne uspem da prodam, daću u preradu, ali ne rado. Jedne godine mi je došla jedna firma kod Trstenika. Prave džemove od bundeve. Uzimali su, i ne biraju da li je sitna ili krupna, ali malo plaćaju. Za tu firmu u Surčinu čuo sam da daje od 10 do 15 dinara za kilogram, još da im oteram, to je baš malo", prepričava svoju situaciju naš sagovornik.

On je bio uporan u nastojanju da pronađe neku firmu koja se bavi preradom i koja će otkupiti njegove proizvode, ali do sada je taj njegov pohod bio neuspešan. Voleo bi kada nešto poseje da zna da to može i da proda, ali kako kaže, u našoj državi je uvek bilo i ostalo sve neizvesno, tako da moraš da se prilagodiš tome i snalaziš se sam.

Prijatelj ga inspirisao na uzgoj bundeve

Ceo svoj život radio je u državnim firmama - Petru Drapšinu 27 godina i u firmi Inteks, pune tri godine.

"Imao sam nekog drugara koji je to radio pre nekoliko godina i to je bilo isplativo, pa sam rešio i ja nešto malo da gajim. Tako da radim ovo već nekoliko godina. Imam oko 35 ari pod bundevom. Deca su mi pomogla da otvorim profil na FB, a bundevu nudim i putem oglasa. Javljaju se ljudi na te oglase, ali si često prinuđen da prodaš ispod neke tržišne cene. Nekad na kvantašu moram da dam ispod, jer bundeva je kvarljiva roba, rok trajanja im je mesec i po dana i posle počinje da truli", kaže Petrović.

Bundeve - odaberite pravu sortu za prostor kojim raspolažete

Sadnja žitarica ne dolazi u obzir, a od bundeve ne odustaje

Bez obzira na prepreke, Srđan smatra da je još uvek rano da odustane od ove priče i da je odluka da ostvaruje prihode od poljoprivrede, ipak, bila prava. Sadnja žitarice, kukuruza, ne dolazi u obzir, jer je ona tek neisplativa. Srđan, kao što smo rekli, još nije u penziji, dok ostali ukućani rade - žena i dvoje dece. Svi oni, kada stižu, pomažu mu u radovima i prodaji. Trenutno, imaju oko četiri hektara obradive zemlje.

"Bundeva nije mnogo zahtevna i njena proizvodnja ne košta mnogo. Seme vadim iz mojih duleka. Seme iz dva duleka - dovoljno je da posadim 50 ari. Sejem pod motikom, kao kad se seje pasulj, posle između redova prođem tanjiračom i nekim špartačem. Nema nekog polivanja, samo malo stajnjaka da se baci i malo prehrane. Ukoliko godina bude povoljna, pa padne malo više kiše kao ove, rodi solidno",  ističe ovaj poljoprivrednik.

Bela bundeva odlična za jelo

Njegove bundeve se često kriju u malo trave, kako bi se zaštitile od sunca. Zahtevaju malo pažnje i ulaganja i to su upravo razlozi zašto je odlučio da upravo njih sadi.

"Ova moja bela bundeva je odlična za jelo, kada se peče ili kuva, u njoj nema mnogo vode, zdrava je za organizam, za probavu prava stvar. Retko kada mi je napadaju i neke bolesti, retko kad plamenjača, ako se baš desi velika kiša, pa jako sunce, ali ne treba neka velika zaštita. Čuo sam da je polivaju nekim borom da se bolje oprašuje. Ja mislim da za tim nema potrebe, kod mene to sve ide prirodnim tokom", ističe Srđan.

Džinovske lepotice: Stambolke su odlično rodile - iskoristite to

Što se daljih planova tiče, on ističe da još uvek ne izbegava mogućnost proširenja proizvodnje, pod uslovom da napravi ugovor o otkupu sa nekom firmom: "Videću kako ću da prođem ove godine, možda ću sejati i malo više", otkriva na kraju svoje planove ovaj poljoprivrednik.


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tagovi

Srđan Petrović Međulužje Bundeva Prozvodnja bundeve Prodaja bundeve Otkup bundeve Prerada bundeve


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.