Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rotkvica u plasteniku
  • 30.11.2024. 07:30

Plodovi za mesec dana na stolu: Uzgoj rotkvice u plasteniku tokom zime

Zahvalna je za uzgoj u plastenicima zbog kratkog vegetacijskog perioda, niskih zahteva i visokog nutritivnog sadržaja. Idealna je kultura i za manje iskusne proizvođače.

Foto: Shutterstock/iapetuhov
  • 145
  • 11
  • 0

Rotkvica, Raphanus sativus, je jedno od povrća koje najbrže dospeva za berbu, od setve do ploda potrebno je svega 20 do 30 dana, što je čini idealnom kulturom za zimski uzgoj u plasteniku. Ovo povrće nije zahtevno i vrlo ga je lako uzgojiti, pa se često koristi kao prva kultura kod proizvodnje u zatvorenom ili kao međuujev.

Kako posejati i uzgojiti rotkvicu

Preferira rastresita, plodna i dobro drenirana zemljišta blago kisele ili neutralne reakcije (pH 6-7). Pre setve, zemlju treba dobro usitniti i obogatiti organskim đubrivom.

Semenke se seju direktno u redove, na dubinu od 1 do 1,5 cm, sa razmakom od 5 do 7 cm između biljaka i 10 do 15 cm između redova. Moguće je i sejanje u gusto, a kasnije proređivanje.

Održavajte umerenu vlažnost tla redovnim zalivanjem, jer rotkvica brzo reaguje na nedostatak vode stvaranjem drvenastih i ljutih plodova. Plastenik redovno provetravajte kako biste sprečili prekomernu vlagu i razvoj bolesti.

Kada je reč o optimalnim uslovima za uzgoj, rotkvica je otporna na hladnoću i klija već na 2 do 3°C, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj 12 do 18°C. U plasteniku je važno održavati ove temperature uz minimalne oscilacije. Iako nije zahtevna u pogledu svetlosti, preporučuje se da plastenik ima dovoljno dnevnog svetla kako bi plodovi bili kvalitetni i sočni.

Imajte na umu da je ovo povrće s najkraćim vegetacijskim ciklusom. U zavisnosti od sorte i uslova, plodovi su spremni za berbu već za 20 do 30 dana. Redovna berba je važna jer prezrele rotkvice postaju drvenaste i gube kvalitet.

Bolesti i štetočine rotkvice

Rotkvica je relativno otporna kultura, ali može biti podložna određenim bolestima, posebno u uslovima visoke vlage i slabe ventilacije plastenika. Najčešće bolesti su:

  • Crna noga (Rhizoctonia solani): Uzrokuje truljenje korena i bazalnog dela biljke. Pojavljuje se u vlažnom i loše dreniranim zemljištima.
  • Pepelnica (Erysiphe cruciferarum): Bele prevlake na listovima koje usporavaju rast biljke.
  • Pegavost lista (Alternaria brassicae): Pojavljuju se smeđe pege na listovima, koje se šire i smanjuju fotosintezu.
  • Plamenjača (Peronospora brassicae): Pogađa listove, formira sivkasto-bele prevlake na njihovoj donjoj strani.

Štetočine su češći problem od bolesti, posebno u prolećnom i letnjem periodu, ali ih treba pratiti i zimi. Buhači (Phyllotreta spp.) su među najznačajnijima. Radi se o malim crnim insektima koji prave sitne ruce na listovima. Vrlo su agresivni u toplijim uslovima.

Kupusni moljac (Plutella xylostella) takođe je čest gost, a njegove gusenice oštećuju listove. Nematode (Meloidogyne spp.) napadaju koren, uzrokujući deformacije i smanjenje kvaliteta ploda, dok lisne vaši (Aphididae) isisavaju sokove iz biljke, što može oslabiti rotkvicu i smanjiti prinos.

Utjecaj velikih minusa 

Iako je kultura koja podnosi niske temperature, one ispod -5°C mogu uzrokovati oštećenja na listovima i plodu, posebno ako nije adekvatno zaštićena u plasteniku. Ako dođe do smrzavanja, plod postaje vodenast, gubi čvrstoću i ukus. Pri ekstremnim minusima dolazi do njegovog pucanja i ubrzanog propadanja.

Kako biste zaštitili rotkvicu od hladnoće preporučuje se dodatni sloj folije ili agrila u plasteniku. Takođe, održavajte minimalne temperature u plasteniku iznad 2°C te izbegavajte prekomerno zalivanje koje može povećati rizik od smrzavanja tla.

Pravilna nega i kontrola uslova u plasteniku osiguraće zdravu i kvalitetnu rotkvicu čak i u zimskom periodu!

Nutritivni sastav i zdravstvene koristi

Rotkvica je bogata hranljivim materijama, ali niskokalorična. Sadrži vitamine C, B6 i folnu kiselinu. Od minerala u njoj su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe. Vlakna ove kulture podstiču probavu i čišćenje organizma, dok antioksidansi deluju protivupalno i jačaju imunitet.

Zašto uzgajati rotkvice? Top 10 razloga i recept za sirup

Njena redovna konzumacija doprinosi detoksikaciji organizma, snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravlja kože.

Rotkvica je zahvalno povrće za uzgoj u zimskim plastenicima zbog kratkog vegetacijskog perioda, niskih zahteva i visokog nutritivnog sadržaja. Njena setva i uzgoj idealni su i za manje iskusne proizvođače, dok profesionalnim uzgajivačima pruža odličan prinos uz minimalna ulaganja.


Tagovi

Uzgoj rotkvice Rotkvica u plasteniku Bolesti rotkvice Rupice na listovima Štetočine rotkvice Zimska setva


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na osnovu podataka Ministarstva poljoprivrede, proizvodnja jakih alkoholnih pića u 2023. godini dostigla je 36,2 miliona litara, što je povećanje od 2,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 61 odsto u odnosu na 2017. od kada je počel... Više [+]