Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 19.01.2022. 15:00

Priprema lukovica za sadnju i zaštita od lukove muve

Kako aktivirati lukovice i postići da ujednačeno niknu? Koji rastvor koristiti protiv lukove muve?

Foto: Depositphoto/Taden1
  • 2.565
  • 367
  • 0

Rano proleće je vreme sadnje jarog belog i crvenog luka. Kao i za ostale povrtarske kulture, i kod njih postoji mnogo oboljenja i štetočina koje ih napadaju i uništavaju.

Zbog toga je najbolje tretirati lukovice (arpadžik) pre sadnje. Najčešća oboljenja ovog omiljenog povrća su plamenjača, rđa i trulež, a od štetočina broj jedan je lukova muva.

Kako bi osigurali ujednačeno nicanje, lukovice je potrebno pripremiti i namočiti da se aktiviraju.

Priprema lukovica

Pre sadnje potrebno je uraditi odabir i termičku obradu. Obavite vizuelni pregled i odstranite sve one koje su oštećene, suviše male, lomljive, sa simptomima oboljenja, deformisane. One ne smeju biti smrežurane, jer se luk hrani korisnim materijama iz glavice pre nego što se dobro ukoreni i niknu listovi koji vrše fotosintezu. Ne sadite onaj koji je proklijao. 

Sortirajte ih po veličini. Dakle, ako su različite veličine, dolazi do neujednačenog klijanja i rasta što za sobom povlači zahtevniju brigu oko useva.

Veličina treba biti ujednačena (Foto: Depoisitphotos/alcijane)

Ako lukovice imaju gornjim sloj takav da se može oljuštiti, to i učinite da vidite u kakvom su stanju ispod tog suvog sloja. 

Zagrevanje lukovica

Postupak zagrevanja lukovica možete izvesti posebno ili kada radite namakanje. Samo zagrevanje je najbolje obaviti dve do tri nedelje pre sadnje. Najjednostavnije je da ih držite pored radijatora ili nekog drugo izvora toplote koji neće razviti visoke temperature koje bi ih oštetile i isušile.

Brzi postupak zagrevanja je kada se one potope u toplu vodu čija je temperatura od 40 do 50ºC na dva do tri sata. Može se kombinovati s postupkom namakanja.

Namakanje luka

Postoje razne tehnike namakanja luka. Osnovna je da se on namače od pola do dva sata u vodi čija je temperatura +30ºC. S ovim postupkom može da se kombinuje brzo namakanje i tada je temperatura vode od 40 do 50ºC. Ona ne sme da bude veća, jer ćete tako skuvati lukovice. Posudu s njima umotajte kako bi voda duže bila topla.

Ovako tretirane se odmah sade ili ih prosušimo na sobnoj temperaturi kako bi ih sačuvali do momenta sadnje.

Šta uzgajati pored belog i crvenog luka?

Drugi način namakanja je u slanom rastvoru. Tako istovremeno namačemo lukovice i štitimo ih od napada štetočina, prvenstveno lukove muve. Rastvor se priprema kada u jedan litar tople vode, od 40 do 50ºC, dodamo 200 do 240 gr soli i sve dobro izmešamo. U njemu potopljene lukovice držimo najviše pola sata.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Sadnja luka Lukovice Prolećna setva Crveni luk Beli luk Aktiviranje Namakanje Lukova muva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.