Kako aktivirati lukovice i postići da ujednačeno niknu? Koji rastvor koristiti protiv lukove muve?
Rano proleće je vreme sadnje jarog belog i crvenog luka. Kao i za ostale povrtarske kulture, i kod njih postoji mnogo oboljenja i štetočina koje ih napadaju i uništavaju.
Zbog toga je najbolje tretirati lukovice (arpadžik) pre sadnje. Najčešća oboljenja ovog omiljenog povrća su plamenjača, rđa i trulež, a od štetočina broj jedan je lukova muva.
Kako bi osigurali ujednačeno nicanje, lukovice je potrebno pripremiti i namočiti da se aktiviraju.
Pre sadnje potrebno je uraditi odabir i termičku obradu. Obavite vizuelni pregled i odstranite sve one koje su oštećene, suviše male, lomljive, sa simptomima oboljenja, deformisane. One ne smeju biti smrežurane, jer se luk hrani korisnim materijama iz glavice pre nego što se dobro ukoreni i niknu listovi koji vrše fotosintezu. Ne sadite onaj koji je proklijao.
Sortirajte ih po veličini. Dakle, ako su različite veličine, dolazi do neujednačenog klijanja i rasta što za sobom povlači zahtevniju brigu oko useva.
Ako lukovice imaju gornjim sloj takav da se može oljuštiti, to i učinite da vidite u kakvom su stanju ispod tog suvog sloja.
Postupak zagrevanja lukovica možete izvesti posebno ili kada radite namakanje. Samo zagrevanje je najbolje obaviti dve do tri nedelje pre sadnje. Najjednostavnije je da ih držite pored radijatora ili nekog drugo izvora toplote koji neće razviti visoke temperature koje bi ih oštetile i isušile.
Brzi postupak zagrevanja je kada se one potope u toplu vodu čija je temperatura od 40 do 50ºC na dva do tri sata. Može se kombinovati s postupkom namakanja.
Postoje razne tehnike namakanja luka. Osnovna je da se on namače od pola do dva sata u vodi čija je temperatura +30ºC. S ovim postupkom može da se kombinuje brzo namakanje i tada je temperatura vode od 40 do 50ºC. Ona ne sme da bude veća, jer ćete tako skuvati lukovice. Posudu s njima umotajte kako bi voda duže bila topla.
Ovako tretirane se odmah sade ili ih prosušimo na sobnoj temperaturi kako bi ih sačuvali do momenta sadnje.
Drugi način namakanja je u slanom rastvoru. Tako istovremeno namačemo lukovice i štitimo ih od napada štetočina, prvenstveno lukove muve. Rastvor se priprema kada u jedan litar tople vode, od 40 do 50ºC, dodamo 200 do 240 gr soli i sve dobro izmešamo. U njemu potopljene lukovice držimo najviše pola sata.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka