Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli i crveni luk
  • 21.12.2019. 08:00

Šta uzgajati pored belog i crvenog luka?

Beli i crveni luk štite povrće i voće koje uzgajamo. Svojim mirisom odbijaju mnogobrojne štetočine, poboljšavaju imunitet gajenih biljaka, smanjuju pojavu bolesti i povećavaju rodnost.

Foto: Pixabay/Adamsov
  • 1.338
  • 40
  • 0

Zima je period planiranja setve za narednu godinu. Sadnjom određenih vrsta na istoj gredici možemo da poboljšamo imunitet posađenih biljaka, smanjimo pojavu biljnih bolesti, pojavu štetočina i da obezbedimo bolje snabdevanje hranivima iz zemljišta. Posebno je beli luk odličan sused drugim biljnim vrstama.

Crveni i beli luk u bašti i voćnjaku

Obe vrste luka, crveni i beli, najčešće su vrste povrća koje uzgajamo u baštama, a mogu mnogo da učine u zaštiti ostalog povrća koje uzgajamo. Lukovi ne zauzimaju mnogo prostora, a mogu da se gaje i u delimičnoj senci. Treba znati da beli luk ima izraženije delovanje u odnosu na crveni.

Najbolje biljke susedi za lukove su brojne vrste iz grupe kupusnjača: kupus, brokoli, kelj. Svojm mirisom lukovi teraju brojne štetočine koje napadaju kupus.

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Pored kupusnjača dobri susedi su jagoda, zelena salata, paradajz, paprika, spanać.

Lukovi i jagode su izuzetno dobri susedi. Idealno bi bilo da pored svakog živića jagode posadimo beli luk. Svojim mirisom luk će da otera brojne štetočine jagoda. U istraživanjima je utvrđeno da je u združenom usevu jagode i belog luka za 44 do 65% manje paučinara. Godinama uzgajam na istoj gredici jagode i beli luk i samo mogu da pohvalim delovanje belog luka kada su jagode u pitanju. U godinama kada jagode masovno stradaju od Botritisa, u našem jagodnjaku pojavi se tek po neki propali plod.

Veoma često na istoj gredici uzgajaju se spanać i beli luk. Ove dve povrtne vrste idealni su susedi. Spanać svojim listovima prekriva zemlju i sprečava rast korova koji bi smetao belom luku, a beli luk štiti spanać od napada štetočina, posebno insekata. Naši stari uzgajali su na istoj gredici lukove i zelenu salatu zbog istog razloga.

Vreme je za sadnju crvenog luka!

Beli luk je odličan predusev, ali i združeni usev sa paprikom ili patlidžanom. Razlog tome je što beli luk podstiče razvoj korisnih zemljišnih mikroorganizama koji se razvijaju u zoni njegovog korena. Zbog te osobine paprika ili patlidžan uzgajani u združenom usevu sa njim manje napadaju bolesti, štetočine, bolje koriste hraniva i daju veće prinose.

U voćnjaku, posebno mladom, preporučuje se uzgajanje belog luka. Svojim mirisom lukovi teraju brojne štetočine.

Biljke loši susedi crvenom i belom luku

I pored toga što su crveni i beli luk dobri susedi većini biljnih vrsta, blizina nekih biljaka ima negativan uticaj na same lukove. Takav slučaj je sa mahunarkama i žalfijom.

Žućenje listova luka - ovoj pojavi pogoduje vreme

Takođe, loš sused bilo kog luka je druga vrsta iz porodice lukova. Bolesti i štetočine veoma brzo se šire od jedne do druge biljke. Zbog toga je lukove najbolje uzgajati u združenom usevu ili manjim gredicama koje su prostorno odvojene.


Tagovi

Uzgoj belog luka Uzgoj crvenog luka Zaštita bilja Dobri susedi Imunitet biljke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.