• Beli i crveni luk
  • 21.12.2019. 08:00

Šta uzgajati pored belog i crvenog luka?

Beli i crveni luk štite povrće i voće koje uzgajamo. Svojim mirisom odbijaju mnogobrojne štetočine, poboljšavaju imunitet gajenih biljaka, smanjuju pojavu bolesti i povećavaju rodnost.

Foto: Pixabay/Adamsov
  • 723
  • 33
  • 0

Zima je period planiranja setve za narednu godinu. Sadnjom određenih vrsta na istoj gredici možemo da poboljšamo imunitet posađenih biljaka, smanjimo pojavu biljnih bolesti, pojavu štetočina i da obezbedimo bolje snabdevanje hranivima iz zemljišta. Posebno je beli luk odličan sused drugim biljnim vrstama.

Crveni i beli luk u bašti i voćnjaku

Obe vrste luka, crveni i beli, najčešće su vrste povrća koje uzgajamo u baštama, a mogu mnogo da učine u zaštiti ostalog povrća koje uzgajamo. Lukovi ne zauzimaju mnogo prostora, a mogu da se gaje i u delimičnoj senci. Treba znati da beli luk ima izraženije delovanje u odnosu na crveni.

Najbolje biljke susedi za lukove su brojne vrste iz grupe kupusnjača: kupus, brokoli, kelj. Svojm mirisom lukovi teraju brojne štetočine koje napadaju kupus.

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Pored kupusnjača dobri susedi su jagoda, zelena salata, paradajz, paprika, spanać.

Lukovi i jagode su izuzetno dobri susedi. Idealno bi bilo da pored svakog živića jagode posadimo beli luk. Svojim mirisom luk će da otera brojne štetočine jagoda. U istraživanjima je utvrđeno da je u združenom usevu jagode i belog luka za 44 do 65% manje paučinara. Godinama uzgajam na istoj gredici jagode i beli luk i samo mogu da pohvalim delovanje belog luka kada su jagode u pitanju. U godinama kada jagode masovno stradaju od Botritisa, u našem jagodnjaku pojavi se tek po neki propali plod.

Veoma često na istoj gredici uzgajaju se spanać i beli luk. Ove dve povrtne vrste idealni su susedi. Spanać svojim listovima prekriva zemlju i sprečava rast korova koji bi smetao belom luku, a beli luk štiti spanać od napada štetočina, posebno insekata. Naši stari uzgajali su na istoj gredici lukove i zelenu salatu zbog istog razloga.

Vreme je za sadnju crvenog luka!

Beli luk je odličan predusev, ali i združeni usev sa paprikom ili patlidžanom. Razlog tome je što beli luk podstiče razvoj korisnih zemljišnih mikroorganizama koji se razvijaju u zoni njegovog korena. Zbog te osobine paprika ili patlidžan uzgajani u združenom usevu sa njim manje napadaju bolesti, štetočine, bolje koriste hraniva i daju veće prinose.

U voćnjaku, posebno mladom, preporučuje se uzgajanje belog luka. Svojim mirisom lukovi teraju brojne štetočine.

Biljke loši susedi crvenom i belom luku

I pored toga što su crveni i beli luk dobri susedi većini biljnih vrsta, blizina nekih biljaka ima negativan uticaj na same lukove. Takav slučaj je sa mahunarkama i žalfijom.

Žućenje listova luka - ovoj pojavi pogoduje vreme

Takođe, loš sused bilo kog luka je druga vrsta iz porodice lukova. Bolesti i štetočine veoma brzo se šire od jedne do druge biljke. Zbog toga je lukove najbolje uzgajati u združenom usevu ili manjim gredicama koje su prostorno odvojene.


Tagovi

Uzgoj belog luka Uzgoj crvenog luka Zaštita bilja Dobri susedi Imunitet biljke


Autorka

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ideje za alat. Paleta i mašta ;)