Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad paprike
  • 22.01.2018. 14:00

Proizvodnja rasada paprike ima svoje zahteve

Paprika ima svoje zahteve, kada je u pitanju proizvodnja rasada. U toku tog perioda seme i mlade biljčice su veoma osetljivi.

Foto: NataliaL / Bigstock
  • 8.424
  • 74
  • 0

Paprika je povrće za kojim potražnja stalno raste i zauzima sve veće površine. Osim toga, veliki je broj amaterskih baštovana koji uzgajaju sorte koje privlače pažnju svojim oblikom, bojom, veličinom ili ljutinom.

To je toploljubiva kultura i da bi uzgoj paprike bio uspešan ili da bi se osigurala rana proizvodnja, paprika se gaji iz rasada.

Kod pripreme setve rasada paprike potrebno je odabrati seme odgovarajuće sorte, koje bi trebalo da bude kvalitetno i da se odlikuje dobrom klijavošću. Kada koristimo seme iz vlastite bašte, plod paprike treba da bude fiziološki zreo. Treba znati da je seme čili paprika nešto tvrđe i da sporije niče od semena slatkih sorti. Seme paprike čuvano u dobrim uslovima može zadržati klijavost do tri ili četiri godine.

U grejanim plastenicima setva početkom februara

Ukoliko se sadnja rasada paprike obavlja u plastenike koji imaju grejanje, setva se obavlja početkom februara, sadnja na stalno mesto početkom aprila, a prvi plodovi dospevaju početkom juna.

Ukoliko planiramo sadnju paprike na otvorenom, sjetva rasada se obavlja nešto kasnije. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Proizvodnja rasada paprike od setve semena do sadnje traje oko šest do osam nedelja.

Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva!

Prema dužini vegetacije sorte paprike se dele na:

  • rane;
  • srednje rane;
  • kasne sorte paprike.

Dužina vegetacije utiče i na vremenski period uzgajanja rasada i na mogućnost uzgajanja paprike iz semena. Pre setve dobro upoznajte sortu koju želite da uzgajate, dužinu vegetacije, dužinu rasadničkog perioda i slične osobine. Vegetacioni period paprike u našim uslovima može biti od 100 do 150 dana u zavisnosti od sorte.

Izbegavati nagla kolebanja temperature

Na klijanje, nicanje, rast i razvoj veliki uticaj ima temperatura. Toplota je neophodna u svim razvojnim fazama paprike. U uzgajanju rasada paprike treba izbegavati nagla kolebanja temperature, jer to negativno utiče na rast i razvoj biljaka paprike.

Na temperaturi ispod 14ºC zaustavljaju se procesi u semenu koje klija i dolazi do propadanja aktiviranog semena. Ukoliko se vrednost temperature kreće između 26ºC i 28ºC, paprika niče za manje od 10 dana. Snižavanje temperature dovodi do produžavanja vremena klijanja i nicanja, a suviše dug period dovodi do propadanja semena i klijanaca.

Nakon što mlade biljčice niknu, tempratura se snižava kako bi se sprečilo izduživanje i omogućio bolji razvojen korena. Temperatura se snižava na 18ºC, a najmanje na 16ºC. Ovaj period sa sniženom temperaturom traje dok se ne razviju dva lista, tada se temperatura podiže iznad 20ºC do 24ºC.

Zalivati vodom sobne temperature

Temperatura tokom noći treba da bude niža kako bi se obezbedio bolji razvoj korena i sprečilo pregrejavanje.Tokom noći temperatura se kreće između 15ºC i 18ºC. Nakon pikiranja, temperatura tokom dana može biti nešto veća i da iznosi 25ºC.

Ukoliko sejete semenke u posudice, razmak na koje se postavljaju semenke je 1,5 cm do 2 cm. Sloj supstrata kojim se seme prekriva treba biti debeo od 1 do 1,5 cm. Zalivanje se obavlja vodom koja ima sobnu temperaturu, jer hladna voda izaziva šok kod klijanaca i umanjuje njihov imunitet.

Proizvodnja rasada povrća tehnikom pikiranja

Nakon tri do četiri nedelje nakon setve mlada biljčica će razviti prave listove i tada se može vršiti pikiranje, odnosno sadnja u pojedinačne saksijice. Na pikiranje sačekati dok se ne razviju pravi listovi. Mlade biljčice koje imaju samo kotiledone listove su premlade i lako se lome, ukoliko bi ih pikirali.

Foto: NataliaL / Bigstock


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.