Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 03.04.2018. 10:15

Simptomi i suzbijanje bakterioza paradajza

Bolesti paradajza crna pegavost (Alternaria solani) i bakteriozna crna pegavost lišća i ploda (Pseudomonas tomato) u poslednje vreme sve češće stvaraju muke povrtarima u našoj zemlji. Bolesti napadaju sve nadzemne delove biljke, zbog čega one izumiru, a rod izostaje. Evo šta treba činiti ukoliko se simptomi pojave.

Foto: PIS Vojvodina
  • 6.998
  • 98
  • 0

Crna pegavost prouzrokuje uvenuće i sušenje mladih biljaka paradajza. Ta bolest znatno smanjuje rod, a osim paradajza ona, takođe, napada plavi patlidžan i papriku. Izaziva je (Alternaria solani) gljiva koja se javlja i na krompiru, a prenosi se zaraženim ostacima ili semenom. Zraza se širi sporama koje raznosi vetar, dok toplo i suvo vreme odgovaraju razvoju parazita. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede u PSSS Pirot Ljubiša Đorđević, prva zaraza nastaje još za vreme proizvodnje rasada. Simptomi crne pegavosti se pojavljuju na gornjem lišću rasada u vidu tamnomrkih pega.

Prvo stradaju listovi, a zatim i ostatak biljke

Na rasađenim biljkama pege se javljaju na lišću, u vidu krupnih sivomrkih pega sa crnim koncentričnim krugovima oivičenim hlorotičnim oreolom. Bolest se na stablu širi obodom i zahvata dublje slojeve tkiva, gde se uočavaju tamni prstenovi,  a delovi iznad pege potpuno izumiru. Na zrelim plodovima se pojavljuju ugnute okrugle pege prekrivene crnom somotastom prevlakom, dok zaraženi plodovi brzo trunu. 

Dezinfikovati seme i saditi zdrav rasad

Rane zaraze crne pegavosti mogu se preduprediti dezinfekcijom semena. Ljubiša Đorđević preporučuje i sadnju zdravog rasada, jer ona doprinosi smanjenju zaraze. Rasad se može tretirati u razmacima 10-14 dana preparatima navedenim u tabeli. Oni se mogu upotrebljavati i za zaštitu biljaka u polju, a tretiranje treba početi odmah po rasađivanju i nastaviti ga svakih 7-10 dana do zakidanja osnovnog stabla.

   Preparat  Koncentracija (%) Doza kg ili l/ha Karenca u danima
1. Blauvit tečni, Champion 0,3-0,4%   7
2. Kupragrin, Cuproxat 0,5-0,6%  5-6 l/ha 7
3. Ditan M-45 i M-70      
4. Mankogal-80 0,25% 2-2,5 kg/ha 14
5. Antracol WP-70 0,2-0,25%  2-2,5 kg/ha 14
6. Quadris   0,75 l/ha 3
7. Equation pro WG   0,4 kg/ha 3
8. Acrobat-MZ WG   2-2,5 kg/ha 14

Bakteriozna crna pegavost lišća i ploda

Bakteriozna crna pegavost lišća i ploda je bolest koja sve češće ugrožava proizvođače paradajza u Srbiji. Prouzrokovač boleti je bakterija Pseudomonas tomato, dok njenom razvoju veoma pogoduju toplo i vlažno vreme, česte kiše i navodnjavanje orošavanjem. Najčešći izvori zaraze su zaraženo seme, ostaci obolelih biljaka u povrtnjaku, ali i pojedini korovi koji služe kao domaćini parazitu.

Bolest napada sve nadzemne organe biljke

Ta bolest napada sve nadzemne biljne organe. Na lišću se pojavljuju sitne pege vlažno-zelene boje, koje kasnije, sa potpunim nekrotiranjem tkiva postaju čađave, oivičene žućkastim oreolom. Osim na lišću slične pege se uočavaju i na stablu, peteljci lista i cvetu. Oboleli pupoljci i cvetovi opadaju, a na plodovima su pege plitke, sjajnocrne boje oko kojih se pri zrenju plodova obrazuje zona žute boje.

Efekat hemijskog tretiranja ograničen

Diplomirani inženjer poljoprivrede Ljubiša Đorđević naglašava da se najbolji efekat zaštite postiže uništavanjem zaraženih biljnih ostataka, primenom plodoreda 4-5 godina, kao i dezinfekcijom zemljišta u toplim lejama, te setvom zdravog semena. Kada je reč o hemijskim tretmanima, on savetuje dezinfekciju semena i tretiranje biljaka u polju. Ipak, kako napominje, treba obratiti pažnju na to da su hemijske mere ograničenog dometa kada su bakterioze u pitanju. Đorđević preporučuje primenu bakarnog kreča 50, bakrocid S-50 (0,5%), Blauvit tečni, Champion u koncentraciji 0,3-0,4%. Prema njegovim rečima tom merom se može smanjiti brzina širenja bolesti, ali se ne može suzbiti već nastala infekcija.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Paradajz Povrće Bakterioze Bolesti Zaštita bilja Crna pegavost Alternaria solani Pseudomonas tomato Ljubiša Đorđević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.