Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šargarepe
  • 21.04.2022. 07:30

Sprečite probleme kod šargarepe - slabo nicanje, zelen ili deformisan koren, štetočine

Svaki od problema ima svoje uzroke, ali i rešenja - od vremenskih prilika preko strukture zemljišta do agrotehnike.

Foto: Depositphoto/gross@ukr.net
  • 348
  • 32
  • 0

Proizvodnja šargarepe je dosta zahtevna i mogu je pratiti brojni problemi. Možemo se susresti sa slabim nicanjem, deformisanim ili zelenim korenom, bolestima, štetočinama. Svaki od ovih problema ima svoje uzroke, ali i rešenja.

Slabo nicanje

Seme šargarepe je sitno i veoma zahtevno. Može se desiti da je slabe klijavosti, jer smo kupili nekvalitetan semenski materijal ili je seme staro. 

Vremenske prilike mogu da imaju veliki uticaj na klijanje i nicanje. Za aktiviranje semena neophodna je vlaga u zemljištu. Ako je zemlja suva, potrebno je zalivanje. Kako vetar ne bi isušio površinski sloj, a s njim i seme koje je krenulo da klija, možemo posle zalivanja da gredicu prekrijemo papirom, papirnom kesom od brašna ili kartonom koje dobro navlažimo. Tako ćemo sačuvati vlažnost i osigurati da ne dođe do sušenja klice. Čim uočimo da su prve biljčice počele da niču, potrebno je ukloniti papirni prekrivač. 

Setva šargarepe u proleće - kako pripremiti seme i zemljište?

Mravi mogu biti razlog zašto šargarepa nije nikla ili što su tek iznikle biljke nestale. Oni odnose seme u mravinjake, a uništavaju iznikle šargarepice.

Zelen koren

Česta je pojava da gornji deo korena postaje zelen. U njemu se akumulirala toksična materija solanin. Do formiranja dolazi zbog delovanja sunca. Kako bi izbegli ovu pojavu, koren šargarepe je potrebno zagrnut zemljom.

Šargarepu zagrnite zemljom da ne pozeleni (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Deformisan koren

Najčešći problem sa kojim se susrećemo je pojava korenja nepravilnog oblika. Takva šargarepa se teže čupa iz zemlje, puca prilikom vađenja, slabije se čuva u toku skladišta, teško se guli i podložna je napadu štetočina i pojavi oboljenja, posebno trulenju.

Do ove pojave dolazi zbog delovanja više faktora. Tvrdo i zbijeno zemljište je jedan od razloga. Zbog toga za setvu treba odabrati parcele koje se odlikuju propusnim, dobro dreniranim zemljištem. Suviše vlažno zemljište je još jedan razlog. Kada posle perioda suše preterano zalimo usev ili padne obilna kiša, dolazi do nastanka deformacija i pucanja korena. Regulisanje vlažnosti će rešiti ovu pojavu. Kako bi zemlja sačuvala vlagu možemo da obavimo malčiranje površine gredice.

Takođe, višak azota može da izazove deformisano korenje i zbog toga ne treba preterivati sa prihranom đubrivima bogatim ovim mineralom. Setvu obaviti u zagrejano zemljište, jer do nastanka deformacija korena može doći zbog setve u hladno zemljište.

Primena zelenišnog đubriva će delotvorno da deluje na poboljšanje strukture zemljišta. Ove biljke će svojim korenom da ga razrahle, poboljšaju pristup vazduha i vode, a tokom razlaganja u zemlji potiskuju štetne mikroorganizme. Najbolje je u tu svrhu koristiti gorušicu, grahoricu, heljdu, repicu i druge vrste.

Štetočine i bolesti šargarepe

Ovu povrtnu vrstu napadaju brojne štetočine, a najznačajnije su: nematode, lisne vaši, šargarepina muva, puževi. Od bolesti se najčešće javljaju razne truleži (bela, crna, vlažna) do kojih dolazi zbog prevelike vlažnosti ili nedostatka kalijuma.

Zemljišne nematode su veoma često uzrok pojave deformacija. Svojom aktivnošću remete normalan razvoj korena i on se razgranava. Kako bi izbegli njihovo delovanje, šargarepa se na isto mesto može vratiti tek posle pet do sedam godina.

Razmak biljaka

Površina gredice treba da obezbedi dovoljno prostora za razvoj korena svake biljke. Suviše gust usev rezultiraće deformisanim i kržljavim korenjem.

Proređivanje se obavlja u nekoliko faza. Najbolje je istovremeno obaviti i uklanjanje korova. Prvo proređivanje obavlja se kada su mlade biljke formirale prvi par pravih listova, drugi put posle tri nedelje.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Šargarepa Deformisan koren Zelen koren Pucanje korena Uzgoj šargarepe Setva šargarepe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mačvanska turistička atrakcija - deponije! Ove slike su sa divlje deponije koja se nalazi između mačvanskih sela Ravnje i Banovo Polje, a pripada teritoriji opštine Bogatić, prenosi na Fejsbuk stranica "Pokrenimo Mačvu". Klanični otpad iz k... Više [+]