Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bios Visoko
  • 22.05.2023. 16:00

Svaki uzgoj ima svoj trošak, ali uz pametno ulaganje donosi uštedu

U Srbiji su posebno zanimljivi plastenici s bočnim provetravanjem, jer se u toj zemlji većinom nude tzv. tuneli plastenici, bez otvora sa strana.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 106
  • 49
  • 0

Iz srca Bosne i Hercegovine do poljoprivrednika širom regije stižu sistemi za navodnjavanje, plastenici i staklenici. Značajan deo njih zahvaljujući sajmovima na kojem "Bios" iz Visokog godinama prezentuje svoje proizvode. U Srbiji su posebno zanimljivi plastenici s bočnim provetravanjem, jer se u toj zemlji većinom nude tzv. tuneli plastenici, bez otvora sa strana. 

Bios od 2015. izlaže na Novosadskom sajmu, gde ove jubilarne godine zatičemo njihovog predstavnika Adisa Hodžića, koji ističe kako rezultat nikada nije izostao i uvek se "nešto odradi u ovoj regiji". I u BiH, dodaje, posla uvek ima jer je plastenička proizvodnja itekako razvijena, pored ostalog i zbog malih parcela. 

"Male su površine za setvu, obično se koriste zatvoreni prostori, kako bi iskoristili maksimum koji imaju, onda je tu veći intenzitet biljaka, kvalitet ploda. U zatvorenom prostoru su kontrolisani uslovi, pa se ostvari i dobar rezultat", kaže Hodžić.  

Ulaganje i ušteda

No, interesa svakako ne manjka ni za sistemima za navodnjavanje. Prema rečima našeg sagovornika svaki uzgoj ima trošak, a voda je jedan od tih faktora, odnosno navodnjavanje. Da bi bilo efikasnoo, s manjom potrošnjom novca, mora postojati sistem. 

Bios na Novosadskom sajmu

"Adekvatnost sistema jeste kap po kap koji deluje tačno na biljku, gde treba. Nema razbacivanja, nema viška vode i prosipanja, biljka dovoljno upija i dobijate rezultat", pojašnjava Hodžić, kako je ovo ulaganje istovremeno i ušteda. 

Najveći interes za sistemima za navodnjavanje u ovoj kompaniji zabeležili su pre pet godina i to zahvaljujući ekspanziji maslinarstva te visokim cenama jagodičastog voća. Ali, nakon lanjske suše, ponovo beleže veliki interes proizvođača. 

Ovaj zglobni traktor pogoni šestocilindrični motor od čak 500 konjskih snaga.

"Najviše je to srednja Bosna, odnosno regija od Sarajeva do Doboja, to su i najviše naseljena područja i najveća je proizvodnja. Nešto proizvodnje ide i prema jugu, ali znatno ranije i onda se slabije koriste ovi sistemi za navodnjavanje", kaže naš sagovornik. 

Sve po dogovoru

Među kupcima je najviše povrtara, s obzirom na to da se bave i proizvodnjom sadnog materijala hibridnih sorti. Odnosno, kad dođu u nabavku sadnica za svoju proizvodnju, kupuju i sistem za navodnjavanje te preparate za ishranu i zaštitu. 

"A, istovremeno dogovaramo i otkup svega toga jer posedujemo otkupnu stanicu gde mi dalje te viškove distribuiramo kroz javne nabavke i tendere", ističe Hodžić, zaključivši da cene nisu fiksne, i da važi ona - sve po dogovoru. 


Tagovi

Bios Visoko Sistemi za navodnjavanje Plastenici Staklenici Adis Hodžić Poljoprivrednici Povrtari


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje

Једна је мајка ❤️ Чува и воли своје ждребе ❤️