Pretraživanje tekstova
Tridesetjednogodišnji Mikloš Mihok iz Vrbice u opštini Čoka, napustio je posao u Novom Sadu i vratio se na selo kako bi se posvetio poljoprivredi. Svoju proizvodnju usmerio je na uzgajanje prolećnog belog luka koji je veoma popularna biljka u ovom kraju.
Prolećni beli luk uzgaja veliki broj stanovništva ovog dela opštine Čoka. Ovu biljku zaštitili su oznakom geografskog porekla, a takođe su i osnovali i Udruženje "Vrbički prolećni beli luk".
Ovu vrstu luka Mikloš Mihok uzgaja od pre dve godine na površini nešto manjoj od jednog hektara. Proizvodnju je započeo nakon što je odlučio da napusti Novi Sad u kom je živeo sedam - osam godina. Kako kaže, za biznis je najvažnija ideja. On je svoju ideju i sproveo u delo. Registrovao je gazdinstvo i pokrenuo proizvodnju prolećnog belog luka.
"Planiram da luk zauzme i veće površine. Imam svoju njivu, a seme polako skupljam jer drugi povrtari i ja u ovom mestu sejemo autentičnu sortu, Vrbički prolećni beli luk, koji je dospeo u Vrbicu iz Makova u Mađarskoj pre tri veka. Seje se u januaru, čim se sneg otopi i mraz popusti, a vadi u junu. Aromatičan je, ljući i može da stoji duže od jesenjeg", objašnjava Mihok.
Dodaje da proizvodnju planira da proširi na hektar i po, ističući da će to moći jer će, navodi, imati dovoljno svog semena za tu površinu.
"Luk od ovogodišnjeg roda ne prodaje se kompletan već ga skladištim i skupljam čenove za nove, veće površine", dodaje Mihok.
On objašnjava da ova vrsta luka ne zahteva puno posla kada je u pitanju sama proizvodnja ističući da je severni Banat dobro podneblje za uzgoj ove biljke. Objašnjava da se dve godine seje na jednoj njivi, a da nakon toga godinu dana zemlja odmara dok se u tom periodu setva planira na drugoj površini.
"To može biti problem za neke povrtare ako nemaju dosta svoje zemlje. Beli luk se seje ručno, okopava i vadi takođe. Nema mehanizacije, premda se trudimo da pronađemo mašinu. Ove godine pod belim lukom sam imao 0,8 hektara i dobio sam više od 1,3 tone, ali godina nije bila rodna, u vreme cvetanja bilo je kišno dok je prošla bila sušna", objašnjava Mihok.
Trećina stanovništva u ovom mestu bavi se uzgajanjem ove biljke i živi isključivo od tog posla. Predsednica Udruženja "Vrbički prolećni beli luk" Marija Feher navodi da je rod na godišnjem nivou više od 30 tona.
"Godišnje se izvadi oko 35 tona belog luka ali, nažalost, nisu organizovani u pogledu plasmana nego kao i većina proizvođača, zavise od nakupaca, koji znaju za njihovu proizvodnju i dolaze redovno. Trebalo bi da imamo zadrugu, ali niko se ne prihvata da organizuje osnivanje jer to zahteva i troškove", ukazuje Feher.
Dodaje da su, nakon dobijanja oznake geografskog porekla za prolećni beli luk pre tri godine, na tome stali. Mihok objašnjava da, kada je u pitanju prodaja, nije dobra situacija.
"Nemam razrađenu prodaju već preko interneta trgujem pomalo. Od prodaje na veliko nije velika zarada. Kilogram belog luka košta 360 dinara pa pletem vence teške više od kilograma, za koje tražim 1.000 dinara pa tu onda ima neke zarade“, navodi Mihok.
Dodaje da najbolje može da se zaradi od belog luka kada se ova biljka preradi, sitno samelje i od toga napravi pasta ili ako se melje krupnije i pomeša sa začinima. Što se tiče subvencija i podsticaja države, navodi da je konkurisao ove godine za podsticaje u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu za kupovinu pakerice i točilice, ali da nije ostvario pravo na ta sredstva. Poručuje da će ponovo konkurisati, piše Dnevnik.
Izvori
Tagovi
Prolećni beli luk Mikloš Mihok Marija Feher
Autorka
Više [+]
Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.