Pretraživanje tekstova
Bilo da ste profesionalac ili amater, tehnike dezinfekcije su iste, a možemo ih podeliti na fizičke i hemijske. Cilj je da se unište bakterije, virusi, gljivice, larve i jaja štetočina.
U proizvodnji rasada povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja značajnu ulogu igra supstrat. Od njega zavisi zdravlje, razvoj i rast mladog rasada. Zbog toga je dezinfekcija obavezna mera, jer on može sadržavati brojne prouzrokovače biljnih bolesti koji dovode do propadanja celokupne proizvodnje.
Bilo da ste profesionalac ili amater, tehnike dezinfekcije su iste, a možemo ih podeliti na fizičke i hemijske. Cilj je da se unište bakterije, virusi, gljivice, larve i jaja štetočina. Kako je za proizvodnju rasada neophodna toplota i vlaga, stvaraju se optimalni uslovi za njihov razvoj.
Glavnu ulogu imaju visoke temperature. Postupak je dosta jednostavan, a koriste ga i hobisti i profesionalni proizvođači. Za male količine može nam poslužiti rerna električnog šporeta, dok za velike postoje različiti priručni ili namenski uređaji. Potrebno je postići temperaturu od minimalno 70 do maksimalno 90ºC. Supstrat se prostre u tanjem sloju, oko pet centimetara, i zagreva oko 35 minuta. Posle zagrevanja neophodno je da prođe kraći vremenski period da se obnovi korisna flora.
Para koja se dobija kuvanjem vode može da se koristi za dezinfekciju zemljišta. Uzmite dovoljno veliku posudu i odgovarajuće sito ili posudu koja na dnu ima mrežu. Kada to radimo kod kuće, na dno sita se postavlja stara krpa, a zatim supstrat. Nemojte prepuniti sito jer ćete tokom postupka morati da promešate sadržaj.
Zagrevajte u većoj posudi koju ste napunili vodom do jedne trećine. Kada proključa, na vrh posude se postavi sito sa supstratom. Voden para prolazi kroz njega. Postupak traje od 30 do 40 minuta, a zatim se hladi. Nedostatak ovog procesa je što se uništavaju i korisni mikroorganizmi, a prednost što ga zasićujemo vlagom. Sprovode se dve nedelje pre setve kako bi dali vremena korisnim mikroorganizmima da se oporave. Ovo je osnovni način, a za veće količine koriste se burad ili namenski uređaji.
Izlaganjem supstrata niskim temperaturama možemo postići veoma dobre rezultate, ali su prisutne i mane ovakvog postupka. Obično je koriste amateri tokom hladnih zima. Količina u vreći ne treba da bude veća od 20 litara jer se tada proces neće odvijati u željenom pravcu. Možemo ih ostaviti na balkonu ili u dvorištu. U godinama sa snežnim pokrivačem vreće se mogu prekriti snegom. Male količine se mogu upakovati u kesice i staviti u zamrzivač.
Supstrat za sadnice: Koji je za setvu, koji za pikiranje? Kako ga napraviti?
Zamrzavanje će delovati samo ako je temperatura od -15 do -20ºC i ako proces traje do sedam dana. Posle toga vreće sa zemljom se unose u toplo te se ona slabije navlaži toplom vodom. To će pomoći kod aktiviranja patogena i formi štetočina. Posle sedmicu dana, on se ponovo zamrzava. Rezultati su najbolji ako se celi postupak ponovi tri do četiri puta u zavisnosti od količine. Problem je što neće uništiti spore plamenjače, ali hoće korisne mikroorganizme. Zbog toga se ne primenjuje za supstrate bogate organskim materijama, humusom.
U ovom se slučaju najčešće koriste fumiganti, sredstva u formi gasa. Na tržištu se mogu pronaći proizvodi od raznih proizvođača, a svima im je zajedničko da se primenjuju kada je temperatura iznad 15ºC. Osim što uništavaju štetne mikroorganizme, mnogi imaju i herbicidni karakter, unište seme korova.
Tagovi
Rasad Proizvodnja rasada Supstrat za sjetvu Dezinfekcija supstrata Zagrijavanje supstrata Parenje supstrata Suzbijanje štetočina
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 5 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 5 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 5 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.