Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenice
  • 21.07.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Đurđevo

Velika količina zrelih lubenica "zagušila" tržište i usporila prodaju

Visoke temperature dovele su do bržeg sazrevanja lubenica. Proizvođači nisu zadovoljni trenutnim cenama i nadaju se da one neće drastično padati.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 1.120
  • 158
  • 0

Proizvođači bostana muku muče sa plasmanom i cenama, jer je na tržište pristigla velika količina zrelih lubenica, a samim tim prodaja ide sporije.

Ovoj situaciji kumovale su izuzetno visoke temperature i vrućine, usled kojih su lubenice brže sazrele, a to je prouzrokovalo “zagušenje” na tržištu. Ipak, proizvođači ocenjuju da bi situacija trebala da se promeni u narednih desetak dana.

Kaže se da su u Đurđevu najlepše lubenice na vojvođanskom tržištu i to one okrugle i tamne kore, jarko crvene unutra i slatke. Porodica Šovljanski iz tog žabaljskog sela neguje dugu tradiciju u ovom poslu.

Zbog suše manje lubenica, zbog sunca - nikad slađe

“U Đurđevu je situacija takva da je nekada, pre raspada bivše Jugoslavije, svaka druga-treća kuća proizvodila lubenicu, a danas je knjiga spala na nas 11 do 12 poslednjih mohikanaca, koji se još uvek bave time. Svi mi se vrtimo oko istih ili sličnih površina, od jednog do tri hektara, na kojima sadimo bostan”, uvodi nas u priču Aleksandar Šovljanski.

Šovljanski proizvodi lubenicu na oko dva hektara

Ove godine proizveli su lubenicu na oko dva hektara. Što se tiče trenutnih cena, lubenice u proseku koštaju između 50 i 60 dinara po kilogramu, dok je ona na početku sezone bila 150.

Mi proizvođači znamo koliko nas košta lubenica i koliko vremena, truda, energije i u krajnjem slučaju ljubavi ulažemo u tu lubenicu i njenu proizvodnju. Cena koja je trenutno na snazi nas ne zadovoljava. Ipak, nadamo se da u narednom periodu neće biti nekog drastičnijeg pada cena”, kaže naš sagovornik.

Važni saveti u uzgoju lubenica: Dublje oranje i đubrenje stajnjakom

Inače, u Srbiji se poslednjih deset godina lubenica proizvodi na prosečno oko 7.000 hektara, s tim da ove površine variraju, u zavisnosti od godine, od 5.700 do 8.400 hektara. Najviše bostana je u Vojvodini, na oko 3.000 hektara.

Velike mogućnosti za preradu

Poslednjih petnaest godina porodica Šovljanski se bazirala na prodaju krajnjem kupcu, odnosno na prodaju na malo. Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da budućnost ove proizvodnje može biti i u preradi lubenica.

Mi želimo da kroz razne hibride i sorte lubenica, sa žutim i crvenim mesom, kao i raznih vrsta dinja, budemo po nečemu prepoznatljivi. Deo proizvedene količine koristimo za preradu. Pravimo slatko od lubenica, koje nam ide od ruke, zatim proizvodimo marmeladu, a čak smo probali i pržene semenke od lubenica" kaže Šovljanski i dodaje da su one izuzetno bogate magnezijumom.

Deo proizvedene količine koriste za preradu

Štetne po zdravlje nisu sigurno, mogu biti samo korisne. Tako da je ta nus proizvodnja u nekoj hobi varijanti, odnosno u povoju, ali se nadamo da ćemo u budućnosti uspeti da napravimo neki brend”, objašnjava Aleksandar.

Recept za slatko od lubenica

Osim što je idealno letnje osveženje, lubenica je odlična i kao slatko. Za ovaj vid zimnice potrebno je malo sastojaka i mnogo volje, ali i vremena.

Najpre je potrebno oljuštiti lubenicu, skinuti zeleni i crveni deo, da ostane samo beli deo kore, koja se potom secka na kockice. Dobijeni parčići se kuvaju i potrebno je promeniti čak devet voda. Inače se na kilogram kora dodaje kilogram šećera. Po želji može se dodati limun, kao i neki drugi sastojci.

Za slatko se koristi beli deo kore

Čim je slatko skuvano, odmah se stavlja u tople tegle. Preporuka je da se za slatko od lubenice biraju one koje imaju zdravu, debelu koru, nikako one kojima je beli deo tanak.


Tagovi

Bostan Proizvodnja lubenice Aleksandar Šovljanski Cena lubenice


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]