Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasađivanje paprike
  • 30.04.2024. 12:00

Zaštitite papriku od bakterioze i plamenjače odbrambenim mehanizmom

Dobar start je garancija da će biljka sutra imati zadovoljavajuć prinos, te se proizvođačima savetuje da posebno obrate pažnju na svoj zasad u osetljivom periodu razvića biljke.

Foto: Nikolina Arsenac
  • 2.334
  • 236
  • 0

Vremenska prognoza konačno najavljuje stabilzaciju temperature od maja, tako da se mnogi povrtari, po planu, spremaju za rasađivanje paprike. Međutim, upravo vlažnost vazduha može da prouzrokuje razviće mnogih bolesti, u prvom redu plamenjače i bakterioze.

Dok kod plamenjače, gljiva Phytophtora capsici napada korenov vrat mladih biljaka, a sporuliše na nadzemnom delu starijih biljaka, što izaziva sušenje i uvenuće biljke, kao i trulenje plodova, Xanthomonas complex fitopatogenih bakterija se uočava u vidu vodenih pega sa žutim oreolom (naslovna fotografija).

Zaštita paprike od bolesti kod uzgoja na otvorenom

Kod ove bakterioze, pege tamne, lišće žuti i opada, a u zavisnosti od inteziteta zaraze, pojavljuju se hrapave pege na plodovima koji kao takvi gube tržišnu vrednost.

Čime zaštititi biljku?

Upravo, zbog izloženosti patogenima, neophodno je uraditi adekvatnu pripremu rasada pre rasađivanja na otvoreno polje, napominje agronom firme "TMB Diamond" iz Pančeva Nikolina Arsenac.

"Potrebno je uraditi tretman zalivanjem biljaka proizvodom FitoMax L90 kako bi se dezinfikovao supstrat ili zemljište u zoni korenovog sistema. Folijarni tretman podrazumeva kombinaciju dva proizvoda, FitoMil L60 i FitoBio 20, kako bi se obezbedila adekvatna zaštita rasada od prouzrokovača biljnih bolesti", napominje Arsenac dodajući da prvi vrši kontrolu bakteriozne plamenjače paprike (Xanthomonas complex) i plamenjače paprike (Phytophtora capsici), a drugi obezbeđuje biljci sve neophodne makro i mikro elemente.

Uraditi adekvatnu pripremu rasada pre rasađivanja

"FitoMil L60, koji štiti biljku od gore navedenih bolesti, primenjuje se folijarno u opštoj dozi od 2,5 l/ha. U zavisnosti od vremenskih uslova i prisustva patogena tretman ovim preparatima je potrebno ponoviti nakon sedam do 10 dana. Ipak, vremenski razmak između tretmana zavisi isključivo od uslova spoljne sredine, ali i od načina navodnjavanja."

Ovom tretmanu može se dodati i bakar-hidroksid, u cilju spoljne dezinfekcije biljke. Tada je potrebno pratiti i prisustvo insekata u polju i uraditi adekvatan insekticidni tretman u cilju kontrole virusnih oboljenja.

Kako preparat deluje na biljku?

Najbolja zaštita od svake bolesti je imunitet. Tako FitoMil L60 aktivira odbrambeni mehanizam biljaka i uz to ima fungicidno i baktericidno dejstvo.

Kod plamenjače plodovi trule (foto: Wikimedia Commons/Don Ferrin)

"Elicitori su prirodni stimulatori aktivne komponente biljne otpornosti koja se u biljkama prirodno aktivira po prepoznavanju patogena ili drugih štetnih organizama. FitoMil L60 kao bakar glukonat deluje na biljke baš na ovaj način", objašnjava naša sagovornica.

Dobar start je garancija da će biljka sutra imati zadovoljavajući prinos, te se proizvođačima savetuje da posebno obrate pažnju na svoj zasad u osetljivoj fenofazi razvoja biljke.

Za stručnu podršku i dodatne informacije o preparatima firme "TMB Diamond" pozovite Nikolinu Arsenac 062 880 07 67 i posetite njihov website klikom na link ovde.


Tagovi

Rasađivanje paprike Nikolina Arsenac Bakteriozna plamenjača paprike FitoMil L60 FitoBio 20 Uvenuće Truljenje plodova Tretman biljaka Dezinfekcija biljke Folijalna prihrana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...