Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 07.02.2022. 15:00

Zašto dolazi do žućenja i otpadanja listova rasada paprike?

Veoma često se dešava da kotiledoni listovi požute i otpadnu. Posle pregleda možemo utvrditi da je biljka zdrava i tada je to normalna pojava. Šta ako žute pravi listovi?

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 4.208
  • 119
  • 0

U proizvodnji rasada paprike se veoma često susrećemo s pojavim žućenja listova. Ne treba zaboraviti da je paprika "gospođa" među povrćem i da zahteva određene uslove i brigu.

Jedna od pojava koja nam govori da se s mladim biljkama nešto dešava je promena boje kotiledonih i pravih listova.

Šta se dešava s kotiledonim listovima?

Veoma često se dešava da kotiledoni listovi požute i otpadnu. Posle izvršenog pregleda možemo utvrditi da je biljka zdrava i tada je to normalna pojava, jer ovi listovi imaju privremenu ulogu i sami otpadaju. Dakle, to nije poziv za alarm ako je cela biljka zdrava i lepo napreduje.

Ali, bolje je da ih biljke u rasadu zadrže što duže. Kada kupujete rasad, nedostatak kotiledona je prvi znak da su prošle kroz nekakvo stresno razdoblje. Kod najboljih otpadaju po presađivanju ili čak kasnije. Koren rasada treba da je što bolje razvijen i zbog toga je najbolji uzgojen u čašicama ili kontejnerima, jer se sačuva koren kod presađivanja.

Ukoliko posle presađivanja primetite da su biljke počele da odbacuju kotiledone listove, znaćete da ih treba prihraniti fosforom koji je neophodan za bolje ukorenjivanje i razvoj korena.

Ova biljka još uvek ima kotiledone listove (Foto: Depositphoto/DLeonis)

Ne zaboravite da ga zalijete ako se zemlja prosušila. Paprika voli kada joj je "glava na suncu, a noge u vodi".

Svetlost i temperatura

Svaka promena u boji listova nam govori da se nešto dešava. Ako dolazi do pojave žućenja i opadanja, moramo obratiti pažnju na brojne faktore koji mogu do toga dovesti.

Kako je period vegetacije paprike dug, setva započinje u zimskim mesecima kada je slaba osvetljenost, a upravo je nedostatak svetlosti prvi krivac za ovu pojavu. Paprici je potrebno dosta svetlosti u toku dana. Najbolje je kada je izloženost svetlosti minimalno 10 sati.

Kako bi izbegli ove probleme, nabavite fitolampe koje će zameniti sunčevu svetlost.

Koju rasvetu odabrati za uzgoj sadnica i drugog bilja?

Obratite pažnju na optimalnu temperaturu. Ako je biljci hladno ili prevruće, njen korenov sistem neće moći da usvaja vodu i hraniva. Osetljiva je na hladnoću, ali joj ne odgovaraju ni visoke temperature. Za svaku fazu razvoja potrebno je prilagođavati temperaturni režim. U periodu klijanja optimalna temperatura je do 25ºC, dok je minimalna 16°C. Faza porasta donosi nam još veću brigu za papriku jer su mlade biljčice osetljive na temperaturna kolebanja.

Ne zalivajte hladnom vodom

Snabdevenost vodom je važan faktor uzgajanja zdravog i kvalitetnog rasada. Ne odgovara ni previše ni premalo vlage u supstratu. Nikada zalivanje ne obavljate hladnom vodom, jer će mlade biljke doživeti šok koji može izazvati njihovo propadanje.

Najbolji rasad uzgojen je u čašicama ili kontejnerima (Foto: Depositphotos/Allexxandar)

Žućenje listova može zavisiti od prisutnih hraniva i njihove dostupnosti za biljke. Gladna biljka nam pokazuje šta joj nedostaje pojavom karakterističnih promena boje na određenim listovima. Biljci mogu da nedostaju makro i mikro hraniva. Do žućenja može doći i zbog previše hraniva u supstratu.

Februar - mesec kada počinje setva i sadnja povrća

Pregledavajte biljke. Neke bolesti imaju za simptom promenu boje listova i opadanje.

Takođe, budite sigurni da na lišću, posebno s donje strane nisu prisutne štetočine kao grinje i lisne uši.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgajanje presadnica Žuti listovi Otpadanje listova Kotiledoni listovi Zašto Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer