Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u februaru
  • 01.02.2022. 15:00

Februar - mesec kada počinje setva i sadnja povrća

U ovom mesecu počinju mnogobrojni poljoprivredni radovi. Šta sejemo za rasad, a šta ćemo kasnije posejati na otvorenom?

Foto: Depositphoto/zhaaks@gmail.com
  • 4.386
  • 103
  • 0

U februaru počinju prvi poljoprivredni radovi, a njihova dinamika zavisi od vremenskih uslova. Prema narodnoj prognozi možemo predvideti kakva će biti nastupajuća sezona. 

Ako je početkom februara toplo i sneg se topi, ili ga uopšte nema, pred nama je godina sa osrednjom žetvom i rano proleće. Blage vremenske prilike u ovom mesecu su najava letnje suše.

Setva rasada

Za povrtare je ovo idealan period za setvu rasada raznih biljnih vrsta. Sada je vreme za kupovinu semena, lukovica, supstrata, posuda, alata i svega što će vam biti neophodno. Pripremite se za setvu rasada ranog povrća.

Profesionalni povrtari koji imaju grejane staklenike i plastenike su u velikom poslu. Oni su u januaru posejali seme rasada za ranu proizvodnju i sada je vreme za njihovo pikiranje. To se prvenstveno odnosi na papriku i paradajz.

Kod nabavke supstrata birajte kvalitetne sa dovoljno hranljivih materija za početni rast mladih biljaka. Ako je supstrat lošeg kvaliteta to će vam doneti niz problema. Mogu se pojaviti štetočine (mušice, male bele larve koje jedu koren rasada) i razne bolesti koje prouzrokuju zaostajanje u rastu i razvoju, pa čak i propadanje biljaka.

Kvalitetan supstrat je jako važan (Foto: Depositphotos//Denisfilm)

Ne žurite sa sadnjom rasada povrća u bašti kada prođe opasnost od mraza, odnosno u prvoj dekadi maja. Nju treba obaviti tokom marta.

Krajem februara obavlja se za ono koje ćemo saditi u negrejanim plastenicima. Sada se seje celer, jer on sporo niče i ima dugu vegataciju. Zatim obavljamo setvu semena čili i slatkih paprika, paradajza, patlidžana za plasteničku proizvodnju.

Ako imate vlastito seme prvo obavite aktivaciju semena i dezinfekciju kako bi brže proklijalo i niklo. Posebno je to važno za seme paprike koja posle ovakvog tretmana u optimalnim uslovima niče za deset dana. Od svih vrsta povrća ona je najzahtjevnija. Optimalna temperatura za nicanje je oko 28ºC. U jednom gramu ima od 140 do 170 semenki. Dubina setve je 1,5 cm.

Kako aktivirati i dezinfikovati seme paprike?

Minimalna temperatura za klijanje semena paradajza je 16ºC, ali je optimalna od 23 do 25ºC. U jednom gramu se nalazi 280 do 320 semenki. Dubina setve je 0,5 do jednog centimetra. Uz dovoljno vlage seme paradajza na tim temperaturama niče za sedam dana. Temperatura tokom noći treba da je malo niža.

Semenu patlidžana biće potrebno više vremena da proklija i nikne, oko 15 dana. U jednom gramu ima od 250 do 270 semenki.

Patlidžanu treba malo više (Foto: Depositphoto/surkovdimitri)

Dužina rasadničke proizvodnje je različita i zavisi od vrste, odnosno sorte ili hibrida, kvaliteta supstrata, temperature, vlage. Kreće se od 40 do 70 dana za papriku, patlidžan i paradajz. Kupusnjačama treba između 30 i 50 dana, dok su krastavac, lubenica i dinja spremni za rasađivanje na stalno mesto posle 25 dana.

Dobro osvetljenje u ovom mesecu može biti ograničavajući faktor za uzgoj rasada. Manje svetlosti znači izduživanje mladih biljčica. U proizvodnji rasada treba obezbediti dodatno osvetljenje pomoću rasvetnih tela. Biljke ne smeju da budu pregusto posejane.

Na otvorenom

Uz povoljne vremenske uslove kraj februara je vreme kada počinje setva i sadnja ranog povrća. Ovo je pravo vreme setve boba, graška, jarog belog i crvenog luka, rotkvice, raznih salata, repe, šargarepe, peršuna, blitve. Bob i grašak klijaju pri minimalnoj temperaturi od 2ºC. Bolje je da pričekate da se zemlja ugreje na 5ºC. Ovo pravilo važi za većinu povrtarskih vrsta. U južnim krajevima može se obaviti početkom februara.

Sadnja jarog belog luka biće aktuelna. Što ga ranije posejete dobićete bolji rod, jer će izbeći visoke temperature koje mu ne odgovaraju. Češnjevi belog luka se sade na osunčano mesto i dobro drenirano zemljište. Crveni luk se sadi malo kasnije, kao i salata, šargarepa, peršun i blitva.

Za crveni luk malo pričekajte (Foto: Depositphotos/StockSeller)

Šargarepa i peršun imaju sitno seme i za njih je potrebno dobro pripremljeno zemljište mrvičaste strukture s blago kiselom pH reakcijom od 5,5 do 7. Dubina setve je 1,5 cm. Važno im je osigurati dovoljno vlage tokom klijanja i nicanja. Pošto se seju plitko problem može nastati kada se isuši površinski sloj zemlje. Tada propada klica. Ne podnose senku. Seme sporo klija i ne treba setvu obavljati ako je zemljište hladno. Sačekajte da se zagreje oko pet do 8ºC. Mlade biljke su mnogo otpornije i mogu da podnesu kratkotrajni mraz.

Setva šargarepe u proleće - kako pripremiti seme i zemljište?

Rotkvice sejte u kontinuitetu, svake dve sedmice. Tako ćete uvek imati sveže da uberete. Minimalna temperatura setve je 5ºC. U povoljnim uslovima već posle mesec dana one su spremne za berbu. Međuredni razmak je do 15 cm, a u redu pet. Dubina do jednog centimetra. U povoljnim uslovima niče za pet dana.

Spanać i blitva najbolje uspevaju kada se uzgajaju posle kupusnjača, paradajza i krastavca. Niču već na temperaturi od 4ºC, a mlade biljke su otporne na kratkotrajne mrazeve do -7ºC. U južnim područjima se setva obavlja u februaru na otvorenom, na kontinentu se seju u negrejanim plastenicima. U zavisnosti od vremenskih uslova, na otvorenom se obavlja krajem februara ili se pričekaju povoljniji uslovi tokom marta.


Tagovi

Rana setva Sadnja Setva rasada Setva na otvorenom Rano povrće Februar Kalendar radova Radovi u februaru


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.