Pretraživanje tekstova
Često ovu agrotehničku meru nazivaju suvim zalivanjem. Osnovni ciljevi su da spreči rast korova i rastrese zemlju, da je obogati kiseonikom i razbije pokoricu.
Možete biti za ili protiv okopavanja, što zavisi od toga koji ćete sistem uzgajanja biljaka praktikovati u svojoj bašti. U ovom tekstu ćemo govoriti o prednostima ove obavezne mere u klasičnom baštovanstvu. Njom uklanjamo korovske biljke, rastresujemo zemljište, poboljšavamo njegovu strukturu, sprečava se širenje štetočina i biljnih bolesti, povećava prinos.
Često ovu agrotehničku meru nazivaju suvim zalivanjem. Osnovni ciljevi su da spreči rast korova, rastrese zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu. U slučaju da se kombinuje s nagrtanjem, zamenjuje dva obilna zalivanja.
Poboljšava se aeracija, što je posebno poželjno na sabijenom i teškom i zemljištu na kome je formirana pokorica posle obilnih padavina. U suprotnom koren pati zbog nedostatka kiseonika, slabi razmena gasova. Biljke dobijaju bledu boju i uvenu. Zato se okopavanjem razbija pokorica, veliko busenje ili kamenje čime se poboljšava struktura.
Obavlja se 10 do 15 dana posle setve ili sadnje povrća, odnosno kada biljke niknu ili se ukorene. U zavisnosti od potrebe, termin može da bude pre ili posle zalivanja i đubrenja. Radi se i posle kiše kada se zemlja dovoljno prosuši da se ne lepi i ne sabija.
Broj okopavanja zavisi od situacije u bašti, dok od razvijenosti korena i faze razvoja biljaka zavisi dubina. Kod biljaka koje formiraju snažan koren koji prodire duboko u zemljište i dubina može da bude veća.
Krompir se prvi put okopava kada niknu mlade biljke i to plitko kako bi se uklonile korovske. Međuredni prostor se obrađuje do dubine od 10 cm. Posle 14 dana obavljamo drugi put, a poslednje pre zatvaranja redova i sprovođenja zaštitnih tretiranja.
Okopavanje paradajza se obavlja nakon što se ukoreni posle sadnje rasada. Kako ova povrtarska vrsta razvija adventivno korenje iz stabljike, njemu prija i zagrtanje. U toku sezone može da se obavi do četiri puta u zavisnosti od uslova i potrebe.
Za vreme letnjih vrućina ovu radnju treba izbegavati, jer doprinosi intenzivnijem isparavanju. Oštećeno korenje ubrzano propada, a biljka dobija bledu boju.
Tagovi
Kopanje Okopavanje Uklanjanje korova Okopavanje povrća Okopavanje paradajza Okopavanje krompira Suvo zalivanje
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
#RuralFoto #Selo U srcu proljeća, dok miris cvjetova mami pčele, ova stara kuća stoji kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena. Njeni zidovi, isprepleteni ciglom i drvetom, pričaju priče o radu, ljubavi i zajedništvu. Okružena voćnjacima u... Više [+]
#RuralFoto #Selo
U srcu proljeća, dok miris cvjetova mami pčele, ova stara kuća stoji kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena. Njeni zidovi, isprepleteni ciglom i drvetom, pričaju priče o radu, ljubavi i zajedništvu. Okružena voćnjacima u punom cvatu, ona podsjeća da prava ljepota sela nije u savršenstvu, već u harmoniji prirode i tradicije. U ovom prizoru, prošlost i sadašnjost dišu istim dahom.
Danijela Plavšić
pre 3 nedelje
Ove godine žiri će imati veoma težak zadatak, mnogo dobrih fotografija, koje su mnogo više od same slike, jedna od njih je i ova. Moj favorit je ova Više [+] :) mnogo toga otkriva osim toga što je dobrog kvaliteta ugao fotografisanja, svijetlost, kontrast boja itd.