Često ovu agrotehničku meru nazivaju suvim zalivanjem. Osnovni ciljevi su da spreči rast korova i rastrese zemlju, da je obogati kiseonikom i razbije pokoricu.
Možete biti za ili protiv okopavanja, što zavisi od toga koji ćete sistem uzgajanja biljaka praktikovati u svojoj bašti. U ovom tekstu ćemo govoriti o prednostima ove obavezne mere u klasičnom baštovanstvu. Njom uklanjamo korovske biljke, rastresujemo zemljište, poboljšavamo njegovu strukturu, sprečava se širenje štetočina i biljnih bolesti, povećava prinos.
Često ovu agrotehničku meru nazivaju suvim zalivanjem. Osnovni ciljevi su da spreči rast korova, rastrese zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu. U slučaju da se kombinuje s nagrtanjem, zamenjuje dva obilna zalivanja.
Poboljšava se aeracija, što je posebno poželjno na sabijenom i teškom i zemljištu na kome je formirana pokorica posle obilnih padavina. U suprotnom koren pati zbog nedostatka kiseonika, slabi razmena gasova. Biljke dobijaju bledu boju i uvenu. Zato se okopavanjem razbija pokorica, veliko busenje ili kamenje čime se poboljšava struktura.
Obavlja se 10 do 15 dana posle setve ili sadnje povrća, odnosno kada biljke niknu ili se ukorene. U zavisnosti od potrebe, termin može da bude pre ili posle zalivanja i đubrenja. Radi se i posle kiše kada se zemlja dovoljno prosuši da se ne lepi i ne sabija.
Broj okopavanja zavisi od situacije u bašti, dok od razvijenosti korena i faze razvoja biljaka zavisi dubina. Kod biljaka koje formiraju snažan koren koji prodire duboko u zemljište i dubina može da bude veća.
Krompir se prvi put okopava kada niknu mlade biljke i to plitko kako bi se uklonile korovske. Međuredni prostor se obrađuje do dubine od 10 cm. Posle 14 dana obavljamo drugi put, a poslednje pre zatvaranja redova i sprovođenja zaštitnih tretiranja.
Okopavanje paradajza se obavlja nakon što se ukoreni posle sadnje rasada. Kako ova povrtarska vrsta razvija adventivno korenje iz stabljike, njemu prija i zagrtanje. U toku sezone može da se obavi do četiri puta u zavisnosti od uslova i potrebe.
Za vreme letnjih vrućina ovu radnju treba izbegavati, jer doprinosi intenzivnijem isparavanju. Oštećeno korenje ubrzano propada, a biljka dobija bledu boju.
Tagovi
Autorka