Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 01.05.2023. 07:30

Zašto i kada okopavati povrće?

Često ovu agrotehničku meru nazivaju suvim zalivanjem. Osnovni ciljevi su da spreči rast korova i rastrese zemlju, da je obogati kiseonikom i razbije pokoricu.

Foto: Depositphotos/tumsasedgars
  • 6.946
  • 381
  • 0

Možete biti za ili protiv okopavanja, što zavisi od toga koji ćete sistem uzgajanja biljaka praktikovati u svojoj bašti. U ovom tekstu ćemo govoriti o prednostima ove obavezne mere u klasičnom baštovanstvu. Njom uklanjamo korovske biljke, rastresujemo zemljište, poboljšavamo njegovu strukturu, sprečava se širenje štetočina i biljnih bolesti, povećava prinos.

Često ovu agrotehničku meru nazivaju suvim zalivanjem. Osnovni ciljevi su da spreči rast korova, rastrese zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu. U slučaju da se kombinuje s nagrtanjem, zamenjuje dva obilna zalivanja.

Koje povrće se zagrće zemljom?

Poboljšava se aeracija, što je posebno poželjno na sabijenom i teškom i zemljištu na kome je formirana pokorica posle obilnih padavina. U suprotnom koren pati zbog nedostatka kiseonika, slabi razmena gasova. Biljke dobijaju bledu boju i uvenu. Zato se okopavanjem razbija pokorica, veliko busenje ili kamenje čime se poboljšava struktura.

Termin i dubina se prilagođavaju biljkama

Obavlja se 10 do 15 dana posle setve ili sadnje povrća, odnosno kada biljke niknu ili se ukorene. U zavisnosti od potrebe, termin može da bude pre ili posle zalivanja i đubrenja. Radi se i posle kiše kada se zemlja dovoljno prosuši da se ne lepi i ne sabija.

Broj okopavanja zavisi od situacije u bašti, dok od razvijenosti korena i faze razvoja biljaka zavisi dubina. Kod biljaka koje formiraju snažan koren koji prodire duboko u zemljište i dubina može da bude veća.

Paradajz voli okopavanje (Foto: Depositphotos/francescomoufotografo)

Krompir i paradajz

Krompir se prvi put okopava kada niknu mlade biljke i to plitko kako bi se uklonile korovske. Međuredni prostor se obrađuje do dubine od 10 cm. Posle 14 dana obavljamo drugi put, a poslednje pre zatvaranja redova i sprovođenja zaštitnih tretiranja.

Okopavanje paradajza se obavlja nakon što se ukoreni posle sadnje rasada. Kako ova povrtarska vrsta razvija adventivno korenje iz stabljike, njemu prija i zagrtanje. U toku sezone može da se obavi do četiri puta u zavisnosti od uslova i potrebe.

Za vreme letnjih vrućina ovu radnju treba izbegavati, jer doprinosi intenzivnijem isparavanju. Oštećeno korenje ubrzano propada, a biljka dobija bledu boju.


Tagovi

Kopanje Okopavanje Uklanjanje korova Okopavanje povrća Okopavanje paradajza Okopavanje krompira Suvo zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB