Posadio sam paradajz, a plodova ni na vidiku? Ako i vas muči ovaj problem, morate da znate da razloga može biti više, ali su dva najčešća.
Jedna od najpopularnijih povrtarskih kultura često ne cveta ili stotine žutih cvetova ne donose plodove ili, ako ih ima, onda je to vrlo malo za očekivanja poljoprivrednika. Razloga je više, a najvažniji su ishrana i visoke temperature.
Upravo su visoke temperature najzaslužnije za slabu oplodnju na stabljikama paradajza. Naime, na spoljašnjim temperaturama iznad 30 stepeni, biljka vegetira, odnosno, biohemijski procesi u njoj svedeni su na minimum.
Ako je visoka vrednost temperatura napolju, u plasteniku su više za minimalno 10 stepeni i takav paradajz, takođe slabo cveta i oplođuje.
Rešenje je u provetravanju plastenika i rashlađivanju postavljanjem ventilatora na početak ili kraj plastenika. Takođe pomaže zelena mreža postavljena sa strane, u visini od barem jednog metra, a vrh plastenika trebalo bi da se okreči, jer bela boja sigurno smanjuje zagrejavanje plastenika.
Pošto je biljkama potrebna voda poželjno je da se u najtoplijem delu dana, od 13.00 do 15.00 časova, barem dva puta nedeljno vrši kratkotrajno navodnjavanje od desetak minuta, kako bi stabljike lakše podnele visoke temperature. U tom slučaju neće doći do šoka korena i cele biljke. To je kao da čoveku koji kupi seno po najvećoj vrućini, date malo vode da ne bi kolabirao.
Može se vršiti i protresanje, odnosno, drmusanje stabljika da se polen lakše premešta sa gornjih na donje delove, a ko je u mogućnosti, najbolje bi bilo da nabavi bumbare jer su oni bolji oprašivači od pčela.
Ishrana je takođe važan faktor. Veće količine azota u letnjem periodu kada su temperature izrazito visoke samo štete paradajzu.
Azot uzrokuje porast lisne mase i pojavu više cvetova, ali da bi došlo do oplodnje, potrebna su hraniva sa kalcijumom, fosforom i kalijumom, a njih sadrže vodotopiva đubriva koja se mogu kupiti u poljoprivrednim apotekama.
Tretiranja se obavljaju folijarno, dva puta nedeljno ili kroz sistem za navodnjavanje. Primenu azota svesti na minimum jer se on više dodaje posle sadnje, a ne pred i tokom cvetanja.
Tagovi
Autor