Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zametanje ploda
  • 16.06.2024. 07:30

Povrće cveta, ali se ne zameće plod - koji su razlozi?

Brojni su razlogi zbog čega određene biljke nakon cvetanja ne donose plod. Najčešće im možete pomoći.

Foto: Shutterstock/ThamKC
  • 2.318
  • 160
  • 0

Vremenski uslovi su i ove godine daleko od idealnih za mnoge povrćne vrste. Nedostatak padavina i natprosečno visoke temperature u nekim su delovima zemlje uzrokovali sušu. Nakon toga su usledile obilne padavine i pad temperature. 

Sve ovo utiče na cvetanje i zametanje ploda. 

Nema oprašivača ili vetra? 

Neke biljke, poput tikvica i krastavaca koji na jednoj biljci formiraju muške i ženske cvetove, zahtevaju oprašivanje pomoću insekata kao što su pčele, bumbari i drugi. U slučaju da cvetovi nisu oprašeni, plod se neće zametnuti. Možete im pomoći tako što ćete ih ručno oprašiti. 

Kada i kako ručno oprašiti tikvice?

Do ove pojave izostanka zametanja plodova dolazi i u plastenicima gde takođe nema dovoljno oprašivača ili pak vetra koji pomaže u samooprašivanju biljaka kao što su, na primer, paradajz i paprika. U tom slučaju im morate pomoći tako što ćete ih lagano protresti kako bi polen pao sa prašnika na tučak. Takođe, redovno provetravajte plastenik, najbolje između 11 i 17 sati. Izbegavajte to činiti kada je magla, kiša ili neka druga vremenska nepogoda. Tokom noći otvori se zatvaraju. 

Razlog može biti i ekstremna temperatura ili pak prevelika vlažnost vazduha na što na spoljnim prostorima ne možemo uticati, eventualno zasenjivanjem pomoću agrotekstila ili mreža. 

Mahune su specifične po tome budući da pod uticajem visoke temperature i smanjenja vlažnosti vazduha dolazi do masovnog opadanja cvetova. Pri jakim i izrazitim naglim promenama dnevne i noćne temperature, posebno u fazi cvetanja, smanjuje formiranje plodova.

Takođe, nedostatak vode, hranljivih materija ili sunčeve svetlosti može uticati na razvoj plodova. 

Nedostatak hranljivih materija

Kada je reč o hranljivim materijama, znamo kako je azot (N) vrlo važan element za podsticanje rasta biljaka pa tako i ploda. Ali, ne preterujte s njim jer ćete tako intenzivirati formiranje zelene mase. Od početka cvetanja zapravo se dodaju đubriva sa manje azota i više kalijuma (K) koji  podstiče razvoj plodova, pomaže u prevenciji bolesti te poboljšava otpornost biljaka na stresne uslove.

Element bor (B) je ključan je za proces oplodnje i razvoj semenki. Nedostatak može uzrokovati abnormalnosti cvetova i smanjenje oplodnje, što može rezultirati manjim brojem plodova ili lošijom kvalitetom. 

Važan je i fosfor (P), potreban za razvoj kako korena i cvetova, tako i plodova te samu reprodukciju biljaka. Takođe, tu je i kalcijum (Ca), mineral koji biljkama treba za izgradnju jakih i zdravih struktura, poput ćelijskih zidova. Njegov nedostatak dovodi do vršne truleži. U tlu ga često ima dovoljno, ali usled nedostatka vlage biljka ga ne može usvojiti zbog čega je važno redovno zalivanje. 

Najbolje je koristiti gotovo pripremljena đubriva namenjena plodonosnom povrću koja se mogu primeniti zalivanjem ili folijarno, prema uputstvima proizvođača. 


Tagovi

Zametanje ploda Nema ploda Nedostatak oprašivača Povrće u plasteniku Nedostatak vlage Đubrivo Plodonosno povrće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pet poljoprivrednih udruženja "Stig" iz Požarevca, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Brestovački Ratari" iz Banatskog Brestovca, "Adrani" Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i "Severni Banat" iz Kikinde traže da se ispune sve... Više [+]