Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 12.08.2023. 10:00

Zbog čega propadaju usevi krastavca, dinja i lubenica tokom kišnog leta?

Pored lubenice i dinje gljivica Colletotrichum lagenarium predstavlja opasnost i za krastavac i tikve. U godinama koje su povoljne za razvoj ovog patogena deo lisne mase, vreže i plodova zaraženih biljaka lubenica, dinja može potpuno da propadne.

Foto: Stanko Nekić
  • 707
  • 37
  • 0

Bolest se javlja već od nicanja na svim nadzemnim delovima biljaka. Na lišću sivkastomrke pege, koje se ubrzo suše i ispadaju iz liske. Na stablu pege ovalne i udubljene, a vreže iznad zaraženih mesta se suše i propadaju. Na plodovima nakon zaraze zelenosive pege, potom udubljene, koje kasnije posmeđe, meso ploda trune, zahvatajući i seme. Plod se pretvara u mokru trulež, a u sredini pega na plodu formira se svetlonarandžasta navlaka od spora.

Gljiva antraknoze krastavca, lubenice i dinje (Colletotrichum lagenarium) prezimljava u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. I seme može biti nosilac zaraze ako se na njegovoj površini nađu spore gljive. Za kratko vreme može da nastane nekoliko generacija spora. Time se i može objasniti brzo propadanje useva tokom kišovitih leta, kakvo je i ove godine. Spore se pretežno rasejavaju udarima kišnih kapi.

Šta su povoljni uslovi za širenje bolesti?

Stoga je dezinfekcija semena obavezna mera. Tretiranje useva sprovesti početkom izduživanja vreža. Drugo tretiranje sprovesti seda, 10 dana nakon formiranja prvog ploda, a treće 7 - 10 dana kasnije. Ostala tretiranja su prema potrebi i u zrenju plodova. Usev treba biti isprskan pre svakog novog kišnog perioda.

Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vreme. Konidije klijaju pri temperaturi 4 - 36°C (optimalna temperatura je 24 - 26°C) i vlažnosti vazduha 60 - 100%.

Virusna mozaičnost na krastavcu i drugom povrću - prenose je lisne vaši

Proizvodnja lubenice, krastavaca i dinja se na većini parcela odvija pomoću sistema za navodnjavanje. Prilikom konstantnog vlaženja lisne mase, može doći do povoljnih uslova za razvoj i širenje pomenutog patogena.

Čime zaštititi?

U cilju zaštite lubenice, krastavca i dinja od navedenog patogena, poljoprivrednim proizvođačima preporučujem primenu nekog od registrovanih fungicida sa kraćom karencom:

  • a.m. difenokonazol + ciflufenamid u koncentraciji 0,1%  (karenca 3 dana, MBT ) ili
  • a.m. azoksistrobin + difenokonazol u količini 0,75 - 1 l/ha (3 dana, MBT 2) ili
  • a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u količini 1 l/ha  (karenca OVP, MBT 2) ili
  • a.m. ciprodinil+fludioksonil u količini 1 kg/ha (karenca 3 dana, MBT 2).

Velika količina padavina štetila uzgoju lubenica

Prilikom hemijskih mera zaštite, obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata, s obzirom da je na većini lokaliteta berba u toku. Hemijske tretmane treba sprovesti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.


Tagovi

Antraknoza krastavca Simptomi Ciklus razvoja Hemijska zaštita Preparati i karenca Colletotrichum lagenarium Bolesti krastavca Bolesti dinje Bolesti lubenice


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.