Pretraživanje tekstova
Svi sastojci su ekološki i zdravi, a onaj najbitniji je ljubav prema radu i ovome proizvodu, kažu u gazdinstvu Prpić.
Porodica Prpić iz susedne Hrvatske bavi se proizvodnjom batata, a sada su osmilili i Batelu - namaz od ovog visokovrednog ploda. Radi se o slatkom namazu od batata i čokolade sa 74% kakao delova, bez šećera, sa svega nekoliko kapi javorovog sirupa, koji zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E i A, prepun je betakarotena i flavonoida.
Svi sastojci su ekološki i zdravi, a onaj najbitniji je ljubav prema radu i ovome proizvodu, kažu u gazdinstvu Prpić u kojem su, podsetimo, ove godine uzgojili i Bucka, batata rekordera koji je bio težak 2.372 grama.
Za ekspanziju proizvodnje najviše je zaslužna Diana Prpić, koja je nosilac gazdinstva. "Razmišljala sam kako da povećam samu vrednost batata i finansijski, ali i nutritivno jer je batat izuzetno nutritivno bogata namirnica. Dovoljno govori činjenica da je na samom vrhu u borbi sa zloćudnim bolestima, on sprečava i usporava rast ćelija raka", kaže ova poljoprivrednica.
Kako dodaje, u Bateli su dobili izuzetno zdrav obrok, za decu i odrasle, zdrave i bolesne. Rok trajanja je kratak, tri meseca ako se zatvoren čuva u frižideru. Prpići najavljuju i da prave vegansku verziju batele, koja se sastoji od tamnog dela namaza i koja ne sadrži alergene kao što su mleko i orašasti proizvodi.
Cena za ovaj proizvod iznosi oko 300 dinara za 212 ml proizvoda.
Tagovi
Batela Namaz od batata Diana Prpić
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut