Poslednjih dana internetom kruže tekstovi u kojima se tvrdi da nar smanjuje holesterol, šećer u krvi i da je lek za bolesti želuca. Šta stručnjaci kažu na to?
Popularnost nara ne prestaje da raste, a s njom i tvrdnje o njegovim "čudotvornim" svojstvima.
Društvene mreže i internet članci puni su navoda o njegovim lekovitim svojstvima, od regulacije šećera u krvi do lečenja želuca, a među njima smo pronašli i članak portala živim.hr čiji naslov glasi: "Samo dve šoljice ovog voća dnevno mogu zameniti multivitaminske tablete! Snižava pritisak, holesterol i šećer".
Međutim, koliko su opravdane tvrdnje da može da leči ozbiljne zdravstvene probleme poput visokog holesterola, šećerne bolesti ili na primer gastritisa proverio je portal foodfacts.news.
Prof. dr sc Tomislav Klapec s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Osijek kaže da su rezultati kliničkih studija koje su istraživale uticaj proizvoda od nara (sok, koncentrat soka, ulje semenki, ekstrakt čitavog ploda, ekstrakt polifenola) na nivoe šećera u krvi i povezane pokazatelje - varirali. "Od značajnog smanjenja do potpunog izostanka efekta", ističe ovaj profesor.
Smatra se, pojašnjava, da su utvrđene razlike uslovljene sortom, uslovima uzgoja, skladištenjem, dozom bioaktivnih materija, dužinom tretmana i drugim faktorima.
Kako saznajemo, utvrđeni su protivrečni rezultati i u slučaju kliničkih studija o uticaju različitih proizvoda od nara na nivoe lipida u krvi.
Da li je istina da konzumacija ribe ne doprinosi zdravlju jer je zagađena?
"Studija sprovedena na pacijentima s dijabetesom tipa 2 uz suplementaciju kapsulama s ekstraktom čitavog ploda je postigla najbolje rezultate", ističe Klapec dodajući da je navedena studija izvestila o sniženju koncentracije triglicerida i LDL/HDL razmera zbog povišenja HDL holesterola.
Prema njegovim rečima, sprovedena su samo istraživanja na kulturama ćelija i životinjama u vezi sa gastroprotektivnim efektima nara. Ustanovljena je značajna inhibicija rasta bakterije Helicobacter pylori i ublažavanje simptoma gastritisa i čira na želucu dok su preparati nara pokazali slično protivupalno delovanje i na crevnu sluznicu.
Iako nar, objašnjava, sadrži niz fitokemikalija, polifenolni elagitanini i antocijanini su najzastupljeniji. Apsorpcija ovih jedinjenja je slaba, iako pretvaranjem uz crevnu floru mogu nastati urolitini koji lakše prelaze u krv i koji su verovatni nosioci dobrog dela dokazanih pozitivnih efekata.
Čini se da su efekti konzumacije nara nalik biljnim namirnicama sličnog nutritivnog sastava, zaključuje profesor Klapec
Profesor Klapec navodi da je delotvorne doze teško proceniti zbog varijacija u količini i razmeri aktivnih sastojaka te da se doze koje su rezultirale značajnim efektima u nekolicini kliničkih studija kreću od 200 mL soka dnevno, 40 g koncentrata soka dnevno, dva puta dnevno po 250 mg ekstrakta unutrašnje pokožice, do dva puta dnevno po 300 mg ekstrakta čitavog ploda.
"Uopšteno se čini da su efekti konzumacije nara nalik onima koji se mogu očekivati od sličnih biljnih namirnica bogatih polifenolima i drugim fitokemikalijama", poručuje osječki profesor i dodaje da bi najkorisnije moglo biti njihovo kombinovanje u kontekstu zdrave ishrane.
Magistar nutricionizma Jelena Stojanović navodi da je sok od nara bogat polifenolima s visokim antioksidativnim kapacitetom.
"Bogat je fruktozom, saharozom i glukozom, organskim kiselinama kao što su askorbinska, limunska, fumarna i jabučna kiselina, a pored toga sadrži i male količine svih aminokiselina", ističe ova nutricionistica.
U istraživanju, dodaje, objavljenom 2014. godine navedeno je da 1,5ml/kg telesne težine soka od nara značajno smanjuje nivoe glukoze natašte kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 u poređenju s kontrolnom grupom.
Kako kaže, efekat se manifestuje pojačanim lučenjem insulina, smanjenjem insulinske rezistencije, smanjenjem nivoa kortizola i oksidativnog stresa.
Prema njenim rečima, takođe sadrži brojna jedinstvena jedinjenja na bazi elagitanina uključujući punikalagine, punicinsku i galagičnu kiselinu koji povoljno deluju i na lipidni profil.
S druge strane, u studiji na 51 pacijentu s hiperlipidemijom, ulje semenki nara koje sadrži oko 65 odsto punicinske kiseline, primenjivano u dozi od 800mg/dan, dva puta dnevno tokom četiri nedelje dovelo je do značajnog smanjenja triglicerida i povećanja HDL-a (dobrog holesterola).
"Postoji i studija od 37 pacijenata koja je pokazala da se uzimanjem ekstrakta kore nara 250mg/ 2x dnevno tokom osam nedelja takođe postiglo smanjenje nivoa triglicerida i Hba1C kao i povećanje frakcije 'dobrog holesterola', HDL-a", otkriva ona.
Navodi da ekstrakt nara ima i zaštitni efekat na sluznicu kod gastritisa izazvanog alkoholom kao i lekovima iz grupe nesteroidnih antinflamatornih lekova (acetilsalicilnom kiselinom, ibuprofenom, indometacinom), u ispitivanim dozama od 250mg/kg i 500mg/kg.
Isto tako Stojanović se složila s prof. Klapecom da ekstrakt nara predstavlja potencijalnu alternativnu i komplementarnu terapiju za smanjenje Helicobacter pylori povezane s želudačnim ulkusima.
"Međutim, svakako su potrebna dalja klinička istraživanja", zaključuje ona.
Tvrdnja da nar snižava nivoe holesterola i šećera u krvi i da leči bolesti želuca je delimično tačna, ali prema mišljenjima stručnjaka potrebno je još istraživanja tako da se ne bismo trebali oslanjati samo na ovo voće kako bismo regulisali spomenuta zdravstvena stanja.
Ipak, svakako ga je zbog obilja nutritivnih elemenata dobro uvrstiti u svoju ishranu.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/