Uzimaju se kako bi pojačali unos hranljivih materija i upotpunili ishranu materijama koje se normalnim unosom hrane u organizam ne dobijaju u dovoljnoj količini. Da li su potrebni svima?
Neuravnotežena i nepravilna ishrana dovodi do niza bolesti, a s ciljem njihove prevencije ili lečenja već postojećeg zdravstvenog stanja, ljudi uzimaju različite dodatke ishrani.
Da li su potrebni onima koji ne pate od određenih bolesti i da li je nužan stručni savet pre njihovog uzimanja, saznao je portal foodfacts.news.
"Potrošnja u svetu neprekidno raste i pravo je pitanje da li je korićtenje takvih preparata opravdano", reči su lekarke Diane Petričević iz Ordinacije porodične medicine dr Diana Petričević pri kojem deluje i Centar za nutricionizam i dijetetiku.
Kaže kako, suplementi nikako ne mogu biti zamena za izbalansiranu i zdravu ishranu, a vitamini i minerali u hrani uvek su u sinergiji s drugim biološko aktivnim materijama koje još dodatno pojačavaju pozitivan efekat na naše zdravlje.
"Vitamin C u obliku suplementa ne može da zameni jednu narandžu koja sadrži potrebnu dnevnu dozu tog vitamina, ali i moćne antioksidanse bioflavonoide, pektin, kalijum i folnu kiselinu", ističe.
Navodi da ipak postoje određena stanja i bolesti kod kojih je opravdano dodatno uzimanje spomenutih mikronutrijenata.
Novorođenčad i odojčad, precizira, trebaju dodatke kao što je vitamin D radi prevencije rahitisa, kao i pacijenti s osteoporozom uz dodatak kalcijuma.
Onima koji boluju od Kronove bolesti i celijakije preporučuje dodatne doze vitamina i minerala zbog oslabljene apsorpcije u crevima, a studije su, otkriva, pokazale da postoji korist od uzimanja antioksidansa kod bolesti očiju odnosno makularne degeneracije.
Takođe naglašava da suplementi omega - 3 masnih kiselina povoljno utiču na razvoj mozga, kao i na zdravlje srca.
"Trudnicama treba folna kiselina zbog prevencije nastanka malformacije ploda tzv. spina bifida", poručuje ona i dodaje da su to sve primeri kada je uzimanje opravdano.
Magistar nutricionizma Marko Šimić iz nutricionističkog savetovališta Nutribrat ističe kako je ključno shvatiti da suplementi nisu nužni svima za održavanje dobrog zdravstvenog stanja.
"Prvenstveno treba osigurati sve potrebne nutrijente putem uravnotežene i raznolike ishrane bogate voćem, povrćem, celovitim žitaricama, poželjnim mastima i proteinima", naglašava dodajući da kod većine ljudi u razvijenim zemljama uravnotežena ishrana može da zadovolji sve nutritivne potrebe.
Najčešće se sprovodi suplementacija vitaminom D, otkriva nutricionista Šimić
Ipak, pojašnjava da suplementi mogu biti izrazito korisni kod specifičnih grupa poput starijih ljudi kod kojih se preporučuje kalcijum kako bi se smanjio rizik od osteoporoze ili trudnica kod kojih je potrebna suplementacija folnom kiselinom i gvožđem koje se sugeriše isto tako i kod sportista, vegetarijanaca i osoba sa anemijom.
Najčešće se, otkriva, sprovodi ona vitaminom D kod osoba koje ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti ili žive u hladnijim krajevima.
Takođe, u situacijama gdje je ishrana loša ili neadekvatna, suplementacija može biti od pomoći. Ipak, to zavisi od individualnih potreba i određenih situacija, pa je "u svakom slučaju oprez potreban pri uzimanju bez stručnog saveta".
Upozorava na to da prekomerni unos može imati neželjene posledice, zato je važno savetovati se s nutricionistom ili lekarom pre nego što odlučite da uzimete bilo kakve dodatke ishrani.
"Na kraju, iako mogu biti koristan alat u određenim okolnostima, najbolji temelje za dugoročno zdravlje još uvek ostaje izbalansirana ishrana", zaključuje osječki nutricionista.
Međutim, ako smatrate da imate potrebe za suplementima, obratite se stručnim osobama (nutricionistima, faramaceutima i/ili lekarima).
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/