• FAO
  • 08.08.2020. 07:30

FAO: Cene hrane ponovno porasle u julu

FAO-ov indeks ukazuje da su cene hrane porasle drugi mesec zaredom i to za 1,2 odsto u odnosu na jun, a predvođene su poskupljenjem biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera.

Foto: Depositphotos/bitpics
  • 42
  • 12
  • 0

Cene hrane porasle su u julu na svetskim tržištima drugi mesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera pod uticajem oporavka potražnje od posledica pandemije virusa korona, obavestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO-v indeks cena potrošačke korpe koji meri mesečne promene za osnovne prehrambene namirnice porastao je u julu za 1,2 odsto u odnosu na jun, na prosečna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji jul, vrednost je viša za gotovo jedan odsto.  

Prvi put ove godine: U junu zabeležen rast cene hrane

"Slično kao u junu, dalja poskupljenja biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera nadmašila su niže cene na mesnim tržištima usred postojane vrednosti indeksa cena žitarica", navodi se u saopštenju.  

Najviše porasle cene biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera

Najviše su u julu porasle cene biljnih ulja, za 7,6 odsto u odnosu na jun, dosegnuvši najviši nivo u pet meseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. To se prvenstveno ogleda u vrednostima palminog ulja, sojinog i uljane repice.

Što se tiče mlečnih proizvoda, svi oni koje je pratila agencija porasli su prošlog meseca, što je uticalo na to da indeks cena mleka poraste za 3,5 odsto i popne se iznad nivoa pre pandemije.

Šećer je takođe poskupeo u julu, za 1,4 odsto u odnosu na jun, budući da su više cene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim rodom šećerne trske u Brazilu.

Pale cene mesa, a žitarice ostale stabilne

Suprotno tome, indeks koji pokazuje kretanje cena mesa bio je niži u julu nego u junu i to 1,8 odsto, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u celom svetu, bez obzira na poremećaje koje je prouzrokovao virus korona u klanicama, preradi i izvoznim aktivnostima.

Cene žitarica bile su u julu nepromenjene u odnosu na jun budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod uticajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutralizovalo pad cena pirinča zbog dobrih izgleda za rod i mirne tržišne aktivnosti.

Na tržištima pšenice, usprkos slabijem američkom dolaru i zabrinutosti oko perspektive proizvodnje u Evropi, regiji Crnog mora i Argentine, usporavanje trgovinske aktivnosti i rana očekivanja snažnog oporavka proizvodnje u Australiji zadržali su prosečnu vrednost jula na približno istom nivou kao prošlog meseca. 


Tagovi

FAO Cene Hrana Žitarice Biljna ulja Mlečni proizvodi Šećer Meso


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.