Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.08.2020. 07:30

FAO: Cene hrane ponovno porasle u julu

FAO-ov indeks ukazuje da su cene hrane porasle drugi mesec zaredom i to za 1,2 odsto u odnosu na jun, a predvođene su poskupljenjem biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera.

Foto: Depositphotos/bitpics
  • 64
  • 128
  • 0

Cene hrane porasle su u julu na svetskim tržištima drugi mesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera pod uticajem oporavka potražnje od posledica pandemije virusa korona, obavestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO-v indeks cena potrošačke korpe koji meri mesečne promene za osnovne prehrambene namirnice porastao je u julu za 1,2 odsto u odnosu na jun, na prosečna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji jul, vrednost je viša za gotovo jedan odsto.  

Prvi put ove godine: U junu zabeležen rast cene hrane

"Slično kao u junu, dalja poskupljenja biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera nadmašila su niže cene na mesnim tržištima usred postojane vrednosti indeksa cena žitarica", navodi se u saopštenju.  

Najviše porasle cene biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera

Najviše su u julu porasle cene biljnih ulja, za 7,6 odsto u odnosu na jun, dosegnuvši najviši nivo u pet meseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. To se prvenstveno ogleda u vrednostima palminog ulja, sojinog i uljane repice.

Što se tiče mlečnih proizvoda, svi oni koje je pratila agencija porasli su prošlog meseca, što je uticalo na to da indeks cena mleka poraste za 3,5 odsto i popne se iznad nivoa pre pandemije.

Šećer je takođe poskupeo u julu, za 1,4 odsto u odnosu na jun, budući da su više cene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim rodom šećerne trske u Brazilu.

Pale cene mesa, a žitarice ostale stabilne

Suprotno tome, indeks koji pokazuje kretanje cena mesa bio je niži u julu nego u junu i to 1,8 odsto, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u celom svetu, bez obzira na poremećaje koje je prouzrokovao virus korona u klanicama, preradi i izvoznim aktivnostima.

Cene žitarica bile su u julu nepromenjene u odnosu na jun budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod uticajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutralizovalo pad cena pirinča zbog dobrih izgleda za rod i mirne tržišne aktivnosti.

Na tržištima pšenice, usprkos slabijem američkom dolaru i zabrinutosti oko perspektive proizvodnje u Evropi, regiji Crnog mora i Argentine, usporavanje trgovinske aktivnosti i rana očekivanja snažnog oporavka proizvodnje u Australiji zadržali su prosečnu vrednost jula na približno istom nivou kao prošlog meseca. 


Tagovi

FAO Cene Hrana Žitarice Biljna ulja Mlečni proizvodi Šećer Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.