Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.07.2020. 07:30

Prvi put ove godine: U junu zabeležen rast cene hrane

Cene biljnih ulja, šećera i mlečnih proizvoda stabilizovale su se nakon oštrog pada u maju, dok su cene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 168
  • 33
  • 0

Cene hrane porasle su u junu prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon snažnog pada izazvanog pandemijom virusa korona, saopštila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO. 

Tako je FAO-v indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 93,2 boda. Cene biljnih ulja, šećera i mlečnih proizvoda stabilizovale su se nakon oštrog pada u maju, dok su cene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Najveći rast zabeležilo biljno ulje

FAO indeks cena šećera u junu je prosečno iznosio 75,0 bodova, što je 10,6 odsto više u odnosu na maj. Nagli rast cena sirove nafte pružio je jaku podršku tržištima šećera, ali i ohrabrio brazilske proizvođače da od trske umesto biogoriva proizvode šećer. 

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazilu i Indiji?

Indeks koji pokazuje kretanje cena mlečnih proizvoda porastao je za četiri odsto, ali su se cene svih njegovih elemenata zadržale ispod nivoa zabeleženog pre širenja pandemije, stoji u saopštenju.

Najviše su u junu porasle cene biljnih ulja, za 11,3 odsto, odražavajući najpre poskupljenje palminog ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i straha od mogućih problema u proizvodnji usled manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom virusa korona.

Žitarice i meso pojeftinilo

FAO indeks cena žitarica u junu je prosečno iznosio 96,9 bodova, što je pojeftinjenje od 0,6 odsto u odnosu na maj. Razlog tome je jačanje pritisaka na slabljenje cena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u brojnim zemalja izvoznicama, najpre u crnomorskoj regiji. Ovaj pad cena donekle je ublažen rastom cena kukuruza.

Svetske cene hrane zbog pandemije pale na najniži nivo u 17 meseci

U istom postotku je pojeftinilo i meso, uz niže cene piletine i junetine usled povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.


Tagovi

FAO Cene Hrana Žitarice Biljna ulja Šećer Meso Mleko


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.