Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.12.2020. 07:30

FAO: Cene hrane u novembru skočile na najviši nivo još od 2014. godine

Povećanje u novembru nije samo označilo najveći mesečni porast, već je rezultiralo i postizanjem najvećeg indeksa od decembra 2014. godine kako u pogledu žitarica tako i kod mleka, mesa, uljarica i šećera.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 92
  • 92
  • 0

Svetske cene hrane rastu već šesti mesec za redom dosegnuvši u novembru najveći porast unazad šest godina, izvestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

"Povećanje u novembru nije samo označilo najveći mesečni porast, već je rezultiralo i postizanjem najvećeg indeksa od decembra 2014. godine kako u pogledu žitarica tako i kod mleka, mesa, uljarica i šećera", navode.

Indeks cene hrane tako je iznosio 105 bodova što je za 3,9 odsto više u odnosu na oktobar i čak 6,5 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći rast zabeležilo biljno ulje

Najveći rast u ovom mesecu imao je indeks cena biljnog ulja i to za 14,5 odsto u odnosu na mesec pre, uglavnom zahvaljujući većoj vrednosti palminog ulja kao rezultat naglog pada svetskih zaliha. Sojino, suncokretovo i uljane repice takođe je zabeležilo porast.

Nešto skromniji trend rasta imale su žitarice, 2,5 odsto u odnosu na mesec pre, ali 19,9 odsto više u odnosu na novembar 2019. godine.

Obilna kiša u Evropi otežala setvu ozimih kultura: Kakvo nas vreme čeka?

"Izvozne cene pšenice povećane su kao rezultat smanjenih izgleda za žetvu u Argentini, dok su one za kukuruz delimično podignute nižim prognozama useva u Sjedinjenim Državama i Ukrajini. Suprotno tome, međunarodne cene pirinča bile su stabilne“, pojašnjavaju iz FAO-a.

Šećer, meso i mleko

Prosečne cene šećera porasle su za 3,3 odsto od oktobra, a sve kao rezultat straha od budućeg pada globalne proizvodnje zbog vremenskih neprilika koje su pogodile izglede za useve u Evropskoj uniji, Rusiji i na Tajlandu.

Tržišna vrednost mesa takođe je porasla za 0,9 odsto u odnosu na oktobar, okončavši niz od devet uzastopnih mesečnih padova, ali je za 13,7 odsto manji u odnosu 2019. godinu.

"Cena govedine je porasla nakon četiri meseca uzastopnog pada kao posledica snažne potražnje iz Kine i manjih zaliha iz Okeanije. One svinjskog mesa takođe su blago porasle“, ističu.

FAO: Cene hrane rasle i u oktobru, jedino meso zabeležilo pad

Indeks mlečnih proizvoda popeo se za 0,9 odsto na gotovo 18-mesečni najviši nivo, delimično podstaknut višim cenama maslaca i sira.

Prognoza za ovu, ali i iduću sezonu

U posebnom izveštaju, FAO je treći mesec zaredom revidirao svoju prognozu žitarica za ovu sezonu smanjujući je na 2,742 sa prethodnih 2,75 milijardi tona. Međutim, to i dalje predstavlja rekordno visoki nivo, za 1,3 odsto iznad prošlogodišnje.

Setva ozime pšenice za iduću sezonu na severnoj hemisferi je još uvek u toku. Iako bi nedavno suvo vreme moglo da zaustavi nastavak i oteža prinos, iz FAO-a predviđaju povećanje u nekoliko glavnih zemalja proizvođača.

"Naša procena svetske zalihe do 2021. iznosi 866,4 miliona tona što je 9,6 miliona manje u odnosu na onu od prošlog meseca“, stoji u izveštaju.


Tagovi

FAO Indeks cena Žitarice Šećer Meso Mleko Biljno ulje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.