Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva ozimina
  • 30.11.2020. 18:00

Obilna kiša u Evropi otežala setvu ozimih kultura: Kakvo nas vreme čeka?

Hladnije vreme se očekuje u većini jugoistočne Evrope, Italije i Turske, kao i u nekim područjima Francuske i Španije. Šta je sa padavinama?

Foto: Renata Prusina
  • 118
  • 52
  • 0

Zapadna, središnja i jugoistočna Evropa u oktobru su zabeležile veće količine padavina koje su na trenutak usporile ovogodišnju setvu, ali sušniji uslovi u novembru pomogli su u oporavku u zemljama Beneluksa, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. S druge strane, u Češkoj i Slovačkoj padavine su se nastavile i odložile planirane aktivnosti na poljima, stoji u izveštaju Agencije za praćenje poljoprivrednih useva (MARS).

Manje površina pod uljanom repicom

Značajna su kašnjenja zabeležena i u Mađarskoj, Rumuniji kao i Bugarskoj, a vreme bez padavine u novembru pomoglo je u završetku setve. Povoljni vremenski uslovi ovog meseca omogućili su da se u većini regija ipak obavi žetva jarih useva koja je inače predviđena za deseti mesec. Ali, ne i u istočnoj Češkoj i Slovačkoj gde su obilne kiše odložile vađenje šećerne repe i berbu kukuruza.

Kada je reč o setvi uljane repice, pogodni uslovi stigli su prekasno u nekoliko glavnih zemalja proizvođača. Stoga se na nivou EU očekuje da će zasejane površine biti ispod prošlogodišnjeg nivoa i petogodišnjeg proseka.

Presuvo pa prevlažno: Kakvo je stanje sa setvom ozimih kultura?

Oktobar i sredina novembra u velikim delovima istočne Evrope obeležilo je izuzetno toplo vreme. Veliki deo Ukrajine, južni deo evropske Rusije, Baltičke zemlje i deo Belorusije suočili su se s najtoplijim vremenom još od 1979. godine. Takođe, izražen deficit kiše zadesio je neka područja južne Italije, Grčke i Turske.

Kakvo nas vreme očekuje?

Prema budućim prognozama MARS-a, u većini severne i istočne Evrope te nekim područjima Pirinejskog poluostrva, Engleske i duž Alpa očekuje se toplije vreme od uobičajenog. S druge strane malo hladnije biće u Italiji, većini jugoistočne Evrope i Turske te u nekim područjima Francuske i Španije.

Što se padavina tiče, vlažni uslovi, sa kumulativnim padavinama od 20-40 mm (lokalno do 60 mm) predviđaju se u Portugaliji, nekim područjima Italije, Nemačke, duž zapadnih obala Velike Britanije i Norveške (gde se očekuju vrednosti od 40-80 mm) te uzduž pojasa od Baltičkog mora prema Kazahstanu. U ostalim regijama očekuju se kumulativne padavine od pet do 20 mm.

Stiže zima sa brojnim olujama?

"Dugoročna vremenska prognoza za decembar, januar i februar ukazuje na to da će se uslovi topliji od uobičajenih pojaviti u regiji srednjeg i istočnog Mediterana te onima oko Baltičkog mora“, prognoziraju iz Agencije za praćanje poljoprivrednih useva.


Tagovi

MARS Setva Žetva Žitarice Padavine Vreme


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.