Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva ozimina
  • 30.10.2020. 07:30

Presuvo pa prevlažno: Kakvo je stanje sa setvom ozimih kultura?

Ove jeseni ratari širom Evropske unije imaju probleme sa obradom i pripremom zemljišta, ali i setvom. Loše uslove je prvo stvorila suša, a potom su padale veće količine padavina koje su je prolongirale.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 117
  • 48
  • 0

Toplo i suvo letnje vreme, u drugom delu praćeno obilnim, ponegde i prekomernim padavinama, otežalo je poljske radove u većem delu Evrope, stoji u izveštaju Agencije za praćenje poljoprivrednih useva (MARS). Toplo i suvo vreme trajalo je prva dve nedelje devetog meseca i to u većini delova Evrope, što je dovelo i do vrlo visokih temperatura u širokom pojasu od severa do juga kontinenta.

Ovo je bio najtopliji septembar u mnogim regijama još od 1979. Međutim, uticaj na useve bio je ograničen jer je većina jarih kultura već bila ovršena. Od kraja septembra do sredine oktobra, veliki delovi srednje i zapadne Evrope, kao i mediteranskog područja zabeležili su obilne kiše i značajan višak padavina.

Zbog septembarske suše problemi širom Evrope

Ovi vlažni uslovi rezultirali su kašnjenjem u žetvi nekih letnjih useva, ali i setvi uljane repice i ozimih žitarica. Ona je gotova za ozimu repicu, a što se tiče žitarica, rok setve još nije gotov.

Setva uljarice je zbog suše bila otežana, pogotovo u Francuskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Ukrajini. 

Optimalan rok setve: Ozime kulture bolje sejati malo kasnije nego prerano

S druge strane, uslovi u Nemačkoj, Poljskoj i Danskoj, ali i baltičkim zemljama bili su dobri stoga se očekuje i takav početak sezone. Površine u tim regijama mogu donekle nadoknaditi očekivani pad u zemljama izloženim suši.

Dok se Francuska borila sa sušom, Nemačku spasile padavine

U Francuskoj je suvo zemljište u glavnim uzgojnim područjima omelo setvu i doprinelo značajnom smanjenju zasejanih površina. Najpogodnije je bilo u zapadnim regijama te države jer je tamo padala kiša u avgustu, a onda je od kraja septembra ta država imala mnogo padavina. Iako su oni nadoknadili količinu vlage u zemljištu, poljski radovi morali su da budu prekinuti i kasne sorte se nisu mogle sejati.

U Nemačkoj su pak krajem avgusta zabeležene velike količine padavina i to na glavnim obradivim površinama koje su delimično nadoknadile vlagu u zemlji nakon sušnog razdoblja. Međutim, prestale su u drugoj polovini septembra pa su poljoprivrednici mogli da nastave sa setvom, a veće padavine pale su opet krajem meseca. Slično je bilo u Poljskoj.

Setva uglavnom prolongirana, a za neke postoje i dobri izgledi

Setva žitarica započeta je u celoj Evropi uglavnom pod suvim uslovima. Dok su radovi obrade zemljišta dovršeni u oktobru u severnim regijama, ona je pak odložena u mnogim zapadnim, središnjim i istočnim regijama Evrope.

Valjanje za bolje nicanje semena - koristite više različitih sorti u tri grupe zrenja

Razlozi su sa jedne strane septembar bez kiše, a sa druge preterana vlaga u oktobru. Ali, u izveštaju se napominje da je još uvek moguće obaviti je u narednim nedeljama.

U baltičkim zemljama setva ozimih kultura je završena u optimalnom roku, pod vrlo dobrim uslovima do kraja septembra. U Švedskoj i Danskoj je ona dobro napredovala, a padavine u oktobru su stvorile idealne pogodnosti za rast biljaka.

Takođe, u Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji ona je dobro napredovala uprkos suši. Prve veće padavine krajem septembra i početkom oktobra odložile su terenske radove, a klijanje je usporilo hladnije vreme u ovom mesecu.

Šta je otežalo radove?

U Francuskoj, u južnom delu zemalja Beneluksa i u Poljskoj, radovi u polju su takođe brzo započeli nakon suvog septembra, ali obilne i česte kiše nakon toga su odgodile setvu. Slično tome, u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj velika je vlaga odložila radove i sejanje ozimih kultura. 

Produženi rokovi setve pšenice - koristite deklarisano seme zbog sigurnosti u proizvodnji

U Mađarskoj pa u manjoj meri i u Bugarskoj i Rumuniji ona je zbog suše odložena do početka oktobra, a nakon toga su obilne padavine uzrokovale dalja kašnjenja. I u Ukrajini je setva pšenice i ječma odložena zbog istog razloga, naročito na jugozapadu iako su u oktobru umerene kiše donekle poboljšale uslove.

U Španiji i Portugalu ona obično započinje sredinom oktobra. Međutim, i tamo je odložena. Treba napomenuti da u Italiji i Grčkoj optimalni setveni rok za žitarice započinje tek u novembru.

Za durum pšenicu setva je još uvek rana u svim zemljama koje je proizvode. Ona obično počne u zadnjoj nedelji oktobra.


Tagovi

Setva Ozima kulture Jesenja setva Ratarstvo Evropa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]