• Proizvodnja čokolade
  • 08.10.2019. 10:00

Godišnja proizvodnja slatkiša u Srbiji do 150 hiljada tona

Švajcarske čokolade počeće da se proizvode i u Novom Sadu. Otvaranjem ove fabrike trebalo bi da posao dobije oko 100 ljudi. Ipak, koliko je ovo zapravo sladak posao i šta muči male i srednje proizvođače čokolada?

Foto: Depositphotos/Mactrunk
  • 66
  • 19
  • 0

Direktor "Adore čokolada" Aleksandar Marić prave omiljene slatkiše 13 godina. Proizvođači se trude da čokolade i druge slatkiše naprave u različitim oblicima ne bi li sladokusce učinili još zadovoljnijim. Tako Aleksandar pravi čak i štikle od čokolade.

"Počinjanje svakog posla je izuzetno teško u Srbiji. Volim da povučem paralelu sa šrafovima i kažem da li mi pravili čokoladu ili šrafove u smislu organizacije i finansiranja to je potpuno svejedno. Ono što je jedino lepše na kraju dana je što mi možemo da se zasladimo čokoladom, a neko ko pravi šrafove mora da ode i kupi nešto da bi se zasladio", kaže Aleksandar.

Da ovaj posao nije lak potvrđuje i profesorka francuskog u penziji iz čokolaterije "Top krem" Tatjana Šotra Katuranić čije su čokolade zasnovane na francuskim receptima.

"Teškoće su velike, prvo nismo imali predznanja u domenu reklame, u domenu marketinga u domenu prodaje, u domenu prodora na tržište, a da ne pričamo o teškoćama koje se tiču materijalnih sredstava, ali i to se uz veliki trud i veliku upornost može prevazići", navodi Tatjana.

Čokolada i kafa za hedoniste

U Srbiji - godišnja proizvodnja između 120 i 150 hiljada tona slatkiša

U našoj zemlji ima oko 140 konditorskih preduzeća sa oko 6.500 radnika. U toku jedne godine proizvodnja slatkiša se kreće između 120 i 150 hijada tona. Kako se navodi u podacima Privredne komore Srbije, u toku prošle godine izvoz slatkiša je porastao za 20,5 odsto, a uvoz za 22 odsto.

Mala i srednja preduzeća konditorskih proizvoda poručuju da bi im dobro došli podsticaji. Najveći problem, kako navode, imaju sa poverenjem stranog tržišta.

"I tu sada dolazimo do sledećeg problema - kada se pojavljujemo na nekom novom tržištu i kažemo: mi smo premijum proizvođač iz Srbije i proizvodimo čokoladu, ljudi nas gledaju, neću da kažem belo, ali sa određenom dozom nepoverenja, zato što postoje premijum proizvođači i iz Francuske, Belgije, Nemačke", navodi Aleksandar Marić.

Dodaje da im je svakodnevni izazov da uvere strane kupce da kvalitetom mogu da pariraju poznatim i velikim konditorskim imenima, dok Tatjana ističe da bi veoma značajno bilo, kada su u pitanju podsticaji, da se sprovede edukacija malih proizvođača ali i da im je potrebna pomoć po pitanju izvoza.

"Čini mi se da se prave te velike izvozne kampanje, da bi male kuće mogle da čine deo jedan onoga što se izvozi u inostranstvo, da nas ne zaborave da možemo i mi da učestvujemo sa kojom tonom u toj velikoj ekspediciji kad kreće za svet", navodi Tatjana.

Voće u čokoladi donosi zaradu

Nedavno usvojeni propisi približiće domaće proizvođače Evropi

Ipak, postoji nada da će se proizvođačima slatkiša olakšati posao i izvoz u Evropu. To pokazuju nedavno usvojeni propisi. Jedan od tih propisa odnosi se na ukidanje carinske stope na sirovinu kakaoa u zrnu i snižavanje carinske stope na palminu mast.

"Konditorska industrija u Srbiji godinama je bila izložena visokim cenama sirovina kao što su šećer, mleko u prahu i maslac, što je činilo nekonkurentnom kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Zajedničkom saradnjom Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede za sada su ukinuti prelevmani na mleko u prahu i maslac. Takođe, ukinute su i carinske stope na sirovinu kakaoa u zrnu, kao i snižavanje carinske stope na palminu mast", ukazuju iz Privredne komore Srbije.

Agroekonomista Milan Prostran ocenjuje da konditorska industrija ima perspektivu ističući da više veruje u uspeh ove industrije nego, na primer, u sektor za preradu mesa ili mleka.

"Videćemo da li će država kroz projekat reindustrijalizacije prehrambene industrije, povoljnim kreditima tu industriju i dalje podržavati, i videti šansu da ona i dalje preživi u ovom jednom surovom tržištu neoliberalnog kapitalizma. Ja za nju više optimizma imam nego za neke druge sektore na primer za preradu mesa ili mleka", ističe Prostran.

I kod proizvođača i stručnjaka postoji optimizam za uspeh konditorske industrije. Ono što je proizvođačima prioritet u ovom trenutku, jeste da ostvare poverenje stranog tržišta, piše RTS.

Podsećamo mediji su preneli da će grupa Bari Kalebot (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaoa visokog kvaliteta, doći u Srbiju. 

Ovaj gigant potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu, planirano je da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje i predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka), saopštila je ta kompanija. Očekuje se da fabrika počne sa radom 2021. godine


Izvori

RTS


Tagovi

Proizvodnja čokolade Aleksandar Marić Tatjana Šotra Katuranić Milan Prostarn


Autorka

Andrijana Glišić

Andrijana Glišić

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi