Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preduzetnički duh
  • 18.10.2016. 13:30

Voće u čokoladi donosi zaradu

Sve više mladih iz Topole i okoline koji odlaze na studije u veće gradove, radije inovacijama razvijaju porodična gazdinstva, nego da traže slabo plaćene studentske poslove.

  • 3.296
  • 410
  • 0

Milica Đokić iz Donje Trešnjevice kod Topole ima 24 godine. Nedavno je stekla zvanje filologa na katedri za mađarski jezik. Njen brat Nikola je četiri godine mlađi i studira mašinstvo u Beogradu.

Njih dvoje nemaju potrebu da traže studentske poslove u gradu kako bi zaradili za školarinu ili džeparac, jer zahvaljujući preduzetničkom duhu i sopstvenim idejama prevazišli su taj problem.

Naime, na porodičnom gazdinsvu brat i sestra Đokić počeli su da ostvaruju dodatnu vrednost, najpre kruške, a potom i šljive na jednostavan način, spajajući ih s čkoladom.

Čokolada u kombinaciji sa suvim voćem

Milicu, savremenu devojku, sreli smo za štandom na Oplenačkoj berbi u Topoli. Nije joj prvi put da se pojavljuje na ovoj manifestaciji. Ona svoje gastronomske "izume" reklamira tako što uvek odvoji deo za degustaciji, a užitak u ukusu one koji probaju voćne poslastice mnoge natera i da ih kupe.

"Naš prvi proizvod su bile suve kruške u čokoladi. To je pre neku godinu oduševilo posetioce Vašara u Topoli. Ove godine novitet su nam suve šljive sa čokoladom i lešnicima, ili orasima. Zaista su svi oduševljeni, pogotovu suvom kruškom, jer je meka i slatka", kaže Milica Đokić, koja već smišlja koju bi kombinaciju mogla da ponudi sledeće godine.

Uporedo i fakultet i posao

Mlica je u poslu zajedno s bratom Nikolom. Iako studira mašinstvo svoju priču započinje o voćnjaku od osam hektara. Početak posla, bratu i sestri Đokićima olakšala je sušara za voće koju su već imali na svom domaćinstvu.

"Imamo dobru osnovu koju nam je porodica obezbedila, a mi u međuvremenu razvijamo posao. Istovremeno idemo ka diplomi i pravimo nešto od čega može da se živi. Ovo nije samo puko prodavanje suvog voća, to zahteva mnogo više. Na primer, izbor pakovanja, izgled etikete, kao i izgled sajta i način promovisanja proizvoda" kaže Nikola Đokić.

Đokići imaju plan da razvijaju svoj posao smišljajući i dalje ekskluzivne proizvode. Milica i Nikola nisu jedini mladi ljudi koji su ove godine "osvajali" simpatije posetilaca manifestacije u Topoli. Za jednim od štandova proizvode od meda prodavala je i dvasetogodišnja Nevena Kojić, student Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport u Beogradu.

Sportisti u svetu meda

U izradi proizvoda od meda nije samo Nevena već čitava porodica Kojić. "Pre sedam godina stariji brat je počeo da se bavi pčelarstvom. Kasnije smo se u tom poslu oprobali i ja i mlađi brat. Svi troje studiramo isti fakultet, a i roditelji su nam u toj branši. Prvo smo prodavali samo med. Godišnje imamo prinos 100 kilograma livadskog, bagremovog i suncokretovog meda", kaže Nevena. Da bi privukli što više kupaca Kojići su počeli takođe da razmišljaju šta je potrebno ponuditi kupcu. Proizvod mora biti zanimljiv, uočljiv najpre oku, a potom ukus mora da ostavi jak utisak na nepcu. Sve ove kriterijume Kojići su primenuli na izradi proizvoda u kojima je osnova med a dodaju se suvo voće, orasi, smokve, susam, kopriva i lešnik.

Hobi ili zanimanje

Tezga Nevene Kojić u Topoli je odavla raznolikost. Neko bi na prvi pogled rad mladih Đokića i Kojića, na porodičnim imanjima ocenio kao hobi. Ali po njihovoj odlučnosti i ozbiljnosti u poslu radi se o nečem što ima viši cilj. Mudro su iskoristili potencijale koji su stvorili njihovi roditelji i shvatili da oni mogu da nadograde "sistem" koji će sasvim izvesno biti njihov izvor prihoda.


Tagovi

Suve kruške u čokoladi Suve šljive sa lešnicima Lešnici u medu Topola Donja Trešnjevica Milica Đokić Nikola Đokić Nevena Kojić Studentski poslovi Porodična imanja Sušara Voće Filolog Mađarski jezik


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!