Pretraživanje tekstova
Narodna medicina oduvek je cenila guščiju mast, a naše bake znale su kako da je naprave i upotrebe pogotovu kada su u pitanju bolesti disajnih organa.
Nekada je svaka seoska kuća imala jato gusaka, na širokim šorovima i obalama obližnjih kanala i reka tokom čitavog dana pasle su guske. Za potrebe svoje porodice, domaćice su pravile jastuke, jorgane i tople dunje, od mesa su pripremale supe i paprikaše, a uvek je bila omiljena džigerica. Narodna medicina oduvek je cenila guščiju mast, a naše bake znale su kako da je naprave i upotrebe pogotovu kada su u pitanju bolesti disajnih organa.
Danas kada se prirodi okrećemo više nego ikada moramo priznati da su guske u seoskim dvorištima prava retkost. Gaje ih samo oni koji su sigurni da mogu prodati meso ili oni koji vole domaću supu, a posebno cene značaj guščije masti kojom su ljudi od davnina lečili bolesti disajnih puteva. Dok su jedni sumnjičavi drugi tvrde da je ova mast stari narodni lek nepravedno zaboravljena i zapostavljena, a da je veoma korisna te je sami prave ili nabavljaju na pijacma ili direkto u seoskim domaćinstvima.
Verujući u njena lekovita svojstva Anita Hornjak iz Pivnica kod Bačke Palanke već godinama u svom dvorištu gaji guske. Kako kaže bezbroj puta upotrebljavajući je izbegla da deci daje antibiotike i druge lekove.
"Ja sam gradsko dete, rođena sam u Valjevu, a u selo Pivnice u bačkopalanačkoj opštini došla sam pre 15 godina. Zbog potrebe i želje da se zdravo hranimo dvorište mi je puno živine kokošaka, gusaka, pataka, ćuraka, zečeva", kaže naša Hornjakova napominjujući da već godinama priprema mast od sala guske.
Kako kaže sad je pravo vreme za klanje gusaka obzirom da se lakše čupa perje i čisti koža. Perje ne sakuplja jer ga ne može prodati - cena je niska ali zato koristi meso i mast.
"Guske imaju dosta masnoće, dok su male hranim ih odgovarajućom smešom, a nakon mesec dana kad malo porastu i ojačaju jedu samo kukuruz u zrnu i pasu travu", kaže naša sagovornica i napominje da ih mesec i po pred klanje zatvara u prostoriju kako bi dobile na kilaži. Nakon pola godine guske teže oko pet do šest kilograma i od masnoće jedne guske istopi oko 750 ml proizvoda.
A doći do teglice pune masti, kako tvrdi naša sagovornica, nije teško. Jednostavno se masnoća, odnosno salo sitno nasecka, stavi u šerpu i meša da ne zagori. Brže se topi od svinjske tako da u roku od pola sata može da se završi ceo proces. Potrebno je mast procediti i ostaviti da se lagano hladi, a veoma ukusni čvarci mogu odmah da se jedu.
Hornjakova kaže da je svojim devojčicama stavljala po jednu kašičicu ove masti i meda u mleko te su tako pile, a kako tvrdi često se praktikuju i obloge. Na lanenu ili pamučnu krpu treba staviti sloj guščije masti i staviti na grudi pa pokriti još jednom krpom ili običnom hartijom, a osoba treba da bude pokrivena i utopljena. Oblog je najbolje staviti uveče pre spavanja ili jednostavno mast utrljati na grudi prekriti gazom i najlonom. Na ovaj način lekovite materije se apsorbuju, stvara se toplota, odnosno mast greje i razgrađuje nagomilani sekret te podstiče da se iskašljavanjem izbaci iz organizma, a samim tim olakšava disanje.
Ipak dobro upućeni kažu da obloga ne treba da se koriste ukoliko je prisutna povišena temperatura jer će se izazvati kontraefekat.
Guščija mast je bogata i omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno utiču na rad mozga, srca i krvnih sudova, sadrži brojne vitamine i druge sastojke neophodne za ljudski organizam. Kao takva ima široku primenu i u kulinarstvu, a veoma je cenjena zbog posebnog ukusa koji daje hrani, lako se razmazuje i lagano otapa na sobnoj temperaturi.
"Često pravim supu u koju dodam kašiku ove masti što je odlično za ove hladne zimske dane", kaže naša sagovornica, dodajući da ovaj guščiji proizvod ima karakterističan miris, a lako se može prepoznati po žutoj boji.
Tagovi
Guščija mast Guske Anita Hornjak Obloga Narodni lek
Autorka
Više [+]
Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.