Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća pita
  • 22.08.2024. 10:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Obrovac, Bačka Palanka

Kako napraviti tradicionalnu domaću pitu? Proverili smo kod najboljih majstorica

Da li postoji osoba koja ne voli dobru domaću pitu, slanu ili slatku? Proverili smo - posetili smo festival "isPITAj se".

Foto: Svetlana Marković
  • 243
  • 39
  • 0

Neodoljiv miris i ukus, hrskava korica i sočan nadev razlozi su zbog kojih mnoge domaćice žele da nauče kako se pravi prava domaća pita. To je naše tradicionalno domaće jelo koje se, doduše, pravi širom sveta, a svaka domaćica na svoj način.

Iako na svakom koraku mogu da se kupe gotove kore svi će se saglasiti da je najbolje umesiti domaće testo za šta je potrebno brašno, so i voda, malo veštine i vremena. Pita može biti i slana i slatka, ali uvek je omiljeno posluženje na stolu.

Priprema se za praznke, svetkovine, za goste, za ukućane, jer je ovo jelo koje svi vole, bilo da doručkuju, ručaju, užinaju. Najomiljenija je na jelovniku onih koji se zaklinju da bez mesa mogu, ali bez pite ne. Nikakva pica sa bezbroj dodataka ne može biti zamena ovom domaćem jelu.

U čast pite: "isPITAj se"

U čast ovog našeg omiljenog jela, a u organizaciji  Udruženja žena "Svilen konac" iz Obrovca kod Bačke Palanke održan je festival "isPITAj se"- manifestacija u okviru koje je bila organizovana priprema, prodaja, ali i takmičenje. A kada se okupe majstorice svog zanata, nije lako odlučiti čija pita je najbolja.

Vredne domaćice odmerile snage

Svaka učesnica na svoj način mesila je testo, razvijala, razvlačila, filovala. Bilo je tu pita sa sirom, bundevom, tikvicama, krompirom, voćnih. Ipak, žiri je odlučio da je pita koju je pripemila Žaklina Aćimov iz Tovariševa najneobičnija.

Pita od slatkog kupusa

A kako i ne bi bila kad je napravljena od kupusa, limuna i suvog grožđa. Čudno zvuči, pogotovo za one koji ne vole kupus. Ipak, nije komplikovana, ništa zahtevno i skupo od sastojaka, a opet lepo i ukusno posluženje za svakoga.

Kada Vranjanke "ozlače" svoje ukućane pitom od koprive?

"Mesila sam testo za jufke, sitno kao za salatu iseckala sam kupus, dinstala sam ga na ulju i kasnije dodala šećer. Za bogatiju aromu stavila sam narendanu koricu limuna i suvo grožđe koje sam prethodno potopila u vodu", rekla nam je Žaklina, objašnjavajući da je pita neobičnog, drugačijeg ukusa i prijatne arome.

"Testo sam razvukla, bilo je jako tanko, stavila nadev, urolala, stavila u tepsiju i pekla."

Ovo je potvrda da za ukusan i bogat zalogaj nije potrebno mnogo komplikovati pripremu. Koristi se ono što svaka domaćica uvek ima u kući i nije potrebni ići u nabavku po skupe, egzotične sastojke.

Najbolje su Božanine pite

Kako je komisija odlučila, do sledećeg okupljana naredne godine, apsolutni šampion je Božana Radman iz Obrovca. Ona je za slane pite osvojila prvo i drugo mesto, ali i napravila najbolju i najukusniju slatku pitu sa višnjama.

Božana kaže da voli da sprema pite, odrasla je u porodicu gde je pita bila često na stolu, a toj veštini je nije naučila ni majka ni svekrva, već ona sama. Sa nama je podelila tajnu pravljenja tradicionalne pite.

Božanine pite su ovog puta bile najbolje 

"Umesi se testo od brašna, vode i soli, a ja dodam i malo ulja da se kasnije bolje razvlači. Testo mora sat, dva da odstoji, a onda jufke razvijam oklagijom i razvlačim rukama da bi bilo elastično i tanko", objašnjava nam ova domaćica, dodajući da koristi mast.

"Tako mi je pita ukusnija, izuzev u danima posta kada upotrebljavam ulje. Za ovo takmičenje pravila sam pitu od tikvica i sira i nezaobilaznu i svima dragu pitu od krompira."

Obavezan luk u krompiruši

Kako nam priča, u krompir obavezno dodaje crni luk i biber.

"To pojačava aromu i ukus. Pečem je samo u okrugloj tepsiji, a moja omiljena je sa kiselim kupusom", kaže ona.

Bogata je bila gozba u Obrovcu

Bogata trpeza bila je u Obrovcu. Posetioci su imali priliku da probaju i pitu od sira iz mešine, pitu sa šljivama, makom, jabukama, višnjama, sa tikvicama, kulenom, kao i tradicionalne sa sirom, zeljem, mesom i krompirom. Za sve to su se potrudile članice udruženja žena "Jeleče" iz Nove Gajdobre, "Tovariševo" i "Božur" iz Tovariševa.


Tagovi

Domaća pita Recept za pitu Najbolja pita Krompiruša Pita od slatkog kupusa Žaklina Aćimov Božana Radman


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.