Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vranjska pita
  • 19.03.2023. 16:30
  • Pčinjski okrug, Nastavce, Vranje

Kada Vranjanke "ozlače" svoje ukućane pitom od koprive?

Ovaj drevni običaj se u ovom kraju neguje od davnina, a sve je više mladih žena koje ga prihvataju i koje će ga preneti na svoja pokolenja.

Foto: Gordana Nastić
  • 3.857
  • 564
  • 1

Čim su prve koprive izdžikljale iz zemlje Vranjanke su se i ove godine odmah dale u potragu za njima kako bi ovom lekovitom biljkom, kroz pripremu raznih jela, "ozlačile" svoje ukućane i učinile ih otponim na bolesti tokom godine. Ovaj drevni običaj se u ovom kraju neguje od davnina i sve je više mlađih žena koje ga u ovo doba godine primenjuju i koje će ga najverovatnije preneti na svoja pokolenja.

Ove godine poranile

Jedna od njih je i Daliborka Jaćimović koja svake godine u martu, čim otopli, odlazi po koprive u selo Nastavce, koje se nalazi u blizini grada. Ove je zbog blage zime u berbu otišla čak i ranije nadajući se da će da pronađe one za pitu koju će za svoje ukućane da napravi od kora koje sama razvlači. Čim je stigla u selo odmah se uputila prema bagremarima u kojima ih godinama bere, a koji su dovoljno udaljeni od prebivališta ljudi. Čim je zašla među stabla počela je da ih traži uz koren debla.

"U prvi mah sam pomislila da se zbog hladnog vremena nisu još uvek razvile. Međutim, kada sam bolje zagledala videla sam kako se njihovi vrhovi pomaljaju ispod osušene trave", kaže Jaćimovićeva.

Vrhovi koprive pomaljaju se ispod osušene trave

Iako berba u takvoj situaciji ume da potraje ona pogotovo uživa u tome jer zna da će od ubranih vrhova koprive da napravi preukusnu pitu za svoje najmilije. Zato kada počne da ih bere ona se potrudi da otkine samo njihove najlepše vrhove prepune mladih listića. Otuda u berbi provede i po nekoliko sati. To joj, kaže, uvek prija jer je to prilika kada može u potpunosti da se opusti i u prirodi očisti od negativne energije koja se nakupila u njoj.

Ovoj mladoj vranjskoj domaćici se ponekad desi da od ovako ubranih kopriva ne može odmah da omesi pitu, pa ih zato odloži u frižider da do upotrebe zadrže neophodnu svežinu. 

"Mogu i nekoliko dana da budu na toj temperaturi, da ostanu sveže i budu idealne za spremanje pite", tvrdi ona.

Najteže razviti kore

Ističe da je prilikom pripremanja ove pite najteže razviti kore, ali da to ne treba da obeshrabri mlade domaćice zato što se ova veština nauči kroz jednu ustaljenu praksu. A da je ona u tom poslu dostigla pravo savršenstvo pokazala je kada je mlakom vodom zamesila glatko i mekano testo od skoro jednog kilograma brašna i kašičice soli. Čim ga je dobro obradila rukama ostavila ga je da odstoji pola sata, a potom podelila na dve jufke i malo rastanjila rukama, tek toliko da može da ih odozgo dobro namaže mešavinom ugrejane masti i ulja.

Najpre se umesi testo

Ovako namazane jufke prekrivene folijom ona obično ostavi u dobro podmaznoj tepsiji da odstoje još dvadesetak minuta. Za to vreme dobro opere vrhove ubrane koprive težine 500 grama i sitno isecka nožem. U drugoj posudi isecka omanji struk praziluka, doda 400 grama sira, četiri jaja, čašu jogurta i sve to pomeša sa koprivama. A čim to uradi odmah krene sa razvlačenjem jufki u kore. To radi tako vešto na stolnjaku da se čini da se one same razvlače pod njenim rukama.

"Kada se napravi ovakva kora onda je domaćici veoma lako da je na stolnjaku razvuče koliko je zamislila i da je pri tom nigde ne pokida. Tada preko nje treba staviti pripremljeni fil i sa jedne strane odmah podići kraj stolnjaka kako bi se kora lepo urolovala", savetuje Jaćimovićeva i poručuje neiskusnim domaćicama da obavezno sa krajeva kore odseku zadebljanja koja su posle pečenja pretvrda, a umeju da naruže i izgled pite.

Veština je u praksi

Ovu pitu naša domaćica uvek peče u električnom šporetu. Za to vreme obavezno okupi svoju porodicu oko stola kako bi "činili adet" i svi u isto vreme mogli da se "ozlače" pitom od kopriva.

Jedu vruću, a 'lade s jogurt

 U Vranju ova pita se obično jede vruća uz jogurt. Zato Vranjanci u šali kažu da je "jedu vruću, a lade s jogurt". U Daliborkinoj porodici se, međutim, uvek jede prohlađena i retko kada pretekne za sutra. Gotovo na isti način se konzumiraju i sve čorbice koje pravi od koprive. Od ove biljke koja je našla široku primenu u medicinske svrhe, ona pravi i sok. Kaže da je to jedan od najlepših prirodnih sokova koji pravi za svoju porodicu. On se po, njenim rečima, veoma lako i brzo pravi. Dovoljno je samo da se u četiri do pet litara vode potopi 80 vrhova koprive, jedan kilogram iseckanog limuna na kolutove, dva limuntusa i ostavi da odstoji 24 sata.

Pitu uvek peče u električnom šporetu

"Tada se dobija sok fantastičnog mirisa i ukusa", kaže ova vranjanska domaćica.

Žitelji kraja u kome živi naša sagovornica prvim koprivama obavezno hrane i svoje svinje i male piliće izvedene ispod kvočke kako bi bile zdrave i napredne tokom godine. Koprive se obavezno pomešaju sa kukuruznim brašnom kako bi ih životinje u slast pojele.


Foto prilog


Tagovi

Vranjska pita Pita sa koprivama Daliborka Jaćimović Ozlačiti Koprive Razvlačenje testa Sok od koprive


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃