Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • kozji sir
  • 25.11.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kać

Kako napraviti ukusan kozji sir i jogurt?

Mladi kozji sir, prevreli ili namazni kao i jogurt po tradicionalnoj recepturi u okviru kućne radinosti nije teško napraviti, potvrdila nam je Rada Stajić iz Kaća.

Foto: Rada Stajić
  • 1.064
  • 113
  • 0

Sir je jedna od omiljenih namirnica u našoj kuhinji. Ukusi su različiti pa neko obožava mladi, tvrdi ili polutvrdi, namazni, polumasni ili punomasni. Sve u svemu, mnogi na svojoj trpezi vole da imaju tradicionalne sireve kako od kravljeg tako i od kozjeg mleka za koga pristalice zdrave hrane kažu da je jedna od najvrednijih namirnica.

Dok se jedni pravdaju da ima specifičan i težak miris i ukus oni drugi ga obožavaju i jedu svakodnevno, te se može s pravom reći da je kozji sir veoma cenjen i zdrav mlečni proizvod. A ne treba zaboraviti da je bio zaboravljen s obzirom da je kozarstvo posle Drugog svetskog rata zakonom bilo zabranjeno, da bi proteklih desetak godina ponovo dodbilo na značaju, a kozji sir, sa svojim specifičnim ukusom i teksturom, stekao je reputaciju jednog od najomiljenijih, ali i najzdravijih.

Prema legendi, i Zevs se hranio kozjim sirom.

Sudeći prema legendi kozjim sirom se nekada davno hranio grčki bog Zevs, a danas nam nutricionisti kažu da je izvor zdravlja na našoj trpezi pa se preporučuje u ishrani dece, trudnica, sportista. On ima zdrave masti i manje alergena, bogat je vitaminima, mineralima i proteinima, a dobro je poznato da je odličan prirodni probiotik.

Kako se pravi?

Svaka domaćica koja u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva priprema sireve odmah će napomenuti da bez zdravih životinja, njihove adekvatne ishrane i brige o njima nema ni dobrog mleka, a samim tim ni sira. Naravno presudno je i iskustvo, kao i trud i strpljenje, tako da ne mogu svi preko noći postati proizvođači dobrog sira.

U kozarstvu oprezno vremenom i znanjem proširivati proizvodnju

Kozji sir po tradicionalnoj recepturi bez aditiva i konzervansa u okviru kućne radinosti nije teško napraviti kaže Rada Stajić iz Kaća. Ona zajedno sa sinom Aleksandrom studentom završne godine stočarstva na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu uzgaja koze i priprema sir, najčešće od 50 litara mleka.

"Nakon muže koza mleko cedim i ne kuvam ga, dovoljno je podgrevanje na temperaturu do 37 stepeni, a onda dodajen tečno sirilo. Na tri litre mleka stavim jednu kašiku, to je mera i ostavim posudu sa mlekom da odstoji oko sat vremena, to je dovoljno da se sir izdvoji od surutke, a onda ga isečem na kocke. Nakon sat vremena kocke sira vadim i stavljam u kalup i pritisnem kako bi se još iscedio", kaže naša sagovornica i dodaje da sir u kalupu treba da odstoji pet do šest sati.

Sir priprema najčešće od 50 litara mleka.

Nakon toga, treba ga iseći na kocke i ukoliko se odmah koristi kao mlad sir ona ga ne soli, a ukoliko ga ostavlja za kasniju upotrebu i prodaju kriške ređa u posudu i soli kako bi se produžila njegova trajnost. Pritisne ga da bi se pod dejstvom soli sva surutka iscedila i tako pripremljen sir u toj surutki može stajati oko pola godine.

"To je prevreli sir koji kako kažu oni koji su ga probali ima ukus kao prava grčka feta, a i surutka kao što svi znamo ima svoje vrednosti i kvalitete", kaže Stajićeva i dodaje da se jednostavno može napraviti i jogurt.

Od pasterizovanog mleka pravi jogurt

Stajićeva za pripremu jogurta mleko pasterizuje na temperaturi od 75 stepeni, zatim ga malo hladi i dodaje jogurt.

"S obzirom da se kozje mleko može teže ukiseliti dodajem i malo ceđenog limuna. Posudu sa mlekom ostavim, a ukoliko je prostorija hladnija moram je pokriti, odnosno malo utopliti", objasnila nam je naša sagovornica dodajući da često pravi namazni sir.

Da li je kozarstvo isplativo u Srbiji?

Na litar pasterizovanog mleka dodaje dve kašike jogurta i polovinu male kašike sirišta, tako da se mleko tokom noći ukiseli i nakon toga ga stavlja na ceđenje. Na taj način dobija divan i kvalitetan namazni sir, i kako nam je na kraju rekla, nije slučajno što mnogi kozje mleko i sve mlečne proizvode smatraju ne samo hranom, nego i lekom, te ga najviše kupuju i koriste u ishrani dece i bolesnih.


Tagovi

Kozji sir Prirodni probiotik Rada Stajić Jogurt Namazni sir


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.