Pretraživanje tekstova
Prva grla alpino koza Žarko Žutković iz Nove Gajdobre nabavio pre nekoliko godina, a sada lagano korak po korak i veoma oprezno unapređuju svoju farmu.
Proteklih godina kozarstvo je u našoj zemlji počelo da se razvija osnivanjem većih ili manjih farmi, a proizvodnja i popularizacija mleka, sira, jogurta vlasnicima mlečnih koza na zahtevnom tržištu donosi stabilan prihod. Ipak mnogi koji su se okušali u ovom poslu tvrde da je osnivanje farme velika investicija koja se nikako ne može isplatiti preko noći.
To tvrdi i Žarko Žutković iz Nove Gajdobre koji je između ostalog držeći do zdravih životnih navika prva grla alpino koza nabavio pre nekoliko godina, a sada lagano korak po korak i veoma oprezno unapređuju svoju farmu.
"Pre dve godine kupio sam tri alpino koze kako bi porodica imala dovoljno zdravog, kvalitetnog mleka. Otac je ranije držao i koze i ovce pa sam imao nekakvo početno iskustvo. Trenutno imam više od 30 grla", kaže Žutković napomenjujući da je još uvek početnik u ovom poslu i da je potrebno kako vremena tako i znanja ali i sigurno tržište da bi posao bio profitabilan.
Svaka koza na farmi Žutkovića daje oko tri litara mleka, deo odmah prodaju, a od ostatka prave mladi sir, sitan sir, kiselo mleko, a i surutka ima svoje kupce. Mleko je kvalitetno, obzirom da naš sagovornik vodi računa o ishrani koza hraneći ih isključivo detelinom, kukuruzovinom, sojinom slamom, a daje im tritikale i kukuruz.
"Način ishrane i zdravstveno stanja grla su presudni faktori. Nikada koze nisam hranio koncentratima samo sa hranom sa naših njiva. Oko pripreme hrane ima dosta posla, sve to treba obaviti tokom leta, često kada su najveće vrućine ali je to prava domaća hrana koja umnogome utiče na količinu i kvalitet mleka", kaže naš sagovornik i dodaje da od tri litra koliko jedna koza dnevno da, na hranu treba odbiti jednu litru mleka.
"Koza, kako se to kaže, potroši jednu litru meka, a ostalo ostaje vlasniku. Litar mleka prodajem po 100 dinara, računica je jasna, a treba joj dodati i jarad. Mušku jarad prodajemo, a žensku ostavljam i kasnije obavljamo selekciju, tako da ostaju samo najkvalitetnija grla", kaže Žutković, odnedavno član prve kozarske zadruge.
Žutkovićeve, ali i ambicije Radivoja Popovića iz Veternika, Sime Kovačevića iz Suseka, Igora Ilića iz Futoga doveli su do toga da zajedno krajem protekle godine osnuju prvu kozarsku zadrugu "Podunavski kozari" kako bi zajedno radili, sarađivali i jedni drugima pomagali.
"Svedoci smo da mala poljoprivredna gazdinstva nisu dovoljno prepoznata, ali ako nastupamo zajedno imamo veće šanse, bolju poziciju. Kao članovi zadruge možemo lakše i uspešnije nastupiti na tržištu, na primer ponuditi proizvode marketima i pijacama", kaže stočar iz Nove Gajdobre dodajući da za sada sa svog malog gazdinstva može prodati sve što proizvede, zato ima plan da poveća broj grla na 50 grla i da mu kozarstvo bude osnovna delatnost, a ne dopunska kao sada.
Zato i završava objekat kako bi stado imalo još bolje uslove, a dobro bi došla i jedna mala mlekara obzirom da planira da pored sitnog i mladog sira započne proizvodnju tvrdih dimljenih sireva sa različitim začinskim i aromatičnim biljem.
"Moja supruga Marija pravi odlične sireve, prodajemo ih u selu, a nosimo i na kućnu adresu u okolna mesta, najčešće Bačku Palanku, Čelarevo, Maglić. Kilogram mladog i sitnog sira košta 700 dinara, kiselo mleko je 150 dinara, a litar uvek tražene surutke 70 dinara. Od samog starta, od kako smo za nas napravili prvi kilogram sira, prerada mleka nam je cilj", rekao je Žutković, dodajući da ovaj posao kao i svi ostali u poljoprivredi nije ni malo lak, a na početku treba biti uporan i obazriv i posle širiti stado kako bi proizvodnja bila ozbiljnija i profitabilnija.
Tagovi
Uzgoj koza Kozarska zadruga Žarko Žutković Kozji sir Dimljeni trvdi sir Kozje mleko
Autorka
Više [+]
Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 4 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 4 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 4 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.