Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija od meda
  • 10.06.2021. 16:00

Kako nastaje medovača - piće Starih Slovena?

Rakija od meda se dobija destilacijom medovine odnosno gvirca. To je napitak koji nastaje alkoholnim vrenjem meda koji je razređen vodom.

Foto: Biljana Nenković
  • 442
  • 165
  • 0

Medovača, drevno piće Starih Slovena, visoko cenjena zbog svog lekovitog dejstva, važi za jedno od najstarijih pića. Med, poznato je, proizvod pčela, sadrži vredne materije koje su potrebne organizmu kako za rast, tako i za poboljšanje imuniteta i njegovo održavanje. Med, pored šećera (glukoza i fruktoza) sadrži i mineralne materije, belančevine, vitamine, organske kiseline, polen i boje, navodi stručnjak za prehrambenu tehnologiju Poljoprivredno stručne službe Kruševac Slađana Cvetković.

Podsetimo na diplomiranog tehnologa Nevenu Novićević iz Velike Plane koja je upravo za svoj diplomski rad pisala na temu pravljenja ove rakije i kako se susrela sa mnogim predrasudama o tome šta je u stvari medovača. Podelila je sa nama da ljudi obično misle da je to zaslađena obična rakija. Sa mnogo strpljenja na sajmovima i izložbama objašnjava da je to jako i kvalitetno alkoholno piće. Ranije je, dodala je, zakon bio takav da su proizvođači na deklaraciji slobodno mogli da napišu da bilo koju rakiju u koju stave med nazivaju medovačom. 

Međutim, ovo su osnovni tehnološki postupci spravljanja rakije od meda:

1. Spravljanje rastvora meda i vode;
2. dodavanje selekcionisanih kvasaca;
3. fermentacija;
4. destilacija i
5. svođenje na pravu jacinu i finalizacija.

Kako se pravi?

Rakija od meda se dobija destilacijom medovine odnosno gvirca. To je napitak koji nastaje alkoholnim vrenjem meda koji je razređen vodom. Priprema se tako što se u 100 litara tople vode otopi oko 30 kilograma meda. Koncentracija šećera u ovom rastvoru treba da bude maksimalnih 15 odsto. Ovaj procenat korigovati dodavanjem vode ili meda. Rastvor vode i meda se greje do vrenja radi uništenja patogena. Prilikom zagrevanja dolazi do izdvajanja pene koju je neophodno otklonoti. Nakon zagrevanja, ovako dobijeni rastvor neophodno je ohladiti na 20°C i poklopiti.

Ohlađen rastvor meda odložiti u bačvu za vrenje koja nema druge mirise. U ovoj fazi treba dodati selekcionisane kvasce. Sud za vrenje zatvoriti i pratiti temperaturu vrenja, koje traje narednih nedelju dana. Nakon završene fermentacije dobija se rastvor koji nije sladak (jer ne sadrži šećer), koji se naziva medovina odnosno gvirc, podseća Cvetkovićeva.

Odležavanje dva meseca

Radi bolje arome rastvoru je moguće dodati 25 grama limunske kiseline koja je predhodno otopljena u malo medovine. Za pripremu aromatične medovine na ovu količinu, u platnenu vrećicu koju treba obesiti u posudu sa gvircom, dodati po 15 grama muskatnog oraščića, 15 grama cimeta u korici i 150 grama klinčića, prethodno usitnjenih.

Tada je potrebno što pre obaviti destilaciju jer se inače karakteristične arome brzo gube. Destilaciju sprovesti lagano i pažljivo. Nakon destilacije neophodno je da destilat odstoji i sazreva najmanje dva meseca. Nakon odležavanja destilat razrediti destilovanom vodom na jačinu najmanje 37,5 vol% alkohola.

Najbolje je piti je kao aperitiv. Ova rakija je najbolja kada se služi pred obrok, i kada je pijete rashlađenu. Razlog za to je što deluje na apetit i poboljšava ga. Ona predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti, ističe kruševački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Medovača Rakija od meda Slađana Cvetković Fermentacija Destilacija


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...